• Sinjski HSP traži postavljanje semafora u ulici Miljenka Buljana


  Sinjska podružnica HSP-a uputila je dopis Hrvatskim cestama u kojem traže da se u ulici Miljenka Buljana u Sinju, na križanju prema trgovačkim centrima postave semafori.
  ante_smoljo

  ‘Poštovani,
  Hrvatska Stranka Prava Podružnica Sinj obraća vam se po navedenom predmetu kao društvu s ograničenom odgovornošću, za upravljanje, građenje i održavanje državnih cesta, s ciljom zašite pješaka u ulici Miljenka Buljana u gradu Sinju.
  Naime, u navedenoj ulici od raskižlja do postavljenih semafora ispred ulaza u sam grad Sinj, odnosno od Spomen parka hrvatskih branitelja Domovinskog rata na pravcu prema Općini Otok, svakodnevno prometuje veliki broj motornih vozila. Veliki pravac ceste u samoj ulici, na žalost, mnogim vozačima kao da daje pravo na vožnju bez ograničenja te je samo pitanje trenutka kada bi se mogla dogoditi nesreća većih razmjera s neslagedivim i smrtnim ishodima.

  Upravo zbog toga obraćamo vam se sa zamolbom da na dionici ceste ispred braniteljskih stanova, odnosno stanova ratnih stradalnika na križanju prema trgovačkom centru Ero postavite semafore, kako bi kod vozača smanjili brzinu u prometovanju i zaštitili same pješake koji na toj dionici ceste svakodnevno prelaze cestu do svojih stanova.

  Na žalost, bez usporivača brzine cesta je mnogim vozačima kao stvorena za dokazivanje brzine njihovih vozila, što kod mnogih građana koji prelaze cestu na tom prostoru izaziva strah i strepnju te opravdano postavljaju pitanje zbog čega do sada nitko nije poduzeo konkretne poteze da se to pitanje riješi.

  Posebna opasnost na datoj dionici ulice postoji u vrijeme velikih gužvi u gradu Sinju, u danima Alke i Velike Gospe kao i u danima većih zimskih neprilika, odnosno pojave leda i snijega, kada stanovnici obližnjih stanova često ovise o tome u kakvom su raspoloženju vozači koji ovuda prometuju.

  Očekivali smo da će Grad Sinj poduzeti određene radnje po navedenom pitanju, no to je izostalo i zbog toga od Vas očekujemo žuran odgovor i kada mislite riješiti ovaj problem. U protivnom, ići ćemo peticijom prema Hrvatskim cestama d.o.o., kako bi zaštitili svoje sugrađane te na vrijeme spriječili prometne nesreće na toj otvorenoj cesti.’

  S poštovanjem
  HSP Podružnica Sinj, predsjednik Ante Smoljo

 • HSP Zagreb krenuo s pripremama za lokalne izbore.


  hsp zagreb

   

  HSP Zagreb na čelu sa predsjednicom Gradske organizacije HSP-a gđom Mirelom Bušljeta Felc kreće u pripremu za lokalne izbore. Za dopredsjednike gradske organizacije izabrani su: Janja Premuš i Marijo Čović. Za tajnika izabran je g. Alen Bašić, a za rizničara gđa Ilijana Karačić.

  Za članove Nadzornog odbora izabrani su: Kristijan Cegur, Ivica Cesarec i Antun Bister. Za članove Časnog suda izabrani su: Danijel Bencuz, Ivica Šušković, Hrvoje Kunaj, Melita Štimac i Ivan Novković. Za člana Glavnog stana izabran je g. Ivan Matić.

  HSP u Gradu Zagrebu nastavlja sa radom i kao stožerna pravaška stanka očekuje povratak pravaša na političku scenu Zagreba.

  Gradska organizacija HSP-a Zagreb podržava suradnju sa pravaškim strankama HČSP i A-HSP te nastavlja s radom na pravaškoj platformi.

  HSP Zagreb

 • Održano ŽV HSP Splitsko dalmatinske županije.


  ŽV hsp sdž 1

  U utorak je u Splitu pod predsjedanjem IVICE VLADAVE održana redovita sjednica Županijskog vijeća HSP-a Splitsko dalmatinske županije na kojem su sukladno ranijem nalogu predsjednici podružnica podnijeli izvješće o radu za 2016. godinu, te izložili plan aktivnosti za 2017. godinu.

  Donijete su i odluke i prijedlozi kandidatura vezano za Sabor Hrvatske stranke prava na kojem će HSP Splitsko dalmatinske županije sudjelovati i imati kandidate za odgovorne dužnosti.

  Raspravljalo se i o budućim političkim aktivnostima u sklopu priprema za lokalne izbore.

  ŽV hsp sdž

  HSP Splitsko dalmatinske

 • Održan redoviti izborni zbor za HSP Omiš. Ivan Puljiz izabran za novog predsjednika.


  hsp omiš_1

  HSP DEMONSTRIRAO, SNAGU MOĆ I ZAJEDNIŠTVO

  U nedjelju je u hotelu Plaža održan redoviti izborni zbor  podružnice Hrvatske stranke prava za grad Omiš.  Uz  dužnosnike HSP Omiš Zboru su nazočili i  Glavna tajnica i članica predsjedništva Mirela Bušljeta Felc,  zamjenik predsjednika Glavnog stana Miroslav Marčetić, Veselko Krnjić predsjednik ŽV HSP Karlovačke županije, te mnogobrojni  stranački dužnosnici iz Splitsko dalmatinske županije na čelu s Ivicom Vladavom predsjednikom ŽV HSP-a.

  Također,  Zboru su nazočili i Karlo Starčević kandidat za predsjednika HSP-a i Stipe Petrina  načelnik općine Primošten.
  ivica vladava

  Nakon  izbora radnog  predsjedništva održan je službeni dio izbornog  zbora. Zboru se obratio  predsjednik ŽV Ivica Vladava i zaželio uspješan rad. Naglasio je da HSP Splitsko dalmatinske u zadnje vrijeme doživljava preporod, što se očituje i u mnogobrojnim Zborovima i novoustrojenim podružnicama HSP-a-

  Zboru su se obratio  Karlo Starčević kandidat za predsjednika HSP-a. U svom  obraćanju Zboru  kandidat za predsjednika Hrvatske stranke prava Karlo Starčević  je najavio buđenje HSP-a na svim razinama.

  karlo starčević
  “Dolazi vrijeme HSP-a” –  naglasio je Starčević i dodao “da  jaki HSP nikako ne odgovara vladajućim oligarhijama u Hrvatskoj koje su nastojale  sve učiniti da ga  unište i maknu s političke scene”.

  “Budućnost HSP-a   vidim   i definiram kroz nekoliko točaka a to su  čestitost ljudi koji  vode  HSP od naviše do najniže razine, moralne i socijalne vrline koje   HSP baštini  već 156 godina, odgovornost za  činjenje i postupanje,  stručnost svih dužnosnika HSP-a. Ne trebamo se bojati družiti s pametnijima od sebe, trebamo učiti, obrazovati se. Ne želimo i nećemo ostati na margini” – rekao je  Starčević i  dodao   “da  se država više neće  krčmiti i trgovati. Država nije predmet  i neće biti predmet trgovine i prodaje. Budite uvjereni mi dolazimo, ali ne dolazimo vladati, dolazimo služiti” – zaključio je Starčević.

   Izvješće o proteklom mandatnom razdoblju podnio je  bivši predsjednik podružnice Miljenko Vukasović.

  Za novog  predsjednika podružnice izabran je Ivan Puljiz. Dopredsjednici su  Miroslav (Martin) Ribičić i Mate Mihaljević. Tajnik je Mile Tomas, a rizničar Miljenko Vukasović. 

  Članovi izvršnog odbora su: Duje Bradarić, Milan Bajamić, Mate Lelas,  Ante Sovolj,  Stipe Ćoso, Pavao Mandić, Leo Lelas i Leo Mlikotić.

