• HSP Velika Gorica: Zašto HOS-ovac Tihomir Tomašić “Tihica” ne može, a partizan Ivo Lola Ribar može?


   lucijan_maslacGradsko vijeće Velike Gorice sastavljeno od HDZ-a i njegovih koalicijskih partnera trebalo je 29. siječnja 2014. godine na  sjednici gradskog vijeća u  14.-toj točki dnevnog reda raspravljati o prijedlozima za imenovanje novih ulica u Velikoj Gorici koje je prihvatio Odbor za imenovanje ulica i trgova u Velikoj Gorici, ali je ta točka na koncu skinuta s dnevnog reda.

  Među tim prijedlozima bila su i dva prijedloga za imenovanje koje je uputila i HSP-ova podružnica „Mladen Amstrong Grof“ i za koje je poštivala sve propisane procedure, te su ta dva prijedloga objavljena i u lokalnim medijima, potkrijepljena fotografijama – skicama novih ulica.

  Jedna od njih bi nosila ime velikogoričanina Mladena Amstronga Grofa, osnivača HSP-a u Velikoj Gorici, te člana HOS-a koji je izgubio život na Sajmištu braneći  Vukovar.

  Druga ulica bi se nazvala po Tihomiru Tomašiću Tihici, također velikogoričaninu, mladiću koji je u odori HOS-a bio ranjen u Vukovaru, zarobljen u vukovarskoj bolnici, te mučki smaknut na Ovčari.

  To je bio mladić čiji su roditelji pukom srećom preživjeli Križni put,  poslije i robijali u jugoslovenskim kazamatima zbog svojih hrvatskih uvjerenja.

  Obje navedene ulice bi se prema prijedlogu naše podružnice spajale pod kutem od  devedeset stupnjeva te tako i simbolički pokazale povezanost ovih dviju tragičnih sudbina čije djelo nastojimo očuvati i prenositi kroz buduće naraštaje.

  Odbor za imenovanje je PRIHVATIO prijedlog za Mladena Amstronga Grofa dok je drugi prijedlog ODBIO s obrazloženjem da u gradu već postoji ulica u čijem nazivu je isto prezime  – Tomašić, te bi novo imenovanje „stvorilo zbrku kod adresiranja“.

  Koliko god je bilo veliko naše zadovoljstvo prihvaćanjem prijedloga za Grofovu ulicu toliko je bilo i veliko naše razočarenje činjenicom da jedan takav mladić iz takve mučeničke obitelji NIJE  zavrijedio ulicu u svome gradu ni više od dvadeset godina nakon pogibije!

  Uzgred, spomenimo i to, da je grob stradale obitelji Tomašić sa lijepim spomenikom, u cjelosti podiglo Društvo političkih  zatvorenika Hrvatske u znak zahvale.

  S druge, pak, strane, u Velikoj Gorici se prihvaćaju prijedlozi za ulice poput „gradska“, „želingradska“, „ribareva“ i slične.

  Posebno je „Ribareva“ zasmetala našem predsjedniku jer je očito da se njom potajice časti lik i djelo partizanskog borca iz NOB-a.

  Šokantna je i činjenica da takove stvari čine tzv.  demokršćanske  hadezeovske snage u suradnji s također takozvanim pravašima koji se kriju iza imena našeg dičnog Oca Domovine.

  Medijski istup Lucijana Maslaća  predsjednika  podružnice HSP Velika Gorica i člana Glavnog Stana HSP-a je zato, više nego hvale vrijedan čin čovjeka koji na svakom koraku i u svakoj prigodi, gorljivo brani temelje ove države, a to su, prije svih – pali hrvatski branitelji.

  Bog i Hrvati!

  Ivica Gašpar