• Daniel Srb, nositelj liste HSP-a za Europski parlament


  Daniel Srb

  Što ćete promicati u Europskom parlamentu?

  Kada su u pitanju druge političke opcije, koje imaju svoje, možda da tako kažemo, šefove u Europskoj uniji, onda je naša pozicija bitno drugačija. Mi tamo nemamo nikakve šefove. Ja bih podsjetio da je na vlasti u Europskom parlamentu koalicija pučana i socijalista. Mi bismo to nazvali velika koalicija HDZ-a i SDP-a, te će upravo zbog toga zastupnici tih političkih opcija morati u Europskom parlamentu držati govore kakvi se drže i u Hrvatskom saboru kada se podupiru odluke Vlade. Tako će oni podržavati i odluke Europske komisije – u principu nekritično, a to je ono što Hrvatskoj treba. Ono što mi želimo, je govoriti o Europskoj uniji na jedan kritičan način, o samom proračunu EU, o problemima koje muče posebice male narode i kroz to zastupati naše interese. Ovi drugi će morati zapravo glasovati kako im se kaže. I tu je jedna velika razlika između nas i njih.

  Ono što drugi nazivaju vašim euroskepticizmom, vi određujete eurorealizmom?

  Upravo se o tome radi. Mi u Hrvatskoj nažalost nismo bili u prilici, čak ni u onoj fazi kada je Hrvatska odlučivala o ulasku u Europsku uniju, suštinski i ozbiljno razgovarati o prednostima i nedostacima ulaska u EU, nego se to sve na određen način skrivalo i onemogućavalo. Bilo je mali broj emisija u kojima, ako je i bio neki predstavnik eurorealista (onih koji su željeli o tome argumentirano raspravljati) on je bio sam u emisiji s petero zastupnika drugih političkih opcija koje su imale euforičan stav prema EU. Tako se  u principu onemogućavala sadržajna i kritična rasprava o tome: što su prednosti, što je za Hrvatsku dobro, a što je u tome loše. Isticalo se samo ono dobro, a o onome lošem nije se smijelo govoriti.

  Držite li da je Europski parlament danas dovoljno u službi građana?

  Nije. To je zapravo jedan birokratiziran sustav u kojem, naši građani nisu dovoljno informirani i ne znaju o čemu se radi, npr. koje odluke Europski parlament donosi i zašto se uopće biraju zastupnici u Europski parlament.

  Vi znate? Jeste li dovoljno upoznati s načinom suradnje Europskog parlamenta s nacionalnim parlamentima?

  Moram reći da sam tek prilikom posjete Europskom parlamentu prije nekoliko godina, mnogo toga naučio i shvatio. Ovdje u Hrvatskoj se zapravo ne može uopće osjetiti značaj Europskog parlamenta pa ni posljedice odluka koje se tamo donose, kao ni utjecaj koje imaju europske stranke na svoje hrvatske podružnice.

  Što bi po Vama trebalo izmijeniti u sustavu djelovanja Europske unije? Što će po Vama biti najveća novost, promjena, kada Hrvatska uđe u Europsku uniju?

  Ono što je bitno za nas suvereniste, dakle za političku opciju kojoj je prije svega stalo do nacionalnog državnog suvereniteta, je decentralizacija. Dakle nasuprot centralizaciji koja je uzela apsolutno maha u Europskoj uniji. Čak se najavljuje i federalizacija Europske unije, na koju, ako se ovako nastavi, Hrvatska neće moći utjecati. Mi se borimo protiv toga. Mi želimo decentraliziranu Europsku uniju. Da je  Europska unija danas ono, što je Europska ekonomska zajednica nekad bila, mi bi smo to mogli prihvatiti. Ali danas smo vrlo kritični, upravo zbog toga što mi kao mala država, mali narod, jednostavno – ne da gubimo prepoznatljivost, nego izgubit ćemo sposobnost da utječemo na donošenje odluka koje nama donose štetu.

  Ako budete imali prigodu, u Europskom parlamentu govorit ćete hrvatskim jezikom?

  Tako je. Iako govorim i engleski i njemački, u Europskom parlamentu govorit ću isključivo hrvatski, jer je to iskaz poštovanja prema hrvatskim biračima koje tamo predstavljam. Zbog toga smatram da se i hrvatski glas treba čuti, trebaju ga čuti svi europarlamentarci, jedino tako možemo očekivati  poštovanje prema hrvatskom jeziku.

  Smatrate li da je dobro poznavanje stranog jezika za europarlamentarca, bez obzira što ćete govoriti hrvatskim jezikom?

  Apsolutno smatram da je dobro znati strane jezike, mislim da nije moguće djelovati  u Europskom parlamentu, pogotovo ne uspješno, bez znanja stranih jezika. Želio bih naglasiti da se na našoj lisit nalazi Frano Vranjković, čovjek koji je nasuprot propustima hrvatske diplomacije, bio taj koji je spriječio da službeni jezik Europske unije bude srpsko-hrvatski, nego isključivo hrvatski jezik. Upravo njegovom intervencijom, političkim pritiscima i podizanjem na noge javnosti prije nekoliko godina, hrvatski je postao službeni jezik Europske unije. To nije rezultat hrvatske diplomacije, nego rezultat djelovanja našeg člana i našeg kandidata za Europski parlament, koji inače živi u Dortmundu.

  U kojem odboru biste Vi najviše željeli promicati hrvatske interese?

  Nekoliko je bitnih odbora u kojima vidim svoje djelovanje. S jedne strane, odnosi s nacionalnim državama i nacionalnim interesima, gdje smatram da moram djelovati kao zastupnik suvrenističkih i domoljubnih načela. S druge strane, ja sam inženjer, bavim se energetikom te upravo u tom segmentu – energetike i zaštite okoliša, smatram da mogu pomoći Hrvatskoj.

  Smatrate li da treba povećati izlaznost birača na europske izbore i kako?

  Svakako. Vidim da mnogi hrvatski birači zapravo ne prepoznaju značaj ovih izbora, ne znaju za što se bira, kako treba birati, postoji veliko nerazumjevanje oko same tehnike izbora na ovim izbornim listama. Ja bih ovom prilikom, pozvao sve hrvatske birače da obavezno izađu na ove izbore, bez obzira što ih smatraju nevažnim – ovi su izbori iznimno važni za Hrvatsku i praktički su posljednja prilika Hrvatskoj da zaštiti svoje nacionalne interese i svoj suverenitet. Ne smije se dopustiti da samo političke opcije koje dominantno zastupaju i prihvaćaju sve što iz Europske unije dolazi bez ikakvih kritika, budu one koje predstavljaju Hrvatsku u Europskom parlamentu. Dogodi li se to, Hrvatska neće imati nikakve šanse.

  Znate li kolika bi Vam bila zastupnička plaća u Europskom parlemntu i podupirete li transparentnost zastupničkih prihoda?

  Transparentnost apsolutno da. Međutim, ovdje se radi o nečem drugom. Svi govore o tim iznimno velikim prihodima i primanjima, a to je samo pokazatelj da se u Europskoj uniji novci, koje će uplaćivati i hrvatski porezni obveznici, neracionalno troše. Nije to samo pitanje briselske administracije, koju će isto financirati i Hrvatska, to je zapravo pitanje svrsishodnosti trošenja tih novaca.

  Vaša poruka biračima?

  Pozivam sve hrvatske birače da izađu na ove izbore, koji su iznimno značajni za Republiku Hrvatsku, i glasaju za suvereniste i domoljube koji su u stanju zaštititi hrvatske nacionalne interese.

  Izvor: Hrvatski radio