• Ilijana Vrbat-Pejić, jedina Brođanka, kandidatkinja za Europski parlament


  Uz predsjednika Stranke, Daniela Srba koji je prvi na listi, druga sam na listi kandidata kao jedina Brođanka među svim kandidatima koji se natječu za predstavnike Republike Hrvatske u Europski parlament.

  Ilijana Vrbat-Pejić

  Životopis

  Ime i prezime: Ilijana Vrbat Pejić
  Datum rođenja: 20.11.1981.godine
  Mjesto rođenja: Slavonski Brod
  Stručna sprema: diplomirana učiteljica s pojačanim programom iz povijesti

  Radno iskustvo:
  Od 2007.g. do 2009.g. radi kao učiteljica razredne nastave u Osnovnoj školi “Ivana Brlić Mažuranić”.
  Od 2009.g.- zamjenica gradonačelnika Grada Slavonskog Broda za društvene djelatnosti

  Članstvo u stranci:
  Dugogodišnja članica HSP-a.
  Od 2003.g do 2009.g. obnašala dužnost predsjednice “Pravaške mladeži”, Podružnice Slavonski Brod.
  2004.g. izabrana za članicu Izvršnog odbora Podružnice Slavonski Brod.
  2004.g.-2005.g. obnaša dužnost tajnice gradske podružnice.
  Od 2007.g.- obnaša dužnost dopredsjednice Podružnice Slavonski Brod
  2010.g. izabrana za članicu Glavnog stana
  2012.g. izabrana za predsjednicu podružnice Slavonski Brod
  -postaje članica Predsjedništva stranke

  Predstavnička i izvršna vlast:
  Od 2005.g.-2007.g. članica Gradskog vijeća grada Slavonskog Broda ispred HSP-a.
  Nakon izvanrednih izbora 17.3.2007.g. ponovno izabrana u Gradsko vijeće ispred Hrvatske stranke prava u mandatu 2007.g.-2009.g.
  2009.g.-izabrana za zamjenicu gradonačelnika Grada Slavonskog Broda na listi Hrvatske stranke prava na prvim neposrednim lokalnim izborima

  2013.g.-kandidatkinja za gradonačelnicu Slavonskog Broda ispred HSP-a

  Bračno stanje:
  Udana za Petra Pejića


  Zašto je Hrvatska stranka prava istaknula kandidatkinje i kandidate za Europski parlament? Zastupanje interesa cijele domovine!

  U Europskom parlamentu treba se čuti i drugačiji stav iz Hrvatske o tome koji su interesi naše domovine u Europskom parlamentu i Europskoj uniji od onog stava koji je do sada predstavljen kao jedini ispravan.  Hrvatska stranka prava želi u Europskom parlamentu pokazati snagu Hrvatske u cijelosti, svih njenih dijelova!

  Budu li Hrvatsku u Europskom parlamentu predstavljali kandidati HDZ-a i SDP-a s koalicijskim partnerima, hrvatski se glas neće dovoljno jasno čuti. Hrvati neće imati prilike reći što misle, a Brođani još manje jer na listama navedenih stranaka nema ni jednog kandidata iz Brodsko-posavske županije, a vrlo mali broj kandidata je iz Slavonije.

  Čast mi je biti druga na listi Hrvatske stranke prava,  a bitno je istaknuti da sam jedna od tri kandidata iz Slavonije s pravaške liste od kojih su dvije žene. Ta činjenica pokazuje stav stranke o potrebi isticanja kandidata i kandidatkinja iz Slavonije koja nema takav status u drugim strankama.

  Navedeno ističem jer Slavoniju i njene stanovnike, čast iznimkama, nitko ne predstavlja, a ni njene interese. Ne želimo da se isti scenarij ponovi i s interesima hrvatskog naroda u Europskom parlamentu, stoga je Hrvatska stranka prava istaknula svoje kandidate.

  O programu, vrijednostima i stavovima koje ćemo zastupati u Europskom parlamentu?

  Smatramo da je, itekako,  potrebno da se u Europskom parlamentu čuje glas i onih koji nisu podržali način ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju kakav su predvidjele stranke koje jesu ili su bile na vlasti u Hrvatskoj proteklih dvadeset godina.

  HSP je proveo kampanju protiv bezrezervnog ulaska u Europsku uniju prije referenduma, s jasnim argumentima,  želeći ukazati na nespremnost hrvatske političke vlasti da jasno artikulira i zastupa interese hrvatskog naroda i spremnost za ispunjavanje nametnutih obveza. Hrvati su ipak izabrali ulazak u Europsku uniju (iako je Ustav promijenjen kako bi rezultati referenduma bili važeći), a naša je zadaća brinuti o interesima našeg naroda u novoj zajednici.

  Hrvatski pregovarači  nisu jasno predstavili građankama i građanima obveze preuzete u ime hrvatskog naroda, to vrlo neodgovorno i opasno za hrvatski narod.

  Hrvatska ima 375 000 nezaposlenih, naša županija više od 18.000.

