• dr Janjiček: ZAŠTO NEMA NOVCA ZA HRVATSKU?!


  Državu su prezadužili mimo svakog zdravog razuma. Zbog toga je bilo krajnje odvratno idiotski slušati vapaj Marasa za povratkom na vlast njegove štetočinske vlade.

  dr janjiček tihomir

  Financijsko posrtanje Hrvatske na međunarodnom novčarskom tržištu nije odmah bilo popraćeno većom pozornošću hrvatskih sredstava priopćavanja. Nakon nekoliko dana se tek počelo razmišljati. Brojni su stavili u kontekst iznimno pozitivne rezultate gospodarskih kretanja u Hrvatskoj s jedne strane i sa druge strane praktično negativna reakcija banaka iz EU na ponudu hrvatskih državnih obveznica. Zatraženo je plaćanje od 5% interesa vlasnicima obveznica, naravno u eurskom iznosu. U Hrvatskim tiskovinama i TV postajama gotovo je popraćeno kao „šok“.
  U svrhu podrobnije spoznaje što se događalo, te zbog čega je Hrvatskoj ponuđeno zaduženje po visokoj cijeni održana je i prigodna „otvorena“ emisija kao po običaju. Kao po običaju, bile su dvije stručne osobe i dvije političke.
  Naravno, razgovor ili bolje rečeno čak i svađa gospode Karduma i Marasa nije pružio odgovor javnosti što se doista dogodilo i zašto s Hrvatskom na novčarskom tržištu.
  Dakle, treba ipak pogledati malo bolje je li doista bio ponuđen kredit po previsokoj cijeni? Isto tako što je doista put za izlazak iz financijske krize Hrvatske?
  Ekonomski oporavak Hrvatske u zadnjih nekoliko mjeseci, te ne viđeni rast nije posljedica nikakvih ozbiljnih promjena u sustavu Hrvatske. Lagane „manipulacije“ u kreiranju državnog proračunu, su doista bile samo „zadovoljavajuća“ prilagodba. Rast izvoza bilježi rast brži od uvoza, ali samo zato što došlo do naglog pada potrošnje. Hrvatska potrošnja ima visoki stupanj uvozne sklonosti. Na svaku kunu porasta potrošnje oko 80 lipa odlazi na uvoznu robu! Dakle visoka uvozna sklonost hrvatske osobne potrošnje.

  No, takvu gospodarsku strukturu proizvodnje i potrošnje koja iskazuje visoku sklonost uvozu, rješava se samo gospodarskim razvitkom! No, za taj razvitak treba ozbiljan novac kojeg Hrvatska nema. Ako nema Hrvatska, imaju inozemni vlasnici kapitala koji bi trebali poduzeti izravne investicije u Hrvatskoj. No, upravo toga nema!
  Niti najobičniji golf teren se ne može izgraditi na Srđu, jer će sve moguće „civilne“, „zelene“ organizacije  prosvjedovati, jer je golet na Srđu „naša“! Nema veze za „zelene“ što na Srđu nema čak ni trave za jednu jedinu kozu ili ovcu, jer na Srđu jednostavno doslovce nema ništa! Nema veze ni što nema nikakve mogućnosti onečišćenja ili ugroze bilo koga i bilo čega! Pakost i ljubomora običnog našeg čovjeka na investitora je neograničena, a sustav prtljav i petljav i dopušta svima i svakomu petljati i prtljati po svemu i svačemu, pa tako i po ozbiljnom poslovnom pothvatu.
  Nema veze što središte „elitnog turizma“ ne može biti oslonjeno na krafne i sladoled ponuđen na plaži, ili suvenire u jeftinim prodavaonicama. Zar se onda može više očekivati od kruzerskih turista koji će protrčati Stradunom.

  Zbog toga je investicijske poslove ugovarao praktično premijer Orešković s investitorima iz Francuske! Jednostavno, investitorima je jasno da je gospodin Orešković poslovni čovjek svjestan svih rizika i izazova za ozbiljne investicijske pothvate. Stoga će u interesu vlastite Domovine morati gospodin Orešković biti praktično na strani investitora! Domaći „muljatori“ i „gnjavatori“ moraju biti maknuti, ukoliko se očekuje provedba izravne investicije u bilo kom sektoru gospodarstva, jer kad se oni pojave onda sve pada u vodu.
  Tko su ti „muljatori“ i „gnajvatori“, logično je pitanje. Neki „vrhovnici“ kao Maras, Lalovac, Grčić, ili „lokalci“ kao Sabo, Merzelica i da ne nabrajam. Vlada SDP je vodila državu ekonomski i politički na krajnje diletantski način! Izazvali su masovni kolaps gospodarstva i odlazak preko 100 tisuća Hrvata u inozemstvo zbog gubitka poslova u samo par godina! To čak ni njihovom voljenom zlikovcu Titu nije pošlo svojedobno za rukom. Hrvatske vrijednosnice su čak 10 puta proglašavane smećem na svjetskom tržištu novčanog kapitala, tijekom vlasti SDP-a!

  Državu su prezadužili mimo svakog zdravog razuma. Zbog toga je bilo krajnje odvratno idiotski slušati vapaj Marasa za povratkom na vlast njegove štetočinske vlade. Cinizam i pohlepa očito nemaju ni kraja ni obraza kod Marasa!
  Razočarala je i moja kolegica Ivanov, koja je kritizirala konverziju kredita vezanih tečajnom klauzulom za Franak na Euro!? Ništa nije predložila, ali smatra kako je normalno u Hrvatskoj imati tečajnih kaluzula koliko se kome prohtije, jer kolegici Ivanov važan je potpisani ugovor! Nema veze ni što su propali većina dužnika, niti što je došlo do ugroze čitavog novčarskog sustava i praktično ugroza financijske stabilnosti države!
  Istina kolegica Ivanov je protiv eurizacije Hrvatske, ali nije imala hrabrosti spomenuti dokinuće svake valutne klauzule! Protivi se velikim izdacima iz državnog proračuna za „socijalne slučajeve“! No, opet ne nudi rješenja.

  Nitko nije ponudio nikakav odgovor, osim Marasa koji se „pjenio“ na gospodina Karduma, jer mu nije mogao dokazati laž o velikim postignućima Milanovićeve vlade!
  Odgovornost sadašnjeg premijera je očito daleko viša nego i jednog dosadašnjeg. NE odgovornost dvaju dopredsjednika je viša nego i jednog do sada. Stoga, budimo sigurni, ova će vlada nastaviti svoj put sa uspjehom, jer gospodin Orešković nije došao tek tako, makar sve skupa to izgledalo tek tako!

  Dr. Tihomir Janjiček