• HSP: NA HEP-ove NELEGALNE RADNJE PRAVOSUĐE ŠUTI


  hepVeć duže vrijeme je javna tajna da se mnoge stvari u HEP-u ne rade prema zakonu ili prema interesima te velike hrvatske energetske kuće. Zbog toga je u zadnjih 3 godine bilo nekoliko smjena na čelu uprave.

  Najveći problem je svakako javna nabava što je rak rana ne samo u HEP-u nego u velikoj većini državnih tvrtki ali i ministarstvima. HEP si kao državna tvrtka koja drži monopol nad elektro mrežom u RH dozvoljava ne držati se zakona o javnoj nabavi koji je izglasovan od strane Hrvatskog Sabora.
  Ukoliko se neko od potrošača nađe u situaciji sporiti oko računa pred nekim od sudova u RH naći će se suočen s odvjetnicima koji imaju deponiranu generalnu punomoć pred Sudom. To ne bi pobuđivalo nikakvu pažnju da su ti odvjetnici izabrani putem javnog natječaja ali nisu.

  Pozivajući se na Zakon o pravu na pristup informacijama, zatražili smo informaciju tko zastupa HEP u parnicama protiv građana i kada je raspisan natječaj za te usluge. Odgovor koji potpisuje službenik za informiranje HEP grupe Zoran Vidović, potvrđuje naše sumnje da natječaj za odabir odvjetnika nikada nije proveden, te da HEP grupa nema sklopljenih ugovora s niti jednim odvjetnikom ili odvjetničkom kućom.
  Pitamo se tko je i na koji način potpisao generalne punomoći odvjetnicima za zastupanje pred sudom u parnicama protiv potrošača u parnicama za naplatu spornih dugovanja ako sektor za javnu nabavu HEP-a nema te podatke? Još je zabinjavajuća činjenica da ukoliko takav dokument dostavite sudu u nekoj parnici protiv HEP grupe, sud neće prihvatiti taj službeni odgovor kao relevantan pošto je HEP ipak monopolist i prihvatiti će deponiranu generalnu punomoć kao relevantnu u parnici.

  Tu ne staju sve sumnje u zakonitost poslovanja te tvrtke. Ukoliko se dogodi da djelatnici HEP-a dobiju nalog, te građanima poništi elemente, dakle u potpunosti onesposobe razvodni ormarić, HEP ODS će i dalje slati račune za održavanje u iznosu od 21 kunu mjesečno iako više ne vrši potrošaču apsolutno nikakvu uslugu što je potpuno nezakonito.
  Nadalje ukoliko se pozovete na zastaru računa sukladno Zakonu o obveznim odnosima, niti služba za reklamaciju HEP ODS-a ali niti sud u većini slučajeva neće prihvatiti prigovor građana i čak ako prihvati takvu tužbu parnica može trajati i nekoliko mjeseci tako da se građanima više isplati ili u cijelosti podmiriti dug koji je ušao u zastaru ili pokušati dogovoriti obročnu otplatu za već nepostojeći dug kako bi ponovno bio uključen na elektro mrežu.

  No ni tu ne staju sve nepravilnosti. Kada građanin uplati dugovanje ili ugovorenu ratu dobije i uplatnicu za troškove ponovnog uključenja koja nakon poništenja elemenata sadrži i dodatne radove. HEP tu navede izvid na terenu koji u principu ne izvrše, dolazak terenskog vozila, pa dolazak osobnog vozila i uračuna materijal koji u principu ne koriste dok ujedno zaračuna kilometražu dolaska na mjesto uključenja puno veću nego je to zaista ostvareno tako da se i tu stječu nazakonita sredstva za tu državnu tvrtku.

  Uz sve navedeno imali smo priliku vidjeti da je HEP raspisao natječaj za rekonstrukciju ulaza u svoju glavnu zgradu u ulici grada Vukovara u Zagrebu i za tu svrhu su procijenili vrijednost radova ni manje ni više nego 2 milijuna kuna. Tko je izvršio te radove i koliko su plaćeni u konačnici nismo istraživali.

  Još je sumnjivija bila prodaja više od 1700 rashodovanih vozila HEP-a. Imamo informaciju da je određena tvrtka nudila HEP-u potpuno besplatnu aukcijsku prodaju tih vozila i HEP ih je glatko odbio i to nekoliko puta. Bez obzira što je ta prodaja „zakonito“ provedena, HEP grupa je samo na procjeni vozila izgubila minimalno 340 000 kuna pošto je ta tvrtka nudila svoje usluge potpuno besplatno pa tako i procjenu vrijednosti rashodovanih vozila.

  Ako uzmemo u obzir da je većina vozila prodana na osnovu dostavljenih ponuda, a ne na javnoj dražbi vjerujemo kako su ona prodana daleko ispod svoje prave tržišne vrijednosti. Prema svemu navedenome uvjereni smo da bi USKOK imao pune ruke posla u toj javnoj tvrtki.

  Nakon ovih predstojećih izbora za Hrvatski Sabor svakako ćemo zatražiti od buduće vlade da se za vodeća mjesta u državnim tvrtkama provede javni natječaj kako bi na ta mjesta došli stručni i odgovorni a ne stranački podobnici, dok bi nadzor vršilo tijelo izabrano od strane hrvatskog Sabora.

  HRVATSKA STRANKA PRAVA
  Krešimir Vrpka