  U nadzorni odbor izabrani su Kažimir Tomasović – predsjednik i Robert Tafra i Tome Novaković – članovi.

  ivan puljiz

  Novi predsjednik  podružnice  Omiš  Ivan Puljiz zahvalio se svima koji su mu dali potporu i najavio ozbiljan rad na pravaškom putu.  Naglasio je da je projekt “HSP DOM SVIH PRAVAŠA” u Omišu implementiran, a podružnica se  od danas okreće   pripremama za Sabor HSP-a i lokalne izbore.

  HSP Splitsko dalmatinske

   

 • OTVORENO PISMO PREDSJEDNIKU HRVATSKOG SABORA


  tomislav-colak-knin

  Poštovani gospodine Predsjedniče,

  obraćamo Vam se kao predsjedniku Hrvatskog sabora, najviše predstavničke i zakonodavne institucije, institucije koja bi trebala imati najviši ugled u hrvatskom narodu. Obraćamo Vam se povodom najnovijih igara oko strateških hrvatskih poduzeća INA i HEP, gdje nas se po tko zna koji put u povijesti neovisne Republike Hrvatske pokušava na brzi način uvjeriti u ispravnost odluka koje donosi izvršna vlast, a koje se uvijek kasnije pokažu pogubne po interese RH. Tako nas se sada ponovo uvjerava kako je nacionalni interes RH otkupiti od MOL-a dionice Ine, na način da se proda 25 % -1 dionica HEP-a ( kao da se ne sjećamo nacionalnog interesa iz 2003. g. kada je prodavano 25 % +1 dionica Ine ).

  Kako nam se ne bi ponavljala povijest ( bliska povijest !! ) i kako bi izvukli pouke iz prve prodaje Ine, predlažemo Vam da osnujete saborsko istražno povjerenstvo koje bi ispitalo sve što se događalo u vremenu od prve prodaje dionica Ine 2003 godine, pa sve do danas.

  Kao što znate saborsko istražno povjerenstvo o Ini bilo je osnovano 2010 godine, u koje su ušli zastupnici iz kvote HDZ-a i SDP-a, dviju stranaka najodgovornijih za stanje oko Ine. Kao što je bilo i za očekivati u radu povjerenstva bilo je više politike nego činjenica, pa se jedan dio članova povjerenstva bavio privatizacijom Ine 2003. , a drugi dio članova povjerenstva o onome što se s Inom događalo kasnije ( nije Vam teško pogoditi tko se čime bavio i osuđivao)

  Zaključak povjerenstva bio je ( jer je HDZ imao većinu ) kako je Ugovor iz 2003. zaključen protivno Zakonu o privatizaciji INE, kao i Osnovnim kriterijima za vrednovanje pristiglih ponuda u postupku prodaje 25%+1 dionice INA, te da je Vlada RH u postupku privatizacije 2002/03 godine suprotno dobrim poslovnim običajima i ustaljenoj poslovnoj praksi donijela odluku o prodaji INE, bez odgovarajuće procjene tržišne vrijednosti kompanije i kako je cijeli proces vođen na vrlo upitan i manjkav način čime je RH dovedena u podređen i neravnopravan položaj prema MOL-u.

  Izdvojeno mišljenje članova povjerenstva bavilo se Inom od 2004-2010 godine i zaključilo kako Izmjene ugovora o međusobnim odnosima dioničara nisu uvjetovane Ugovorom iz 2003., a promjene u sastavu Uprave i NO bile su na štetu RH, te kako je izdvajanje plinskog poslovanja iz sastava INA-e štetno za RH i kako se tako pogodovalo MOL-u.

  Zaključci povjerenstva predani su Vladi RH i mjerodavnim institucijama i nakon toga se nije ništa dogodilo, osim suđenja dr Ivi Sanaderu. Zbog toga nas ne treba čuditi što je u arbitraži koja je vođena pred Komisijom UN-a za međunarodno trgovačko pravo u Ženevi, sud utvrdio i presudio da se odbijaju svi zahtjevi RH koji se temelje na mitu, upravljanju Inom te MOL-ovim navodnim povredama Ugovora o međusobnim odnosima dioničara iz 2003 godine. Umjesto žalbe na presudu arbitražne komisije i sulude ideje o prodaju dijela najbolje hrvatske strateške tvrtke HEP-a, predlažemo Vam osnivanje saborskog istražnog povjerenstva koje će utvrditi sve okolnosti oko prodaje Ine, i to ne na način političkog povjerenstva iz 2010 godine, nego povjerenstva koje će precizno , imenom i prezimenom utvrditi tko je od hrvatskih upravljačkih struktura u INI, od INE napravio bogalja, tko se obogatio , tko je pljačkao, tko je bio i tko je u sukobu interesa, počevši od 2002 godine, a možda i puno ranije pa sve do danas.

  To je jedini pravi način saznavanja svega onoga što se događalo s Inom, a vjerujemo kako će novo saborsko istražno povjerenstvo, u kojem neće sjediti samo predstavnici stranaka najviše uključenih u zbivanja oko Ine, uspješno rasvijetliti sva događanja oko Ine i stvoriti pretpostavke za kažnjavanje odgovornih.

  Moramo sami najprije počistiti u svom dvorištu a onda se obraćati za pomoć raznim arbitražama, pa neće biti iznenađenja kao s arbitražom u Ženevi.

  Vjerujemo u uspjeh novog saborskog istražnog povjerenstva jer danas u Hrvatskom saboru ne sjede više samo predstavnici političkih stranaka najviše uključenih u zbivanja oko Ine, nego su se pojavile i nove stranke i novi zastupnici, od kojih je očekivati kako im je stalo da se rasvijetle sve okolnosti oko Ine .

  Na zastupnicima ovog saziva Hrvatskog sabora, kome Vi predsjedavate, povijesna je odgovornost, jer slaba će nam biti korist od političke neovisnosti ako ne budemo imali i energetsku neovisnost.

  HRVATSKA STRANKA PRAVA
  ŽV HSP-a ŠKŽ
  Tomislav Čolak, predsjednik

 • Podružnica HSP Slunj ustrojena. Ivan Panić vodi slunjske pravaše.


  ivan panić slunj

  Pravaši u Karlovačkoj županiji nastavljaju raditi po već utvrđenom planu i programu ustrojavanja  mreže podružnica, pa je tako  u četvrtak ustrojena još jedna gradska organizacija HSP u gradu Slunju,

  Izborni zbor HSP za grad Slunj je sukladno Statutu HSP-a vodio predsjednik Županijskog vijeća Karlovačke županije Veselko Krnjić. Za predsjednika podružnice Slunj jednoglasno je izabran g.Ivan Panić. Nazočni članovi  pokazali su jedinstvo birajući prvog među jednakima, birajući čovjeka kojega  cijeli grad Slunj poznaje i prepoznaje kao  čovjeka i Hrvata koji je na pravaškim pozicijama.

  Ivan Panić, rođen 1961. u Bjelovaru, školovao se u Virovitici i Zagrebu. Po zanimanju je pravnik-kriminalist. Načelnik je Policijske postaje Slunj tijekom 1990.-1992., ratni zapovjednik PP Slunj i obrane Slunja tijekom četničkog okruženja. Dozapovjednik PP Pakrac 92-96. , zapovjednik linije dodira u UNPA zoni.

  Zapovjednik interventne jedinice “Alfa” Pakrac, HRVI 30% umirovljen u činu Viši nadzornik-pukovnik 1997. godine. Živi u Slunju, oženjen je i otac je dvoje djece .

  Predsjednik Slunjskih pravaša ističe da je ponosan što je baš njega zapala dužnost obnove nekada jake organizacije HSP u Slunju i da se odmah počinju pripreme za sudjelovanje na saboru HSP 25.02 2017. godine kao i za nadolazeće lokalne izbore.

