• Ministre Jakovina promjenite pravila – spriječite “RAT ZA ZEMLJU”


  oranice
  Hrvatska stranka prava se putem Povjerenstva za selo i poljoprivredu aktivno uključila u rješavanje problematike vezane za stanje u hrvatskoj poljoprivredi. Povjerenstvu se i dalje javljaju nezadovoljni poljoprivrednici, pogotovo s područja Bjelovarsko-bilogorske županije i Osječko Baranjske županije. Svi oni upiru prstom u ministra Tihomira Jakovinu, jer on je taj koji im je trebao pomoći. Poljoprivrednici u svojim pritužbama naglašavaju da su dovedeni pred zid i da ne vide izlaza. Očekivali su od ministra Jakovine da kordinira cijelokupnim poljoprivrednim sustavom, ali nažalost on to nije činio.

  Upozoravali smo ministra da mora gomilu dobro plaćenih činovnika iz svih agencija potjerati iz ureda i natjerati ih da svakom poljoprivredniku ako je potrebno ponaosob objasne koje EU mjere dolaze i koliko novaca mogu povući iz EU. U ministarstvu i dalje nemaju sluha za naše poljoprivrednike koji nemaju pristup internetu i neznaju se njime služit pa tako da informacija objavljenih putem interneta veliki dio naših poljoprivrednika nema priliku pročitati, te su oni primorani informacije tražiti u svojim općinama ili zvati razne agencije za poljoprivredu.
  Ukazujemo na novi problem s kojim se poljoprivrednici susreću, a to je prodaja poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH. Prije 10 godina ta zemlja bila je data u zakup, a druga je prodana. Tada su pravila bila jednostavna, prednost su imali stanovnici Općine u kojoj se vršila prodaja, OPG-i, branitelji, te je bilo nužno priložiti program.
  Natječaj se u pravilu objavio na svim oglasnim pločama bekoliko tjedana unaprijed i nakon toga je komisija otvarala koverte i prihvaćala najpovoljnije ponude. Sada opet je ta zemlja na prodaju jer je istekao zkup ili je zbog ne plaćanja ugovor prekinut .
  Povjerenstvu HSP-a za selo i poljoprivredu nekoliko poljoprivrednika je ukazulo na problem oko zakupa i prodaje zemlje jer sad pravila nisu dostupna širem krugu ljudi. Agencija za poljoprivredno zemljište objavi samo na svojoj stranici informaciju ili čak niti to. U većem dijelu zemlju u praksi dobiju velike firme i veliki poljoprivrednici,a mali tek poslije saznaju da je natječaj bio.
  Da to nisu samo priče dokazuje primjer iz Općine Veliki Grđevac gdje se stanovnici sela Pavlovac nalaze u velikim problemima. S 15.10.2015. godine istječe zakup na 70 hektara zemlje, a nitko NEZNA ništa o natječaju. Poljoprivrednici zovu u Agencija za poljoprivredno zemljište i svatko dobije drugačiji odgovor, a na pisane zahtjev se mora čekat najmanje 30 dana što je predugo, ako odgovor upće stigne.
  U Općini Veliki Grđevac tvrde da je odgovorna Agencija za poljoprivredno zemljište a u Agencija za poljoprivredno zemljište da je odgovorna Općina i tako u krug.
  Da je to veliki problem ukazuje mladi poljoprivrednik Božidar Sokolić iz Pavlovca koji je vlasnik OPG-a koji ima u zakupu zemlju i NE ZNA ništa o produljenju zakupa. Problem mu nastaje jer mu je ta zemlja bitna da ispuni uvjete kako bi mogao povući novac iz mjera ruralnog razvoja. Upozorava da nema informaciju o zakupu i da jednostavno više ne zna koga pitati ili kome vjerovati .Ako ostane bez te zemlje biti će mu problem nastaviti sa daljnjim radom vjerojatno morati prestati baviti se poljoprivredom.
  Da bi se ovakvi problemi spriječili HSP nudi rješenje i traži da se javno minimalno 15 dana prije početka natječaja objave uvjeti za zakup zemlje i to ne samo na internetskim stranicama Agencije za poljoprivredno zemljište nego i javno na oglasnim pločama u gradovima i općinama na čijem se teritoriju prodaje zemlja. Ovo je posebno bitno u malim općinama gdje se sav društveni život vrti oko općinskih ureda i otvara informacije većem krugu potencijalnih kupaca poljoprivrednog zemljišta.
  Isto tako tražimo i smatamo logičnim da prednost pod istim uvjetima moraju imati mladi poljoprivrednici i OPG-ovi sa područja gdje se zemlja prodaje jer samo tako ih možemo zadržati na tom prostoru.
  Pozivamo Miistra Jakovinu na ŽURNU reakciju inače će svojim nečinjenjem izazvati „RAT ZA ZEMLJU“ sa scenama koje smo gledali u američkim westernima.

  Povjerenstvo HSP-a za selo i poljoprivredu
  Tihomir Grdinić,član povjerenstva