• HSP: Tražimo da se zabrani kandidiranje aboliranim pripadnicima četničkih postrojbi!


  drago marković osijek

  U saborskoj proceduri trenutno se nalazi Zakon o dopunama Zakona o lokalnim izborima i prošao je prvo čitanje, te mu nakon brušenja i javne rasprave slijedi drugo čitanje i vjerujemo donošenje Zakona o izmjenama zakona o lokalnim izborima.

  Znamo da je u odnosu na važeći zakon temeljna izmjena u ovom Zakonu kolokvijalno nazvanom „Lex Vlahušić“, da će počiniteljima kaznenih dijela opisanih u prijedlogu Zakona zapreka za kandidiranje odnositi se i na vrijeme potrebno za rehabilitaciju kako je predvidio Kazneni zakon.

  Hrvatska stranka prava predlaže i traži da se u odredbe ovog Zakona uvrste i odredbe koje bi priječile kandidiranje svima koji su po bilo kojoj osnovi abolirani ili amnestirani temeljem Zakona koje je donio Sabor RH (Zakon o oprostu od krivičnog progona i postupaka za krivična djela počinjena u oružanim sukobima i u ratu protiv Republike Hrvatske (NN 58/92); Zakon o oprostu počiniteljima kaznenih djela s privremeno okupiranih dijelova Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije od 17. svibnja 1996. god. (NN 43/96) i Zakon o općem oprostu od 20. rujna 1996. god. (NN 80/96)

  Dakle posebnim člankom ovog Zakona ne bi bilo dopušteno kandidiranje pripadnicima četničkih postrojbi koje su u trenutku stvaranja hrvatske države digli pobunu i oružano se suprotstavili njenom stvaranju.

  Ovo je prije svega etičko, pravno pa tek onda i političko pitanje. Nezabilježena je situacija u svjetskoj političkoj povijesti da pripadnici pobunjenika koji su rušili državu budu njeni saborski zastupnici, gradonačelnici, pomoćnici župana, načelnici općina i sl,–

  Ako ugradimo ove odredbe u ovo zakonsko rješenje nećemo više imati situacije da nam „Načelnici štaba veze u Erdutu“ ili „Oficiri za obavještajni rada i propagandu“ pobunjeničkih četničkih postrojbi budu dožupani i sl., što je uvreda za sve one koje su ovi pobunjenici svojim djelovanjem protjerali, mučili ili zatvarali. Lako je Zakone donositi i primjenjivati na područjima koja nisu osjetila rat, ratna razaranja, ubojstva i mučenja.

  Kad na nekim područjima imamo činjenicu da su pripadnici četničkih falangi koji su abolirani sada općinski vijećnici, načelnici općina, dožupani, pa čak i saborski zastupnici potreba za ugrađivanjem ovih odredaba u Zakon o izborima tim više je i nužna i potrebna.

  HRVATSKA STRANKA PRAVA
  Drago Marković, član predsjedništva

 • KAKO ĆE VLADATI NOVA VLADA?!


  dr janjiček 800_440
  U Hrvatskoj je konačno došlo na red pitanje što je program „nove“ vlade HDZ-a i Mosta? Prošla je čitava izborna promidžba, sučeljavanja, ali baš nitko nije postavio pitanje kakav gospodarski program će donijet Plenković ako dođe na vlast? No, Plenković je srećom po njega i HDZ došao već na vlast i na žalost tek sada se postavlja pitanje, što kani učiniti Plenković?
  Po prvi puta bih rekao došlo je do izražaja najvažnije pitanje za Hrvatsku, što će biti središnji ekonomski cilj tek uspostavljene hrvatske vlade. Ovo najvažnije pitanje bilo je zatomljivano svo vrijeme od strane HDZ-a i nekako je Plenković to „zaobilazio“ u svim sučeljavanjima. Milanović je u sučeljavanjima pokušavao o tomu nešto govoriti, ali iza sebe je imao jako loše gospodarske pokazatelje, te se doimao posve besmislenim govoriti o tomu.
  U sklopu tog pitanja dogodila se ne davno javna polemika na tu temu. Polemika je bila između provjerenog apologete HDZ-a, dr. Velimira Šonje i sindikalnog vrhovnika Vilima Ribića. Naravno dr. Šonje je na sva usta hvalio „tri božanske osobe“ Dalić-Marić-Ćorić.
  Gospođa Dalić bila je ministrica financija i to vrlo NE uspješna u svoje vrijeme. Nije bila niti na jednoj izbornoj listi, doista „krasan“ politički legitimitet! Iza nje nisu ostali baš nikakvi pozitivni pokazatelji. Istina nije dugo bila na toj dužnosti, tek godinu dana u vrijeme vladavine Kosorice. Ministar financija Marić na dužnosti ministra financija još je kraće vrijeme nego je to bila gospođa Dalić, ali je bio uključen u prijašnje vlade! Nije imao vrijeme bilo što pokazati, a istini za volju bio je ministar po volji premijera Oreškovića. Ministar Marić nema ni blizu sklop veza i poznanstava poput Oreškovića, a još manje iskustva, ali je imao dovoljno stručnosti provoditi zamisli premijera Oreškovića Konačno gospodin Ćorić, mladi profesor sa isto takvim znanjem. Nastupao bi kod Togonala kad su se događale nagle promjene tečaja franka i gotovo uvijek bi prije toga pročitao moje tekstove i to nosio kao podsjetnik.
  Dakle stručno, to je doslovce najlošija osoba!