  Jedno je sigurno, –  kaže g. Panić,  politička scena u Slunju će se bitno promijeniti.

  HSP Karlovačke županije

 • HSP : Da školstvo krene naprijed nužna je politička volja koje kod najvećih stranaka nema!


  tomljanović

  U jeku jedne od niza afera vezane uz školstvo, odnosno resorno ministarstvo znanosti i obrazovanja želimo istaknuti stavove HSP-a  u kojem smjeru bi školstvo trebalo ići, te što vidimo kao najveće probleme učenika, učitelja, profesora, te sustava u cjelini.
  U svakom slučaju najprimjetniji problem je onaj trenutno medijski istaknut – ministar plagijator. Jasno da se sustav gradi odozgo i da je sigurno teško u školama djeci govoriti o poštenju, pridržavanju pravila, nultoj toleranciji na varanje kada su oni okruženi suprotnim primjerima kojima se pridružio i naš ministar. Govoriti o poštenju djeci kada su gotovo svi najbogatiji, najmoćniji i oni koji bi trebali biti uzori do toga došli na nepošten način. Uz to apsolutno je nevjerojatno nepostojanje ni najmanje trunke osjećaja za odgovornost.

  Koliko god lošega čuli o hrvatskom školstvu u medijima, o tome da učenici nisu spremni za tržište rada i slično smatramo da tome ipak nije baš tako. Naime ti isti za hrvatske novinare, pa i brojne poslodavce „nepripremljeni“ učenici u inozemstvu bez i najmanjih problema pronalaze zaposlenje te ondje postižu iznimne uspjehe. Stoga mislimo da je problem negdje drugdje.

  Prvenstveno u nesposobnoj vlasti koja ne uspijeva stvoriti normalan okvir za razvoj gospodarstva. Zatim nezainteresiranost gospodarstvenika za obrazovanje – pa za njih se ti mladi ljudi obrazuju, kod njih bi se trebali zaposliti, a njima kao da je nebitno kakav će kadar zaposliti, ako se radi o državi kao poslodavcu izgleda da to i je tako – najvažnije da je podoban.

  U uređenim državama odavno su čvrsto povezani obrazovanje i gospodarstvo te školski sustav djeluje s ciljem gospodarskog razvoja, a gospodarstvo s ciljem razvoja školstva kako bi dobili što bolje zaposlenike.
  Sve to pokušava se riješiti reformom školstva, odnosno „kurikularnom reformom“.

  Po svemu sudeći reforma neće biti provedena prema prijedlogu ekspertne skupine, ali kada, kako i hoće li uopće od ministra i dalje ne saznajemo. Vjerujemo da je ovo zapravo jedna od najvažnijih nužno potrebnih reformi u hrvatskom društvu. I tu su važna dva aspekta: pripremiti mlade ljude po završetku obrazovanja za tržište rada, ali i za angažirani društveno politički život temeljen na za Hrvatsku važnim vrijednostima.

  Temeljne vrijednosti koje bi školstvo trebalo promicati su one uspostavljene Domovinskim ratom. Preduvjet tome je svakako da učenici nešto i znaju o Domovinskom ratu o kojem u školama uče – premalo.
  Kurikularna reforma povela se za time da i to malo bude još manje. Stoga je stav HSP-a da se u programu nastave povijesti u osnovnim i srednjim školama nužno mora povećati opseg sadržaja vezanih uz Domovinski rat kao temelj Hrvatske države. Svakako nužno je i analizirati sadržaj toga što piše u udžbenicima, posebice onima koje koriste za nastavu povijesti u školama na srpskom jeziku u mirno reintegriranim dijelovima Hrvatske. Nedopustivo je da sadržaji tih udžbenika budu dijametralno suprotni onome što se uistinu dogodilo.

  Ukupno gledajući stanje u školstvo je kao i u društvu općenito loše, ne zaslugom djelatnika sustava ili učenika već prvenstveno zbog lošeg upravljanja. Svaki ministar dolazi s novim idejama i ruši stare do temelja tako da već desetljećima imamo zapravo nepromijenjeno stanje.

  Školski sustavi nama konkurentnih zemalja vuku svoje gospodarstvo velikim koracima naprijed dok naše mirno promatra kako se gospodarstvo urušava. Rješenja svakako postoje, no da bi se ona primijenila i da školstvo napokon krene naprijed nužna je politička volja koje očito kod najvećih stranaka nema.

  Prof. Ivan Tomljenović, Grubišno Polje
  Član povjerenstva HSP-a za školstvo

 • HSP Primorsko goranske o pripremama za Sabor HSP-a i lokalne izbore.


  hsp-primorsko-goranske

  U utorak je u Kostreni održano Županijsko vijeće Hrvatske stranke prava Primorsko goranske županije. Član Predsjedništva HSP-a Nikica Augustinović podnio je izviješće o svom radu u Predsjedništvu i Glavnom Stanu HSP-a.

  U nastavku sjednice Županijsko vijeće je raspravljalo i dogovorilo pripremne radnje za Sabor HSP -a . Također se dogovorilo o pripremama sa skore lokalne izbore gdje su podijeljene određene zadaće svim podružnicama Primorsko goranske županije.

  HSP Primorsko goranske

 • Pogled iz Kanade: HOĆU – NEĆU INA-u!


  dr janjiček 800_440
  „Hrvatski“ mediji ne prestaju zabavljati hrvatsku javnost napisima o INA-i. Vlada nastoji što manje informirati javnost, što je posve normalno, ali sa druge strane tiskovine i TV postaje neprekidno pitanje INA-e stavljaju na pozornost javnosti sa sve gorim i gorim sugestivnim pitanjima, ali u suštini bez pravog odgovora.

  Tako se jedna naša tiskovina raspisala na veliko u svezi INA-e. Došli su do sličnog zaključka u svezi cijene dionice po kojoj bi se mogla otkupiti INA. Međutim, stalno se gubi iz vida jednostavna činjenica, Ne mora se cjelokupni iznos INA-e vratiti u vlasništvo države, već je dostatno samo postići većinski udio. Isto tako, jasno je da sam imao od prije informaciju u relativno velikim zalihama nafte i plina u Jadranu i da je to upravo razlog zbog kojeg će se MOL ustezati do krajnosti sa prodajom dijela dioničkog kapitala sa kojim bi izgubio većinsko vlasništvo!

  Ono što se stalno gubi iz vida, MOL nije nastojao kupiti INA-u zbog profita niti onda kada je imao manjinski vlasnički udio dioničkog kapitala, a što je trebao biti glavni motiv MOL-a, već da bi ovladao većinskim vlasničkim udjelom INA-e!

  Naime, manjinski vlasnici kupuju dionice određenih korporacija samo radi profita! No, kako sam i ranije to isticao, relativno velike zalihe plina i nafte MOL nastoji ostaviti ne iskorištenim, jer na tomu inzistira car Putin preko svog vlasničkog udijela. Naime, vlasnička struktura MOL-a, sastoji se od 25,2% vlasništva države Mađarske i 25,2% vlasništva od tzv. „inozemenih institucija“. To su sve Putinove tvrtke kao razne „off shore“ tvrtke.

  Preostalih nešto manje od 50% vlasništva, sastoji se od raznih tvrtki kao Unicredit Bank AG 5,25%, Crescent Petroleum 2,6%, ING Bank N.G. 5,1%, OTP Bank 5,96%, Oman Oil 7,14% i CEZ MH B.V. 7,5%.

  Osim toga MOL u Rusiji posjeduje Baitugansk i Zapadno-Malobalyk naftna polja i to u suvlasništvu sa Yukosom, tvrtkom poznatom u prošlosti kao Rusneft. Zatim u Kazahstanu koji je pod potpunom kontrolom Putina i to je Federovski Blok. Znači, MOL je višestruko vezan za Rusiju i baš sve što poželi car Putin biti će izvršeno od strane MOL-a!
  Ukoliko se i ostvari povrat većinskog vlasništva države Hrvatske nad INA-om, što će se tada dogoditi!? Tada će se odmah nastaviti sa daljnjim istražnim radovima na plinu i nafti iz Jadrana i čim prije započeti sa proizvodnjom. Rafinerija Rijeka će biti obnovljena vrlo brzo nakon toga.

