• Damir Markuš ove godine na obljetnicu ne ide u Vukovar, već u Škabrnju i Split.


  damie markuš
  “Split je grad koji se ponosi spomenikom poginulim pripadnicima HOS-a, Split je grad koji nam je poklonio prekrasnu Vukovarsku ulicu prepunu grafita posvećenih našoj postrojbi i pokojnom Jean-Michel Nicolieru.To je grad Torcide koja nas uvijek dočeka raširenih ruku, onako kako to rade pravi domoljubi”, kaže poznati HOS-ovac.
  Dio HOS-ovaca uključujući Damira Markuša – Kutinu, vukovarskog branitelja Vladimira Balgača – Alfa, pripadnika “Tigrova” zajedno s još nekolicinom hrvatskih branitelja 18.11. pojavit će se na obljetnici pokolja u Škabrnji koji se poklapa s obljetnicom pada Vukovara. Da nije riječ ni o kakvom bojkotu niti podjeli branitelja, shvatili smo nakon riječi Damira Markuša:

  – Ni slučajno nema riječi o nekom inatu. Dapače, mislimo da Škabrnja zaslužuje naklon branitelja Vukovara jer slobodno možemo reći da mi jedini u potpunosti s njima možemo suosjećati. Velika tragedija koja nas je zadesila istog dana nas može i mora samo zbližiti, nikako razdvojiti. Međutim, tog 18. studenoga moje će srce biti i na Sajmištu, u Vukovaru. U mislima ću biti sa svojim poginulim suborcima i općenito svima koji su dali život za grad – heroj. Pola pripadnika HOS-a nije preživjelo Vukovar – objasnio nam je Kutina. Nakon Škabrnje, ova skupina branitelja posjetit će i Split. Zašto Split?

  – Prvenstveno, zbog mog obećanja koje sam dao Splićanima prilikom otkrivanja spomenika. Osim toga, Split razumije bilo svih branitelja, a bez lažne skromnosti, naročito pripadnika HOS-a. Split je grad koji se ponosi spomenikom poginulim pripadnicima HOS-a, Split je grad koji nam je poklonio prekrasnu Vukovarsku ulicu prepunu grafita posvećenih našoj postrojbi i pokojnom Jean-Michel Nicolieru. Oko našeg grba je popis imena svih poginulih HOS-ovaca. To je grad Torcide koja nas uvijek dočeka raširenih ruku, onako kako to rade pravi domoljubi i koja je odradila grafite. Hvala Torcidi – kazao je Markuš koji je objasnio blisku vezu HOS-a i navijača koji su uz njih bili i kada im je spomenik zaliven crvenom bojom:

  – Ja sam osobno vezan uz sve navijače… I Torcidu, i BBB i Ultrase jer sam i sam još od prije rata bio član BBB-a. Za mene je rat počeo još 13.05.1990. utakmicom Dinama i Zvezde. Već tada mi je bilo sve jasno, a i većini navijača koji su do dan danas nacionalno osviješteniji od mnogih. Zato, ponavljam, bit će mi zadovoljstvo na obljetnicu biti u Vukovarskoj ulici u Splitu kroz koju se ne može proći od ljudi i svijeća. Atmosfera u Splitu je neopisiva… – dijeli s nama najvrijedniji pripadnik HOS-a koji i 25 godina nakon rata djeluje po “bojišnicama mira”:

  – Mogu i ja uzeti pribor i otići na pecanje, ali mi savjest neda mira. Ne mogu biti bezbrižan sve dok ova država ne počne funkcionirati na način zbog kojeg bi smrti branitelja imala smisla. Ovako, zasad, čini se da su zauvijek otišli uzalud. S tim se ne mirim, ne mirim se s tim da među nama ima branitelja koji nemaju krov nad glavom, ne mirim se s tim da sam se borio za državu u kojoj se mrtvim braniteljima uništava spomenik, ne mirim se s dosta toga. Dosta je posla ispred mene, odrađujem onoliko koliko mogu i na sebi svojstven način. Ali, to je moj izbor – rekao je Kutina koji i danas s braniteljima odlazi u Sisak na prosvjed “Spasimo rafineriju nafte”:

  – Postoji organizirani prijevoz, a ja i branitelji iz Kutine idemo osobnim automobilima za Sisak pomoći našim radnicima rafinerije u njihovim zahtjevima prema Ini. Ne smijemo to gledati kao da se nas ne tiče. Danas rafinerija, sutra Petrokemija – zaključio je Markuš.

  Izvor:http://www.dnevno.hr