  Gospodin Ribić je za razliku od dr. Šonje iskazao ozbiljnu sumnju u bilo kakvu spremnost premijera Plenkovića i njegovih ministara bilo što bitno promijeniti u ekonomskom sustavu. Naime, nazvao ih je provoditeljima briselske ortodoksije, te kritizirao i dr. Šonju što on u središte gospodarske pozornosti stavlja uravnoteženje državnog proračuna i to očekuje od premijera Plenkoviće i njegove „božanske trojke“. Inzistirao je gospodin Ribič na oživljavanju proizvodnje i zaposlenosti kao središnjeg ekonomskog cilja. Ustvrdio je još i kako uravnoteženje državnog proračuna neće dovesti do gospodarskog oporavka Hrvatske u smislu smanjenja nezaposlenosti i BDP-a. Dokaz tomu naveo je ekonomsku politiku Milanovićeve vlade koja je upravo činila sve na uravnoteženju državnog proračuna, ali je to dovelo do masovnog iseljavanja.
  Dakako dr. Šonje se izrugivao sa tom tvrdnjom, jer iseljavanje Hrvata u inozemstvo nije izravno vezano sa politikom državnog proračuna i njegovog uravnoteženja.

  Dakle normalno pitanje jeste, što je istina?

  Odgovor na ovo pitanje zahtijeva utvrđivanje uzroka gospodarskog sloma Hrvatske u vrijeme premijera Milanovića i SDP-a na vlasti.
  Razlog je to što je vlada premijera Milanovića u svrhu obuzdavanja kreditiranja odlučila otežati uvjete kreditiranja gospodarstvu i širokom puku. Tako je kreditiranje gospodarstva postalo skuplje, zbog više kamatne stope, a široki puk je isto tako bio suočen sa višom kamatnom stopom, ali otežanim drugim uvjetima kreditiranja. Dakle otežano kreditiranje djelovalo je na smanjenje ponude robe i na smanjenje tražnje robe.

  S primjenom takvih mjera smanjio se priljev novca u gospodarstvo. Istodobno, Milanovićeva vlada je uvećala porezne postotke i pojačala učinkovitost naplate poreza. To je sa druge strane povećalo odljev novca iz gospodarstva.
  Najviše je stradalo malo i srednje gospodarstvo, jer su oni puno ne stabilniji od krupnih poduzeća i u mnogome poslovanje im ovisi o kreditima. Sa druge strane, takvo poduzetništvo uglavnom je utemeljeno na radnoj snazi, pa je propast tih sektora gospodarstva naglo uvećalo nezaposlenost. Hrvatska je veljači 2014, dosegnula broj nezaposlenih od preko 400 tisuća osoba! Od tada započinje masovni egzodus Hrvata u inozemstvo.

  Mladež je razočarana, jer su im se očevi borili i ginuli za uspostavu države Hrvatske, a oni danas nemaju posla u toj državi. Kad i nađu zaposlenje onda su jadno i ne redovito plaćeni! Moje procjene govore o iseljavanju oko 300 tisuća osoba, jer se iselilo 200 000 registriranih 100 000 ne registriranih nezaposlenih osoba.

  Dakle, te mjere Milanovićeve vlade dovele su i do naglog pada potrošnje zbog pada kupovne moći puka. Stoga je priljev novca u državni proračun postao još manji. Glavni izvor proračunskih prihoda je PDV koji se naplaćuje na prodajnu cijenu prodane robe. Zato se Milanovićeva vlada odlučila na dizanje poreznih stopa i učinkovitiju naplatu poreza. „Lanac dugovanja“ zavladao je hrvatskim gospodarstvom.
  Valutna klauzula onemogućava lakše uvijete kreditiranja, jer tečaj Kune mora biti „zakovan“ na 1Kn=0,13€. Stoga svaki rast kreditiranja mora biti popraćen rastom priljeva Eura na novčarskom tržištu, kako se spomenuti tečaj ne bi urušio. Do tog priljeva Eura može doći samo daljnjim vanjskim zaduženjem Hrvatske, a to je postalo jako skupo u smislu visine kamatne stope. Zato je kamatna stopa u Hrvatskoj visoka, jer je ona uvijek 2% do 3% dodana na onu inozemnu.

  Jasno, olakšani uvjeti kreditiranja i olakšana politika oporezivanja su prve mjere koje se moraju poduzeti za rast zaposlenosti i BDP-a! No, kako je šteta nastala Milanovićevim vladanjem ogromna, Hrvatskoj je potreban još i tzv. „bailout“ program, ili program dokapitalizacije gospodarstva.

