• Ivana Gudić, kandidatkinja HSP-a za Europski parlament


  Ivana Gudić

  Ivana Gudić, rođena 1987. godine u Splitu. Završila Filozofski fakultet u Splitu i stekla akademski naziv magistra primarnog obrazovanja.

  Izuzetna mi je čast i zahvalna sam svima koji su mi omogućili da budem najmlađa kandidatkinja za EU parlament čime HSP šalje nedvosmislenu poruku da u budućnosti ozbiljno, a ne samo prigodno i deklarativno, računa na nas mlade.

  Želim podsjetiti sve koji su zaboravili da je HSP kao jedina parlamentarna stranka od početka pregovora bila protiv ovakvog ulaska RH u EU i to zbog pregovora koji su u tajnosti vođeni od strane anacionalnih pregovarača bez ikakvih referenci, ograničenih jezičnim, kulturnim i povijesnim spoznajama.

  Isti ti pregovarači, na čelu sa bezličnim i izdajničkim vodstvom, pognute glave, tajno i ponizno tijekom desetak godina, ispregovarali su:

  – uvjetovanu rasprodaju svih resursa sumnjivim ulagačima,

  – odustajanje od gospodarskog pojasa čime smo se odrekli 23.870 km2 Jadranskog mora,

  – povlačenje tužbe za genocid,

  – identificiranje, lociranje, uhićenje i transferiranje branitelja i generala koji su stvorili državu,

  – pritisak jedne manjine nad većinom koja je u RH u apsolutno podređenom položaju,

  – pravo na legalizaciju droga i istospolnih brakova,

  – godišnju članarinu EU od oko nevjerojatnih 600 000 000 €,

  – “povoljne” kredite koje nećemo moći vraćati pa ćemo ih platiti svojim otocima, obalom, vodom, zemljom, herojima i narodom,

  – pristanak da zemlju vode kolonijalne banke, ratni profiteri, mobilni operateri, prostituirani mediji i domaće podzemlje.

  Za uzvrat su od svojih nalogodavaca očekivali visoke nagrade koje su već osigurali sebi i doživotno parazitiranje pod uvjetom da bespogovorno, gotovo puzeći, ispune njihove zahtjeve.

  Mi u HSP-u nikada nismo pristali da pognute glave, klanjajući se bruxelskim komesarima, na koljenima uđemo u još jedan neprirodni savez koji nam ne donosi ništa dobroga što nam pokazuje i primjer zemalja koje su nedavno ušle u EU kao što su Grčka, Španjolska, Italija i Cipar, a u novije vrijeme i Slovenija, gdje su siromaštvo, nezaposlenost i štrajkovi postali svakodnevnica.

  Kao alternativu tada smo ponudili i sada nudimo:

  – smjenu i sankcioniranje svih onih koji su zemlju blagostanja doveli u bezizlaznu situaciju,

  – mlade i obrazovane nasuprot kompromitiranim fosilima sa jugokomunističkim pedigreom,

  – suradnju sa EU na ravnopravnoj osnovi pod parolom “Prijatelji Europe protiv EU”.

  Sukladno mom životnom pozivu koji je vezan za edukaciju i obrazovanje mladih, u EU parlamentu ću zastupati kvalitetnije školovanje, razmjenu učenika i profesora, usavršavanje polaznika strukovnih škola, modernizaciju i razvoj novih studijskih programa koji bi bili usklađeni sa potrebama našeg društva kao i podizanje standarda studenata sukladno propisima EU.

  Također bi se zalagala da se mladima, najkasnije do dvadeset i pete godine, osigura zapošljavanje kao i dodatno obrazovanje i prekvalifikacija jer cjeloživotno obrazovanje treba biti pravo svakog čovjeka, a ne ekonomska kategorija koja omogućuje školovanje samo onima čije su se posebno izabrane obitelji u zadnjih 20 godina neprimjereno i bezobzirno bogatile sve više otimajući od onih koji su imali sve manje.

  Kao članica KUD-a “Jedinstvo” iz Splita imala sam priliku proputovati veliki dio Europe te se uvjeriti da su stranci zaista zainteresirani za našu kulturu, prirodne ljepote i narodne običaje što bih svakako promovirala u EU parlamentu.