  Činjenica je i to da bi sa povratom većinskog vlasništva nad INA-om od strane države Hrvatske, to na neki način bio zaokret ka podržavljivanju gospodarstva. No, jedna lasta ne čini proljeće, a ni proljeće nije ispunjeno samo lastama. Stoga povrat većinskog vlasničkog udjela nad INA-om ne bi se ništa bitno promijenilo na hrvatskom tržištu.
  Zašto se vlada odlučila za prodaju dionica HEP-a, odnosno vlasničkog udjela u HEP-u, kao izvor novca za povrat vlasničkog udijela, a ne neke druge tvrtke?

  Upravo zato što HEP posluje profitabilno! Neće biti problem te dionice prodati, kupaca će biti sigurno. Kolika god bila nominalna vrijednost dionice, burzovna vrijednost će biti znatno viša. HEP kao tvrtka neće imati financijske koristi od privatizacije tog državnog vlasničkog udijela, jer jednostavno taj novac neće nikad ući u HEP!

  Točno je i to, kako sam već prije tvrdio, da će HEP morati poslovati pod strožim financijskim kontrolama nakon 25% privatizacije. Razlog je upravo zbog nastupa HEP-ovih dionica na burzi vrijednosnica, ali to baš i neće biti neka korist za sam HEP. Hrvatska ne bi ništa izgubila s tom dodatnom privatizacijom HEP-a, a zadržala bi većinski paket dionica i u HEP-u i u INA-i.

  Pozivi na „transparentnost“, vezano za otkup većinskog paketa dionica INA-e i eventualna prodaja dionica HEP-a, doslovce urušavaju cjelokupnu poslovnu konstrukciju. Ma koliko javnost bila skeptična prema cjelokupnom procesu i općenito prema prema privatizaciji u Hrvatskoj, pozivanje na „transparentnost“ u ovom slučaju je kao i poziv na transparetnost u hakiranju američkih tajnih službi!

  Dr. Tihomir Janjiček

 • Predsjednik HSP-a Splitsko dalmatinske županije Ivica Vladava za Slobodnu Dalmaciju.


  hsp-splittsko-dalmatinske

  Tekst su prenijeli i drugi portali, a poveznice možete vidjketi na dnu članka.


  Nakon što je izjavio da ga je HDZ-ov dr. Darko Milinović pokrao na prošlim lokalnim izborima, “zajedno s predsjednicom gospićkog izbornog povjerenstva Tatjanom Radaković i drugom sutkinjom, Dubravkom Rudelić”, vodeći lički pravaš, Karlo Starčević, poznatiji kao vlasnik Pivovare “Ličanka” i proizvođač među pivopijama omiljenog “Velebitskog piva”, najavio je ovih dana svoju kandidaturu za predsjednika HSP-a na stranačkom izbornom saboru predviđenom za 25. veljače. Krajnji rok za podnošenje kandidatura je 18. siječnja, a Starčević je zasad jedini koji na nju i pretendira.

  Još uvijek aktualni predsjednik HSP-a Daniel Srb je ionako još nakon zadnjih izbora, kad nijedna od brojnih pravaških opcija nije osvojila ni jedan mandat, najavio svoje povlačenje iz aktivnog bavljenja politikom. Uostalom, njegovi stranački kolege prenose kako se Srb ionako već dulje vrijeme žalio da mu bavljenje politikom “samo šteti u privatnim poslovima”, a s obzirom na mizeran rejting, ovakva odluka je bila tek pitanje dana. Potpisivanje blagdanske čestitke dođe nešto kao njegov oproštaj od aktivne uloge u HSP-u.

  Zalet za pokušaj još jednog povratka na scenu relevantnih političkih stranaka pravaši hvataju zadnjih dana – u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Ogranci niču jedan za drugim (Sinj, Vrlika, Trogir, Podbablje, Zagvozd, slijede Okrug, Lećevica, otoci…), a dva dana prije Božića osnovana je podružnica Split, nakon čega je odmah održan i Županijski zbor na kojem je ustrojeno Županijsko vijeće HSP-a za Splitsko-dalmatinsku županiju.

  Na mjesto predsjednika Županijskog vijeća izabran je Ivica Vladava Đovani, dosadašnji povjerenik, dok splitsku podružnicu predvodi Sunčana Cokarić. Zanimljivo je da su i jedno i drugo u međuvremenu svoju “pravu” pravašku opciju potražili i u HSP-u dr. Ante Starčević. No, čini se da su u međuvremenu pravaši općenito počeli shvaćati da razmrvljeni nemaju nikakve šanse, makar ne treba podcijeniti ni njihov dokazani talent da – sami sebi bitno srozaju izglede za ulazak u parlament, ne uspijevajući tako nikako “uzjahati” val jačanja desnih stranaka u Europi zadnjih godina.

  HSP zato posljednjih tjedana radi na jačanju zajedničke pravaške platforme ujedinjenja s Hrvatskom čistom strankom prava (HČSP, kojem je odnedavno na čelu široj javnosti nepoznati zaprešićki branitelj Davor Trbuha) te s Autohtonom hrvatskom strankom prava (A-HSP) Dražena Keleminca.

  Pregovara se, doznajemo, i s još nekim “manjim strankama”, kao i s nekim poznatim pravašima u medijskoj sjeni, poput bivšeg šefa HSP-a Dobroslava Parage. Podsjetimo, HSP je na zadnje parlamentarne izbore izišao u koaliciji “Pomak”, u kojoj su još bili i HČSP, Obiteljska stranka te Akcija za bolju Hrvatsku.

  Suradnja sa HSP AS zasad ne dolazi u obzir jer njih smatraju “interesnom skupinom koja je ustvari postala produžena ruka HDZ-a”.

  “Pravaško ujedinjenje je nužno i zacrtano projektom Hrvatske stranke prava ‘HSP Dom svih pravaša’. Taj projekt svakodnevno jača, i to povratkom starih članova i priljevom mladih te iznimno dobrom suradnjom s HČSP-om i A-HSP-om u jačanju pravaške platforme koja će, kada se za to stvore uvjeti, i završiti pravaškim ujedinjenjem.

  Pod uvjetima prije svega podrazumijevam poštivanje sadašnjeg Zakona o političkim strankama, jer je neshvatljivo da Ministarstvo uprave u proteklih 25 godina, neovisno tko je ministar, dopušta registraciju stranaka istog ili sličnog imena, čime se krši taj isti Zakon, a svrha je da se inim tzv. pravaškim i tzv. seljačkim strankama uzdrmaju HSP i HSS koje su dvije najstarije stranke u Hrvatskoj i od stvaranja hrvatske države prijetnja onim strankama koje su se oglušile o hrvatski narod”, kaže Vladava i dodaje kako je HSP u Splitsko-dalmatinskoj županiji bogatiji za 350 novih članova, što bi se trebalo nastaviti kako bi HSP dočekao spreman i lokalne izbore u 2017. godini.

  “Interes hrvatskog naroda je pravaški moto. Svjedoci smo da je proteklih 25 godina moto bio interes pojedinaca kojima su se podredili interesi hrvatskog naroda. Nema napretka ni za jednu državu, pa tako ni za Hrvatsku, gdje su vlastiti interesi ispred i nauštrb vlastita naroda. Stabilnost državne vlasti se jedino može osigurati uz istinske pravaške tribune”, kaže Vladava, nadajući se prvim rezultatima pravaškog “buđenja” već na predstojećim lokalnim izborima. Kaže da mu je dosta politiziranja i bavljenja prošlošću, da se treba baviti konkretnim razvojnim pitanjima i temama koje će “ostaviti ovu mladost u Hrvatskoj, da ne moraju ići po svijetu u potrazi za egzistencijom”.

