• Pero Kovačević, kandidat HSP-a za Europski parlament


  Pero Kovačević

  Predstoje nam izbori za europski parlament i lokalni izbori, a Hrvatska ishitreno i nespremna ulazi u Europsku uniju.

  Vrijeme je da se svi skupa konačno suočimo sa surovom zbiljom i istinom. Vrijeme je da konačno damo odgovore na pitanja. Kako smo, zašto i zbog čega došli u sadašnju situaciju? Spasimo što se spasiti može, vrijeme nam je skoro iscurilo. Započnimo konačno djelovati. Ako to ne učinimo danas, sutra će biti kasno na putu smo da će Hrvatska postati zemljopisni pojam na karti Europe.

  Ishitreno i nespremni ulazimo u EU

  Hrvatska ishitreno i nespremno ulazi u EU, ulazi kao objekt, a ne kao subjekt. Što nama znači dobivanje slobodnog tržišta EU kad su nam gospodarstvo i poljoprivreda u rasulu. Hrvatsko gospodarstvo, poljoprivreda i ostale grane nisu spremne i pripremljene za ulazak u EU tržište. EU njima ne znači ništa, a oni naše dobivaju na pladnju. Naše tvrtke, čast iznimkama, ne da neće osvajati i osvojiti tržište EU, već će gubiti i izgubiti domaće tržište i tržište susjednih zemalja. Ulaskom u EU gubit ćemo postojeća, a ne dobivati nova radna mjesta.

  Kako smo i zašto došli u ovu situaciju?

  U razdoblju od 2000. godine do danas Hrvatska je pokradena, hrvatsko gospodarstvo i poljoprivreda su sustavno uništavani. Korupcija, kriminal, nepotizam i nefunkcioniranje pravne države su postali „normalna” pojava. HDZ, SDP i njihovi partneri na vlasti su to svojim činjenjem, nečinjenjem i propustima omogućavali odnosno dopustili. Nisu započeli provoditi, a pogotovo provodili nužne promjene i reforme nužne za sadašnjost i budućnost svih građana.

  Dapače, oni su uz zdušnu potporu medija prodavali i „uspješno” prodali priču kako ćemo sve svoje probleme „riješiti” kad uđemo u EU, kako je EU „obećana zemlja”. Naše odnosno njihovo “pregovaranje” je svedeno na bespogovorno i ponizno prihvaćanje svih zahtijeva EU kao cjeline i pojedinačnih zahtjeva članica EU, dok je država za to vrijeme sustavno pljačkana i opljačkana.

  Sve dosadašnje vlade, ovi ili oni vlastodršci u državi i Zagrebu, pa i ratni, političke mandate kupovali su prodajom strateških dobara, obiteljskog srebra i zaduživanjem. Tom suludom, neodgovornom i sebičnom politikom stvaran je privid gospodarskog standarda u kojem su Hrvati živjeli iznad realnih mogućnosti. Živjeli smo lažnu stvarnost.

  Takvom politikom su pojeli kruh naše djece. Prodajom strateških dobara, lošim vođenjem države i grada Zagreba te zaduživanjem, političke elite i vlastodršci su učinili to da su izbijeni temelji državi i Zagrebu. Založena je budućnost. Izgubljen je gospodarski suverenitet, prestala politička samostalnost.

  EU neće riješiti naše probleme

  Iluzorno je i nerealno očekivati i zavaravati građane da će EU riješiti naše probleme, dapače EU ne zanimaju naši problemi, EU je interesna skupina. Pojam solidarnosti je nepoznanica u EU. Slučaj Cipra nam je najbolji primjer kako će EU rješavati probleme Hrvatske, dugove će naplaćivati konfiskacijom štednje građana, fondova, imovine. EU ima previše svojih problema da bi se bavili ili rješavali naše probleme. To je surova zbilja, to je istina s kojom se trebamo suočiti.

  „Svjetonazorski rat” i oprobani spinovi

  Svjesni stanja u koju su doveli državu, glavne političke opcije HDZ-a i SDP-a ciklično i sračunato,uz svesrdnu potporu medija, u predizborno odnosno izborno vrijeme, a u cilju dobivanja izbora, mobiliziranja svog biračkog tijela i skretanja pozornosti s važnih pitanja po sadašnjost i budućnost svih nas pokreću stari isprobani recept i obrazac zvan „svjetonazorski rat”, na temu ustaša i partizana, branitelja i Domovinskog rata, zločina u II. svjetskom ratu, Domovinskom ratu, registru branitelja i slično.

  Teme su uvijek slične, samo se mijenjaju akteri i eto „zabave” za javnost,”uzavrelih strasti” i modela za dobivanje izbora. Upravo tako treba gledati na aktualni „svjetonazorski rat” u kojem su glavni akteri osobe bez statusa branitelja Zdravko Mamić, Ruža Tomašić i Zoran Milanović ili pitanje uvođenja dvojezičnosti odnosno „ćirilice” u Vukovaru gdje su HDZ i HSP AS vidjeli svoju šansu za pridobivanje glasač unatoč činjenici da su oni uveli i izglasali „ćirilicu” odnosno dvojezičnost u Vukovaru.

  Što nam je činiti?

  Vrijeme nam je skoro iscurilo; bez odlaganja trebamo krenuti s promjenama i reformama koje će imati za cilj obnovu gospodarstva, uređenu državu po mjeri svih njezinih građana. Ako to ne shvatimo, postojeće stanje će biti zacementirano, postat ćemo zemljopisni pojam na karti Europe.

  Građani se trebaju osvijestiti i shvatiti da nas u europskom parlamentu trebaju zastupati osobe koje imaju znanja i stručnost, koje vole ovu zemlju, a tu su ljubav djelima pokazali i dokazali, koji će štitite naše nacionalne interese.

  Usporedo je nužno odmah nakon ulaska u EU formirati vladu nacionalnog jedinstva stručnjaka koja će pokrenuti i provesti reforme koje su sve dosadašnje vlada propustile učiniti. Koje će promijeniti istrošeni ekonomski model i istrošeni politički i izborni model upravljanja državom. Moramo spašavati što se spasiti može, sutra će biti kasno. Spriječimo da Hrvatska ne postane zemljopisni pojam.