  Poznato mi je da će se ulaskom RH u EU nanijeti velika šteta dalmatinskom zaleđu, otocima, ribarima i poljoprivrednicima i to stoga što će im EU postati maćeha na način da će im bruxeleski činovnici ukinuti dosadašnje poticaje zato što neće moći zadovoljiti propisane standarde, ne uvažavajući naše specifičnosti u tim djelatnostima, čemu ću se u EU parlamentu energično suprostaviti i tako pokušati sačuvati taj originalni dio proizvodnje koji je naša tradicija, a nerijetko i izvor prihoda, sve siromašnijim otočanima i dalmatincima.

  Ukoliko RH ipak pristane na uvjete EU, dalmatinski maslinar koji ima proizvodnju na pola hektara ili manje, izgubit će državni poticaj od 2300 kn jer Bruxeles ne razumije i ne uvažava da su naši ljudi godinama od kamena otimali komadiće zemlje za sadnju loze i maslina, bez velike mogućnosti za okrupnjivanje posjeda, dok oni zahtijevaju da ova proizvodnja mora biti na minimalnoj površini od jednog hektra za sve, osim za ekološku proizvodnju, čijim standardima neće moći udovoljiti većina manjih proizvođača koji su uglavnom staračka domaćinstva koja nisu ni opremljena ni educirana za tako zahtjevnu proizvodnju.

  EU je od nekadašnje zajednice od 15 ravnopravnih zemalja s vremenom postala “naddržava” u kojoj vlada neoliberalna, federalna diktatura s manjkom demokracije koja pogoduje samo interesima velikih korporacija, krupnom kapitalu i političko-gospodarskoj eliti sa glavnim ciljem osvajanja novih tržišta.

  Parlament EU koji trenutno ima 736 zastupnika, u kojem bi RH zastupalo 12 zastupnika, je odavno postao instrument provedbe zamisli nekoliko moćnika koji zastupnike iz zemalja članica odmah raspoređuju u EU stranke kako bi se izbjegla mogućnost isticanja nacionalnih interesa tako da oni u Parlamentu predstavljaju stranku ili samog sebe, što bi svakako trebalo promijeniti, jer će podijeljeni HDZ i SDP u takvim uvjetima uglavnom glasovati u skladu sa željama europskih stranaka kojima pripadaju, dakle, često će glasovati jedni protiv drugih ne vodeći računa o interesima RH i njezinih građana koji su ih poslali u parlament.

  Zbog navedenog, EU treba mijenjati na način da postane neuvjetovana zajednica suverenih država bez centralističke vladavine EU birokracije koja svoju poziciju koristi za ucjenu i izrabljivanje manjih članica.

  Da bi se to izbjeglo, HSP na izbore za EU parlament izlazi sa 12 mladih, kompetentnih, visokoobrazovanih i uglednih kandidata koji su dokazani stručnjaci na svom području sa znanjem stranih jezika, ali i sa namjerom da u EU parlamentu govore isključivo hrvatskim jezikom, a strani koriste samo za komunikaciju izvan parlamenta kako bi mogli lobirati i dogovarati postupke u korist RH.

  Iako smo oduvijek protiv ovakvog ulaska RH u EU, predložili smo svoje kandidate kako se nebi ponovilo da 30-ak % hrvatskih birača i ovaj put odluči o sudbini zemlje kao što je bio slučaj sa referendumom o ulasku Hrvatske u EU, a čak 70-ak % nije izišlo na referendum što je RH uvelo u EU praktički voljom obmanute manjine.

  Stoga, pozivam sve punoljetne osobe, a poglavito mladež, da 14.04. iziđu na izbore za EU parlament, zaokruže listu broj 15 i na taj način svoj glas i povjerenje daju HSP-u jer smo samo mi spremni beskompromisno, časno i bez zadrške zastupati Vaše interese kako bi Hrvati zadržali svoje dostojanstvo i osobitosti bez kojih ćemo se kao mali narod u Europi utopiti u masi koja nameće svoja pravila.

  Poštovani sugrađani vodite računa da samo sa časnim ljudima, čvrstim stavovima i jasnim identitetom možemo nešto značiti u velikoj zajednici europskih naroda i da ako takvi i ostanemo onda će nas i drugi cijeniti.