  Budući da nanovo ujedinjeni pravaši drže da je “politika HDZ-a skrenula ulijevo”, računaju i na članove vladajuće stranke nezadovoljne tim kursom, zbog čega su uostalom proteklih mjeseci kontaktirali i bivšeg HDZ-ovca, generala i saborskog zastupnika Željka Glasnovića, ne bi li ga privoljeli da stane na čelu ujedinjenih pravaških opcija. No, čini se da zasad Glasnović takvu mogućnost drži tek u debeloj rezervi.

  lično vrijedi i za još jednu poželjnu akviziciju iz redova HDZ-a – naravno, misli se na bivšeg “Karamarkova ministra” dr. Zlatka Hasanbegovića. Među splitskim pravašima se šuška da bi im mogli pristupiti neki poznati gradski HDZ-ovci, pogotovo oni koji u Andri Krstuloviću Opari ne vide “pravog kandidata desne opcije” ili su možda nezadovoljni vlastitom pozicijom u stranci. Rade i na povratku bivših HSP-ovaca, danas nezavisnih vijećnika u više dalmatinskih gradova.

  Kako god, bit će zanimljivo vidjeti mogu li se pravaši brzinski oporaviti od posljedica dugotrajnog vlastita političkog autizma, i mogu li odgovoriti iz svoga, poviješću često preopterećenog diskursa, na izazove današnjice. A u njoj “ustaše i partizani” ipak ne bi trebali biti glavna društvena tema. Naravno, kako sami pravaši kažu, to znači i nadilaženje razine “Facebook pravaštva”. Reklo bi se, bit će zanimljivo vidjeti hoće li se uspjeti pomaknuti dalje od početnog bijelog polja.

  Brzopotezni Vladava

  Tko su zapravo HOS-ovci?

  – HOS-ovci su ratnici i domoljubi, ljudi spremni na najveću žrtvu za domovinu. Žrtvovali su svoje živote za domovinu. Kroz Domovinski rat svojim djelom i ponašanjem nisu kršili ratna prava te nitko od njih nikada nije procesuiran. Bili su strah i trepet na svakoj bojišnici.

  O spornom pozdravu, najpoznatijem po ustašama...

  – Pozdrav “Za dom spremni” ugrađen je u temelje ove države, s njim se ginulo u Domovinskom ratu i nitko nema pravo rušiti hrvatske svetinje, pa tako i “Za dom spremni”, koji je stari hrvatski pozdrav iz vremena Šubića i Zrinskog, a danas je nasušno potreban jer onaj koji ne brani interese svoga doma, svoje obitelji, a obitelj je temelj svake države, taj ne radi u interesu hrvatskog naroda i hrvatske države… Prekršajni sud u Kninu 22. prosinca 2011. donosi presudu koja glasi “pozdrav ‘Za dom spremni’ je poznat kroz cijelu hrvatsku povijest još od vremena Šubića i Zrinskog, te time ne predstavlja nikakvo tzv. ustaško obilježje kako mu se vjerojatno stavlja u teret”.

  O lustraciji…

  – Temeljni problem u hrvatskom društvu je što nije provedena lustracija, kao u drugim zemljama koje su bile u tranziciji, te jugoslavenski kadrovi koji su u svim porama vlasti potkopavaju nacionalne interese hrvatskog naroda, što je i logično jer se za hrvatsku državu nisu borili.

  O HDZ-u…

  – Činjenica je da je politika HDZ-a skrenula ulijevo i smatram da je to samoubilački postupak koji će ih koštati jer oni bez desnice ne mogu stvarati zdravu državu… U proteklih 25 godina HDZ nije opravdao povjerenje hrvatskog naroda.

  O stabilnosti aktualne vlasti…

  – Nema tu stabilnosti jer se stabilnost ne dobiva dodvorničkom politikom, što prema Bruxellesu, što prema – vječnim, javnim ili tajnim – koalicijskim partnerima kao što je Pupovac i njegova stranka. Onaj koji misli biti državnik svog naroda ne samo da neće slušati diktate “izvana”, nego neće dopustiti da dnevnopolitičke provokacije Srbije i pete kolone u Hrvatskoj diktiraju hrvatsku politiku, već će se okrenuti stvarnom rješavanju prije svega gospodarskih problema i egzistencije svojih građana. Koalicijski miks sigurno neće riješiti hrvatske goruće probleme jer im nije prioritet Hrvatska, nego pozicije vlasti.

  Ivica Vladava Đovani (56) otac je troje odrasle djece, od lipnja 1991. bio je pripadnik tzv. škverskog bataljuna. Prošao je drnišku bojišnicu, dubrovačko ratište, bio je i ranjen…

  Vladava je bio i pripadnik IX. bojne HOS-a “Rafael Vitez Boban”, gdje je postao pomoćnik zapovjednika, a umirovljen je u studenome 1996. godine, nakon čega počinje i njegova politička aktivnost, dakako, u okviru pravaškog pokreta, poznatom po razjedinjenosti na niz stranaka i strančica.

  Gotovo sve svoje objave na društvenim mrežama završava pozdravom “Za dom spremni”.

  IZVOR: Slobodna DalmacijaGrude.com PriznajemJutarnji list Vazdan.com Zadarski.hr theeeu.org

 • HSP: Bjelovar treba biti sjedište policije za čak sedam županija.


  mlakic-zvonko

   

  Hrvatska stranka prava ( HSP ) Bjelovarsko-bilogorske županije odlučila je javno reagirati na prijedlog Ministarstva unutarnjih poslova da Policijska uprava Bjelovarsko-bilogorska više neće postojati iz razloga jer bi bila dio buduće regionalne policijske uprave koja bi obuhvaćala čak sedam županija, uz Varaždinsku, još i Međimursku, Krapinsko-zagorsku, Koprivničko-križevačku, Bjelovarsko-bilogorsku, Zagrebačku i Sisačko-moslavačku županiju.

  Ova prijedlog je objavljen na internetskim stranicama MUP-a, na kojima su predstavili prijedlog teritorijalna i unutarnje reorganizacije. Umjesto 20 policijskih uprava, djelovale bi četiri regionalne policijske uprave i Policijska uprava Zagreb.

  Nas u HSP-u ne čudi što lokalne vlasti nisu reagirale na tu najavu, jer su već pokazali i dokazali da im nije stalo do našeg kraja. Naša županija ovakvom dosadašnjom politikom postaje “zona sumraka“ jer sve institucije svoja sjedišta zatvaraju, premještaju iz Bjelovara i odlaze iz našeg kraja, a da ne spominjemo da se najavljeni projekti (bolnica, brza cesta i dr.),  već 20 godina samo spominju pred svake izbore.

  HSP Bjelovarsko-bilogorske županije nema ništa protiv preustroja ali smo za to da buduće regionalno sjedište bude u Bjelovaru. Očekujemo da će i ostale političke stranke u Bjelovaru i Bjelovarsko bilogorskoj županiji javiti i podići  svoj glas a nadamo se trenutna vlast uložiti napor da sjedište bude u Bjelovaru.

  Druge županije su već pokrenule javnu raspravu, pokušavaju lobirati da sjedište bude u njihovim županijama, a ova godina je odlučujuća i godina je kada će se ovo pitanje rješavati. Tražimo da se konačno oglasi i naša  županijska vlast, jer broj  radnih mjesta bez kojih ćemo stati nije zanemariv.

  Hrvatska stranka prava
  Bjelovarsko-bilogorska županija
  Zvonko Mlakić,predsjednik

 • U Osijeku održana sjednica ŽV HSP za Osječko baranjsku županiju.


   hsp-osjecko-baranjskeSukladno ranijem  dogovoru u subotu je održana sjednica Županijskog  vijeća Hrvatske stranke prava za Osječko baranjsku županju.  Predsjednik vijeća Damir Kupanovac se ne  početku zahvalio svima na dolasku unatoč lošim vremenskim uvjetima uz opasku “da kakvi bi mi bili pravaši kad bi nas smetalo osječkih -14”.