  Sramotno je da vlast jedinu nadu za napredak vidi u odlasku naših mladih na rad u Europsku uniju dok istovremeno ne ističe i ograničenja koja zemlje Europske unije postavljaju za naše mlade građanke i građane i ne govori o članarini koju će hrvatski porezni obveznici morati platiti za iduću godinu u iznosu od 550 milijuna eura.

  Sredstva koje se nude kroz strukturne fondove većina jedinica lokalne samouprave neće moći iskoristiti zbog neinformiranosti ili nespremnosti lokalnih vlasti da pravovremeno ulažu u pripremu projekata.

  Europski parlament mora   čuti glas hrvatskih građana koji raspolaganje hrvatskim šumama,  izvorima pitke vode  i zemlje smatraju neotuđivim pravom hrvatskog naroda bez obzira na članstvo u Uniji. Nismo dobili nikakvu potvrdu, ni garanciju da će to zaista biti tako, a navedeno predstavlja hrvatski nacionalni interes za koji ću se zalagati, naravno uz podršku birača.

  Zbog loše gospodarske situacije (koju neće promijeniti članstvo u Europskoj uniji, to moramo sami) i velikog vanjskog duga Hrvatska se može naći u vrlo nezavidnoj situaciji i može se, vrlo vjerojatno  dogoditi da hrvatski građani (kao što se dogodilo u drugim članicama unije) skupo plate posljedice loših političkih odluka. Ulazimo u zajednicu koja u svom temeljnom dokumentu nije predvidjela proceduru i postupak izlaska iz zajednice,  to su samo neki od razloga zbog kojeg kandidatkinje i kandidati HSP-a trebaju biti članice i članovi Europskog parlamenta.

  Interesi lokalne zajednice iz koje dolazim, Slavonskog Broda i Slavonije!?

  Moj grad, Slavonski Brod,  a pri tome ne mislim na zgrade, ceste, kružne tokove i bazene nego na građanke i građane, sve koji žive, rade i stvaraju zajednicu u kojoj živimo zaslužuju prije svega zdravo okruženje za djecu i mlade. Nažalost, naše je okruženje onečišćeno utjecajem prekosavske rafinerije nafte i čini nam se da ništa ne možemo učiniti kako bi to promijenili! Koriste nas, razno-razni politikanti u navalama promidžbene kampanje, a konkretnog napretka nema. Problem s kojim smo se susreli, koji su nam nametnuli,  ne može se riješiti brzo, niti ga može riješiti jedna osoba. Moramo dugoročno planirati bitku za  naše zdravlje i čist okoliš, svi zajedno, politika, struka i civilne udruge. Moramo govoriti na mjestima gdje nas mogu čuti oni koji odlučuju. Pitanje onečišćenja u Slavonskom Brodu nije dobilo odgovor na nacionalnoj razini, prvenstveno zbog interesa kapitala.

  Ukoliko u Europskom parlamentu budu kandidati HSP-a, rješavanje problema onečišćenja zraka, vode i tla postat će europski problem. Još 2006.godine, prije početka rada rafinerije nafte u susjednoj državi, HSP je upozoravao na moguće posljedice. I tada smo znali jasno govoriti o pravima hrvatskog naroda na čist okoliš i zdrav život u svim dijelovima Republike Hrvatske. U Europskom parlamentu jasno ćemo tražiti podršku u rješavanju jednog od ključnih problema s kojim se sada susrećemo, ali će i naraštaju koji dolaze trpjeti veliku štetu, ukoliko se sada ne pobrinemo za drugačiju  budućnost. 

  Hrvatski jezik u Europskom parlamentu!?

  Jezik je jedna od temeljnih značajki svakog naroda. Hrvatski je jezik prošao burnu povijest i pretrpio brojne utjecaje, većinom negativne. Preživio je višestoljetna zatiranja i danas smo u prilici čuti u Europskom parlamentu hrvatski jezik. Naravno, važno je da europarlamentarci iz Hrvatske znaju strane jezike, prvenstveno engleski, ali bitno je isticati hrvatski jezik kao jedan od  službenih jezika  Europske unije.

  Naši kandidati su u svom društveno-političkom djelovanju uložili veliki napor u osiguranju postojanosti hrvatskog jezika kao službenog u Uniji i na nama je da nakon što Hrvatska postane punopravna članica,  u Europskom parlamentu,  govorimo hrvatski jezikom. Sigurno je da predstavnici tzv. velikih stranaka neće isticati jedan od nacionalnih interesa hrvatskog naroda, očuvanja svog identiteta jer su do sada pristajali na sve uvjete tijekom pregovora. Jezik je jedan od ključnih odrednica našeg naroda i ne trebamo ga se odreći zbog mode.

   

  Europski je parlament brojem veliko predstavničko tijelo, okuplja stotine članica i članova. Veće države imaju brojnije članstvo u parlamentu. Parlamentarci pripadaju klubovima koji postoje, a najveći ovdje mogu biti predstavljeni kao HDZ i SDP koji u parlamentu nastupaju  zajednički.

  Spomenuti neće zastupati potrebe hrvatskog naroda, njih mogu zastupati samo domoljubi, oni koji jasno znaju predstaviti i zastupati prava hrvatskog narod!