  Na današnjoj sjednici  rapravljene su teme vezane za  skori Sabor Hrvatske stranke prava, gdje su dati nalozi i određeni  rokovi koje podružnice moraju ispoštovati prema  Županijskom vijeću a ono dalje prema središnjici HSP-a.  Predsjednik ŽV je također podnio izvješće o  svemu aktualnom što se događalo od zadnje sjednice vijeća održane u prosincu prošle godine.

  Član predsjedništva HSP-a Drago Marković dao je pregled situacije u HSP-u i pojasnio  određene procese u kojima se stranka nalazi, te procese koji se događaju na “pravaškoj” sceni.

  Jedna od točaka dnevnog reda  bili su i lokalni izbori  koji se održavaju u svibnju ove godine.  Naloženo je  maksimalna mobilazacija svih podružnica, finiširanje  programa, priprema  članova i  simpatizera kako bi    izbori  prošli što  bolje po Hrvatsku stranku prava.  Definiran je i termin idućeg  ŽV u veljači.

  HSP Osječko baranjske

   

 • HSP osnovao ogranak Daruvarski Brestovac, Saša Tesař predsjednik.


  hsp-brestovac-koncanica-1
  Podružnica Hrvatske stranke prava ( HSP ) Končanica sukladno Statutu HSP organizirala je dana 05. 01. 2017. godine u Daruvarskom Brestovcu osnivačku skupštinu ogranka HSP.

  Na samom osnivačkom zboru ogranka sudjelovali su predstavnici Bjelovarsko bilogorskog HSP Josip Rihtarić -predsjednik HSP Bjelovar , Tihomir Grdinić – predsjednik HSP Nova Rača, Ivan Tomljenović – predsjednik HSP Grubišno Polje, Roberto Šabić –  dopredsjednik mladeži HSP Bjelovar,  Zvonko Mlakić – dopredsjednik HSP i predsjednik HSP Bjelovarsko bilogorske županije, te domaćin Milouš Koči  – predsjednik HSP Končanica.

  Za predsjednika ogranka HSP Daruvarski Brestovac izabran je Saša Tesař , a za tajnika Renato Vanjek te je tim činom osnovan ogranak HSP Daruvarski Brestovac koji broji 10 članova. Prije osnivačke skupštine proveden je postupak upisa novih članova u HSP.

  hsp-brestovac-spomenik
  U jutarnjim satima izaslanstvo podružnice HSP Končanica obišlo je grobove preminulih članova iz Daruvarskog Brestovca Zdravka Vanjeka i Miroslava Mikeša pokojnog pripadnika HOS-a , te su im molitvom i paljenjem svijeća odali počast . Isto tako u molitvi su se prisjetili i preminulih članova iz Končanice Damira Sohora i Jure Ćosića.

  sasa-tesar

  Predsjednik ogranka Saša Tesař prezentirao je plan i program rada HSP u Daruvarskom Brestovcu.

  – Prve aktivnosti su pripremljene te će biti prezentirane mještanima. U mjestu treba puno napraviti od uređenja poljskih putova, uređenja kanala, brige za starije i nemoćne, do organiziranja kulturnih i društvenih događanja .

  Puno očekujemo od ovih nadolazećih izbora te ćemo sve učiniti da HSP dobije minimalno dva vijećnika u Općinskom vijeću Končanica . HSP je Općini pokrenuo inicijativu izrade spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima, zaslužni smo za opstanak češkog dječjeg vrtića a isto tako upozorili smo na zlouporabu srpske nacionalne manjine koja je iskoristila ostale manjine te skupa sa njima potpisala deklaraciju o ugroženosti. Mi Česi u Općini Končanica sa time se nismo slagali je jer Hrvatska naša domovina i želimo imati onolika prava kao i većinski hrvatski narod i ništa više -k azao je predsjednik Saša Tesař

  Podružnica HSP Končanica
  Milouš Koči,predsjednik

 • DOMJENAK U SLUŽBI VELIKOSRPSKE POLITIKE


  porfirije-pravoslavni-bozic

  DO KADA ĆE PUPOVAC ZLOUPOTREBLJAVATI PRAVOSLAVNI BOŽIĆ?

  Izjava Vladimira Božovića, izaslanika srbijanskog premijera Vučića na domjenku povodom pravoslavnog Božića „da će Srbija braniti Srbe u Hrvatskoj svim raspoloživim sredstvima“ nastavak je velikosrpske politike iz 90-tih i zloupotrebljavanje vjerskog blagdana za provođenje Memoranduma SANU 2.

  Ono što treba zabrinjavati hrvatsku javnost je ponašanje nazočnih predstavnika hrvatskih vlasti koji na takvu izjavu nisu reagirali.

  Pozivamo Predsjednicu Republike Hrvatske,  Hrvatsku Vladu i resorne ministre da se očituju i poduzmu potrebne korake kako bi se jednom zauvijek prekinulo sa lažnom ugroženošću Srba u ime velikosrpske politike koja je i u prošlom i u ovom stoljeću donijela zlo ne samo pripadnicima hrvatskog naroda već i pripadnicima srpskog naroda.

  Neovisno na zloupotrebu domjenka koji je organizirao Milorad Pupovac koristimo priliku da svim vjernicima pravoslavne vjeroispovjesti  bez obzira na nacionalnost čestitamo Božić.

  hsp

 • HSP: Hrvatska vojska mora biti spremna, a obrambeni sustav mora se dobro “pročešljati”!


  hrvatska vojska

  Vijest da je Hrvatska vojska za prehranu koristila konzerve proizvedene u Srbiji isardine iz Mađarske iznenadila je samo neke. One koji su dobro informirani nije ni najmanje,  a imajući u vidu tko su bili čelni ljudi u Ministarstvu obrane i tko su ljudi koji su zaduženi za nabavu i logistiku ta informacija je sasvim očekivana.

  Nedavno je iskrsnula afera s nabavkom streljiva kada se dogodilo da je umalo kupljeno streljivo iz Srbije, a kako vidimo krenulo je i s USKOK-ovom kaznenom prijavom za remont MIG-ova u Ukrajini. Znamo da će isplivati i svjetlo dana ugledati i mnoge druge za ovo ministarstvo neugodne informacije.

  U Hrvatskoj stranci prava stava smo da se Hrvatska vojska mora i treba opremati i opskbljivati isključivo proizvodima koji se mogu proizvesti u Hrvatskoj. Ukoliko postoji potreba za određenim sredstvima a ne mogu se proizvesti u Hrvatskoj dopustili bi uvoz takvih sredstava, što povrće u srbijanskim konzervama sigurno nije.

  Zato smo nedavno i predložili da Hrvatska pod hitno mora napraviti tvornicu streljiva, jer nedopustivo je da ju nakon 25 godina hrvatske samostalnosti nemamao. Nije proizvodnja streljiva tehnologija koja je nepoznata i koju si Hrvati ne mogu priuštiti.

  Nadalje, sramotna je i sama pomisao da Hrvatsku vojsku hranimo konzervama proizvedenim izvan Hrvatske, neovisno iz koje države dolaze, u ovom zadnjem slučaju iz Srbije. Zašto bi Hrvati razvijali bilo čiju poljoprivredu i prehrambenu industriju kad imaju dovoljno resursa da kvalitetno hrane i opremaju svoju vojsku.

  Što se tiče nabavke vojnih zrakoplova Hrvatska stranka prava stoji na stajalištu da se mora poduzeti sve što je nužno za nabavku novih borbenih letjelica zapadnog tipa, da se odluke moraju donijeti što žurnije, moraju biti racionalne, a uporedo s odlukom i nabavkom raditi na osposobljavanju pilota za prelazak na novi tip letjelica.

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo se mora koristiti isključivo za vojne ili humanitarne potrebe (prijevoz bolesnika, spašavanje i sl.) , a ne kao u vrijeme generala Lovrića i predsjednika Josipovića za potrebe PR agencija koje su bivšem predsjedniku dizele rejting preko 100%.

  Svjesni smo činjenice da je nabavka i održavanje novih zrakoplova skup posao, ali isto tako tako smo svjesni i činjenice da je nekada najskuplja varijanta ne imati ih nikako. Svjedoci smo da je tako bilo tijekom Domovinskog rata.

  Završiti ćemo  izrekom Oca Domvine Dr Ante Starčevića koja se savršeno uklapa u ovu priču „Hrvati imaju dvije najveće mane. Jedna je da brzo zaboravljaju, a druga da zlo brzo opraštaju“.

  hsp

 • HSP Splitsko dalmatinske k zacrtanom cilju; Redovni zbor Podružnica Dicmo


  hsp-dicmo-2

  U petak 30. prosinca 2016. godine održan je redoviti izborni Zbor za Podružnicu HSP-a općine Dicmo.  Sukladno statutu HSP-a Zbor je otvorio i vodio   predsjednik ŽV HSP-a  za Splitsko dalmatinsku županiju Ivica Vladava  zajedno sa županijskim tajnikom Grgom Jelavić Mitrovićem.   Zbor se održao   sukladno planovima i dinamici ustroja  podružnica i dovođenja u funkcionalno stanje koje je izradilo novo  vodstvo županijskog HSP-a na čelu s Ivicom Vladavom.

  U službenom dijelu  Zbora povjerenje je ponovno ukazano aktualnom predsjedniku podružnice Ivanu Burovu, članu Glavnog stana i  predsjedniku Općinskog vijeća  Dicma. Zamjenici su Ante Maretić i  Ivica Vojković. Tajnica  podružnice je  Božena Žuro, dok je za rizničara izabran  Miro Jandrić.

  U nadzorni odbor birani su Hrvoje Bilokapić – predsjednik, Ivana Vojković i  Zoran Ćapeta članovi.

  hsp-dicmo

   

  Predsjednik Podružnice Burov je  u svome zahvalanom obraćanju naglasio da HSP u Općini Dicmo ima dobre temelje, ima dobre rezultate iza sebe, a vjeruje da će se u  kordinaciji i sinergiji s ostalim ustrojenim podružnicama  u Splitsko dalmatinskoj županiji kojih je svaki dan sve više rezultati biti još bolji.

  Predsjednik Županijskog vijeća HSP-a Ivica Vladava je  čestitao dužnosnicima  HSP-a Dicma na  izboru.  Pozvao je sve na zajednički rad na pravaškom putu u pravaškoj obitelji koja je svakodnevno   veća i brojnija.   Najavio je  ustroj novih podružnica u mjestima gdje  HSP zbog različitih  razloga  ne egzistira kroz podružnice, što ne znači da  u tim mjestima nema pravaša.

  Nakon službenog dijela  korisno je iskorišteno  vrijeme za  pravaško druženje, razmjenu iskustava, kao i dogovore za nove aktivnosti HSP-ovih podružnica  u Splitsko dalmatinskoj županiji.

  HSP Spitsko dalmatinske županije

  hsp-dicmo-3hsp-dicmo-4hsp-dicmo-5hsp-dicmo-6

 • HSP: Prekrivanje HOS-ove ploče u Jasenovcu izraz je duboke mržnje prema svemu hrvatskom!


  AKTIVNOSTI OVE UDRUGE PLAĆAJU POREZNI OBVEZNICI

  hos-u-jasenovcu

  Hrvatska stranka prava najoštrije osuđuje prekrivanje plakatom HOS-ove ploče s imenima poginulih hrvatskih branitelja u Jasenovcu i pozdravlja promptno djelovanje policije u otkrivanju počinitelja tog djela, te se nadamo adekvatnom kažnjavanju počinitelja sukladno pozitivnim zakonskim propisima RH i pravovremenom obavještavanju javnosti koja je uznemirena tim podlim djelom koje je izvedeno pod okriljem noći.

  Ploča s imenima poginulih hrvatskih branitelja pripadnika HOS-a postavljena je sukladno zakonskim propisima RH o postavljanju spomen ploča, javno i po danu, uz nazočnost predstavnika javne vlasti i može se ukloniti samo zakonskim putem uz donošenje zakonskog akta odgovarajućeg tijela vlasti RH, ma što razno razni „progresivni mladi demokrati „ mislili o tome.

  Osuđujemo ovakvo podlo ponašanje osoba koje se kriju iza pompoznog naziva Inicijativa mladih za ljudska prava (Inicijativa ).  Zar se njihova inicijativa svodi na ovakvo ponašanje, i je li oni ovako shvaćaju demokraciju i ljudska prava koja žele nametnuti svima nama.

  Inicijativa u svom programu navodi da je regionalna mreža ( ma što to značilo ) nevladinih organizacija koja ima programe na teritoriju Srbije, Kosova, Hrvatske, Crne Gore i BiH, te kako su je formirali mladi ljudi iz ovih zemalja sa željom da potaknu mlade na sudjelovanje u procesu demokratizacije društva i jačanju vladavine prava kroz procese suočavanja s prošlošću i uspostavljanju novih progresivnih veza u post-konfliktnoj regiji bivše Jugoslavije.

  I ovaj noćni podli čin spada u njihovo viđenje demokratizacije i ljudskih prava. Nama više sliči na SKOJ-evsko viđenje i shvaćanje demokratizacije i ljudskih prava te praktičnog provođenja pod okriljem noći.

  Ploču su prekrili svojim promidžbenim plakatom navodeći kako su to učinili „ u cilju obrane temeljnih vrijednosti RH „, promovirajući sebe u vjerodostojne i jedine tumače i branitelje tih vrijednosti !!!!

  Tko se time ne slaže on je odmah “nedemokrata, rasista, fašista i totalitarnih nastojanja“ dobro se pazeći kako ne bi izgovorili riječ- komunista-, pa valjda zato upotrebljavaju eufemizam -totalitarnih nastojanja-, čime ipak prave iskorak od svojih uzora koji nikako nisu osuđivali ljude totalitarnih nastojanja.

  Gledajući stranice Inicijative neugodno smo se iznenadili kada smo vidjeli tko sve financira i omogućava novcem hrvatskih poreznih obveznika ovako djelovanje Inicijative.

  Pored već poznatih veleposlanstava nekih država, neugodno smo ostali iznenađeni kada smo vidjeli da su strateški partneri Inicijative Ministarstvo socijalne politike i mladih i Grad Zagreb, te donatori / sponzori Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Ured za udruge Vlade RH, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

  Zar se novac hrvatskih poreznih obveznika troši kako bi se uspostavile progresivne veze u post – konfliktnoj Jugoslaviji ( bez Slovenije i Makedonije ! )., što na kraju vidimo rezultira ovakvim ponašanjem „ progresivnih „ mladih, koji su i ovaj plakat kojim je prekrivena ploča HOS-a vjerojatno izradili novcem hrvatskih poreznih obveznika i platili putne troškove izvoditeljima ovog gnusnog djela.

  Tražimo od Vlade RH i Grada Zagreba da preispitaju svoje financiranje Inicijative i da dobro provjere gdje je do danas otišao novac hrvatskih poreznih obveznika uplaćen Inicijativi za uspostavu progresivnih veza u post-konfliktnoj Jugoslaviji.

  Dajemo i punu podršku legalnom ponašanju udruge branitelja HOS-a koja je na jedan dostojanstven i civilizirani način odala počast svojim poginulim pripadnicima u obrani Domovine.

  HRVATSKA STRANKA PRAVA
  Tomislav Čolak, član predsjedništva

 • HSP Imotski: Do kada će državne institucije seliti iz Imotskog?


  ranko topi imotski

   

  Kao županijski vijećnik HSP-a u Skupštini Splitsko dalmatinske županije još prije nekoliko godina upozoravao sam na činjenicu da nema ni praktične ni ekonomske logike da se sjedište granične policije koje pokriva i područje Imotske krajine stacionira u Trilju.

  Puno nam  je prihvatljivija činjenica da Imoćani rade na svom teritoriju i pokrivaju granične prijelaze iz čisto praktičnih razloga u smanjenju troškova potrebnih za normalno funkcioniranje graničnih prijelaza,  jer Imoćanima je najveća udaljenost do graničnog prijelaza 15 km, dok sadašnji zaposleni mahom s područja Trilja putuju u nekim situacijama i do 40 km.

  Gdje je tu ekonomska računica za ovakvo postupanje i gdje bi u konačnici trebali raditi Imoćani, ako ne u Imotskom. U Imotskom je svako radno mjesto bitno. Svako radno mjesto znači jednu obitelj više u Imotskom. Ako znamo da se u Imotskom događa egzodus Hrvata, tim više nas zabrinjava informacija da će ovo ostati kao trajno stanje i da će se dodatno pogoršati.

  Kad smo trebali stati na branik Domovine bili smo prvi, a danas smo nažalost opet prvi u iseljavanju.

  Apeliramo na Vladu RH i na sve ostale razine vlasti da konačno učine i poduzmu korake kako Imotski, nakon suda, rodilišta, dobrog dijela javne uprave, itd.. ne ostane i grad bez policije. Obećanja smo se naslušali, očekujemo konkretne poteze, i to poteze koji neće biti u svrhu predizborne kampanje za lokalne izbore.

  HRVATSKA STRANKA PRAVA
  Podružnica Imotski
  Ranko Topić, predsjednik

 • HSP: Strategija razvoja poljoprivrede je spas za hrvatsko selo!


  krava-mlijeko

  Povjerenstvo HSP za selo i poljoprivredu održalo je svoju zadnju sjednicu u ovoj godini u Novoj Rači. Svi sudionici sjednice složili su se u jednom da je izgubljena još jedna godina za spas hrvatskog sela i seljaka. Tema sjednice bio je mljekarski sektor i trenutno stanje.

  Ukratko prošla je i ova godina a ništa nije učinjeno za oporavak hrvatskog mljekarskog sektora. Svih ovih godina bilježimo jedino minuse. Broj proizvođača mlijeka 2011.godine bio je 17 848,  a 2015.godine iznosio 9 948 proizvođača da bi ove godine broj proizvođača bio šokantan ispod 7 000.

  Ako pratimo proizvodnju mlijeka 2011. godine smo proizveli 626 407 tona, a 2015.godine 513 406 tona. Ono što je loše i uzrok je pada proizvodnje mlijeka je ne kontrolirani uvoz koji je 2011.godine iznosio 30 585 tona, da bi 2015. godine iznosio 141 949 tona što je povećanje za 363 %.

  U Hrvatskoj je tako broj proizvođača mlijeka toliko pao da ga je gotovo nemoguće vratiti. S njim pada i broj mliječnih krava, a raste jedino uvoz. Ministarstvo poljoprivrede nas je svih ovih godina uporno uvjeravalo da je razlog pada proizvodnje ne konkurentnost, viškovi mlijeka u EU,  Ruski embargo, ali istina je ipak to da mi u Hrvatskoj nemamo strategiju razvoja poljoprivrede i da smo dopustili da svako radi što hoće, te da se spas traži u uvozu.
  Da bi se postojeće stanje promijenilo HSP u svom programu predlaže donošenje program nacionalne poljoprivredne strategije. Program koji mora poljoprivredniku biti  u svakom trenu na uvidu, a njime se mora riješiti slijedeće:

  • Poticaji moraju biti isplaćeni jednako za sve grane proizvodnje, a poljoprivrednik mora znati koliko ima pravo dobiti poticaja i kada će poticaj dobiti
  • Treba omogućiti otkup zemljišta malim poljoprivrednicima i onima koji nisu u OPG-u
  • Pravo na zaštićeni račun OPG-a
  • Zaštitu malih obiteljskih gospodarstava
  • Besplatno stalno informiranje i educiranje članova OPG-a iz područja razvoja poljoprivrede i sela putem HPK
  • Promicanje organiziranja poljoprivrednika u zadruge, klastere, proizvođačke organizacije uz uvjete prihvaljive malom obiteljskom gospodarstvu, a ne na njegovu štetu
  • Organizirano promicanje hrvatskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, isticanjem njihovih prednosti na lokalnom, nacionalnom, EU i međunarodnom tržištu.
  • Ohrabrivanje nacionalne potrošnje i nacionalne svijesti o vrijednostima i važnosti OPG- a za ukupan razvoj i blagostanje Domovine.
  • Sprječavanje uvoz loše hrane, stoke, pesticida, sjemena i povrća
  • Lakša legalizacija poljoprivrednih objekata
  • Hitno osnivanje mljekarskog fonda
  • Veća briga za domaće pasmine i sorte goveda
  • Promicanje i poticanje proizvodnje zelene energije na gospodarstvima
  • I najvažnije tražimo od države da svim mogućim sredstvima pomogne poljoprivrednicima da mogu živjeti dostojanstveno od svoga rada.
  Ovo je samo dio prijedloga koji bi uvelike poboljšali trenutno stanje. Na potezu je ministarstvo poljoprivrede koje u slijedećoj godini mora hitno krenuti sa izradom strategije i hitnim provođenjem nužnih mjera. U njihovim je rukama opstanak hrvatskih sela i spas poljoprivrede.

  Povjerenstvo HSP za selo i poljoprivredu
  Tihomir Grdinić,član

 • HSP: Tražimo službenu reakciju na pančevački spomenik okupatorima Vukovara!


  vodotoranj vukovar 1

   

  Prije nekoliko dana u Pančevu ( Vojvodina) otkriven je spomenik poginulim pripadnicima agresorske vojske koji su poginuli na prostoru istočne Slavonije tijekom 1991. godine, od kojih je najveći dio stradao u napadima na Vukovar u sastavu pančevačke oklopno – mehanizirane brigade.

  Mediji u Hrvatskoj zazivaju reakciju Teršelićke, Pupovca, brata i sestre Pusić, Markovine, Jakovine, i dr.,  kao protutežu na reakcije iste te jugounitarističke falange zbog postavljanja spomen ploče HOS-ovim ratnicima u Jasenovcu.

  Očekivati reakciju od Pupovca, Pusića, Teršelićke, Jakovine, Markovine i dr… zbog podizanja spomenika agresorima u Pančevu suluda je ideja. Bilo bi to kao ostaviti vuku da čuva ovce.

  Od ovih i ovakvih ne očekujemo ništa, a iznuđivati reakciju od njih ne pada nam na pamet jer ako je slučajno i bude svesti će se na „ko nas bre zavadi“ i ina opravdavanja zašto je eto podignut spomenik „srpskim junacima“ kako rekoše na otkrivanju spomenika.

  Hrvatska stranka prava očekuje i traži reakciju od službenih vlasti Republike Hrvatske, Vlade i predsjednice Republike Hrvatske koji moraju koristiti svaku priliku za prebaciti „političku lopticu“ u srbijansko dvorište i preuzeti inicijativu, a ne da nam za svaki pa i najsitniji “incident” srbijanski ministar Vulin docira i proziva.

  Podizanje spomenika u Pančevu je još jedan dokaz o karakteru Domovinskog rata, a mi se nikada ne smijemo umoriti od dokazivanja i ponavljanja svima poznatih činjenica. Imena sa pančevačkog spomenika agresorima i agresiji nisu poginula u obrani Topčidera, Čukarice ili Karaburme, poginuli su u jurišima na Mitnicu, Sajmište, Borovo naselje…

  hsp