  Razlog je to što se moraju velike tvrtke izvući iz masovnih dugovanja i time pokrenulo gospodarstvo u smislu rasta PRIJE SVEGA zaposlenosti i BDP-a. Naravno pri novčarskoj politici utemeljenoj na valutnoj klauzuli tako nešto nije moguće! Valutna klauzula bi se jednostavno morala ukinuti.
  Plenković nema  hrabrosti tako što učiniti, a njegovi ministri još manje predložiti! Premijer Plenković provodit će ekonomsku politiku kakvu mu je u zadaću dao Bruxselles. Uostalom tamo prvo i odlazi, po „domaću zadaću“ koja je bila i ostala gospodarski program HDZ-a!
  Potvrdu tomu treba tražiti i u riječima dr. Lovrinovića, koji je rekao da kada je formirana vlada premijera Oreškovića, tada je premijer Orešković izvadio svoju „bilježnicu“ i započeo provoditi ekonomsku politiku koju do tada nitko nikad nije ni vidio, ni čuo. Svi u HDZ-u tvrde kako će Plenkovićeva ekonomska politika biti kontinuitet prijašnje vlade, dakle onu koju ni tada nitko nije niti vidio niti čuo u javnosti, a isto je tako i danas!

  Točno je da središnji cilj ekonomske politike sadašnje vlade treba biti RAST ZAPOSLENOSTI! To je bio i stožerni cilj ekonomskog programa HSP-a. Svako uravnotežavanje državnog proračun UVIJEK vodi ka padu BDP-a i rastu nezaposlenosti!

  Dakle, ili ćemo imati rast BDP-a i zaposlenosti ili uravnoteženje proračuna i daljnji rast nezaposlenih osoba i odljev u inozemstvo.

  „Novi“ ministar financija najavio je u sklopu „porezne reforme“ uvođenje poreza na nekretnine! O tomu sam govorio u ime HSP-a osobno kao njihov ekonomski strateg u ekonomskom programu! U predizborno vrijeme to se kritiziralo, a sada će se provoditi!

  Najavio je ministar financija Marić i UVOZ radne snage iz Ukrajine i Bjelorusije, kako bi se klijentelistički pogodovalo TAJKUNIMA zadržati robovsku razinu plaća u Hrvatskoj.

  Upravo zato treba očekivati nastavak iseljavanja Hrvata u inozemstvo i to bez ikakve šanse za povratkom.
  Je li Plenković svega gore navedenog svjestan? Odogovor je jednostavan, JESTE!

  Dr. Tihomir Janjiček

 • HSP je Dom svih pravaša – Karlo Starčević


  karlo-starcevic

  Karlo Starčević, obnovitelj i stari član HSP-a, u razgovoru sa dopredsjednicima HSP-a i glavnom tajnicom odlučio je doprinijeti projektu „HSP je Dom svih pravaša“. U redovima HSP očekuju se brojna pojačanja. Ujedinjenje pravaša na čelu sa stožernom Hrvatskom strankom prava u ovim turbulentnim vremenima u Hrvatskoj potreban je i nezaustavljiv proces.

  hsp

 • Upozorili smo da je “glas za Hasanbegovića glas za Pupovca”!


  eugen-kvaternik

  HRVATSKA STRANKA PRAVA je u predizbornoj kampanji tražila od HDZ-ea i SDP-ea,  da se izjasne hoće li nakon izbora koalirati s SDSS-om i Miloradom Pupovcem.

  Odgovor nismo dobili, a sada vidimo i zašto. Relativni pobjednik ovih izbora unaprijed je imao namjeru koalirati s SDSS-om i Miloradom Pupovcem što sada umotava u priču o suradnji sa svim manjinskim zastupnicima. Drugi razlog je i  formiranje  Vlade Reppublike Hrvatske koja je prihvatljiva   lijevim medijima i briselskoj administraciji.

  Da se HDZ prije izbora izjasnio i  hrvatske birače upoznao sa svojim namjerama rezultati izbora bili bi značajno drugačiji.

  Birači bi znali da kada zaokružuju Hasanbegovića glasuju za Pupovca, kada zaokružuju Milijana Brkića da glasuju za Milu Horvata, kada zaokružuju Brunu Esih da glasuju za Borisa Miloševića, kada glasuju za Stiva Culeja da glasuju za Veljka Kajtazija…

  Prave razmjere štete po hrvatske nacionalne interese vjerojatno ćemo moći naslutiti tek s donošenjem proračuna za iduću godinu kada će se vidjeti koliko je naših novaca dobilo SNV Milorada Pupovca i njegov protuhrvatski časopis Novosti, te Zajedničo vijeće općina – paraudruga koja djeluje u hrvatskom podunavlju i koja je nukleus nekakv buduće „SAO Krajine“ i na tragu je Memoranduma SANu broj 2..

  Nadalje, vidjeti će se i po pozicijama koje će dobiti Pupovčevi profesionalni etnobiznismeni u   ministarstvima,  upravama i javnim poduzećima.
  Upozoravamo posebno da  takvu situaciju već imamo  u pojedinim  ispostavama Hrvatskih šuma u Slavoniji gdje je   kompletna upravaljačka struktura  složena  po Pupovčevim željama, a pokazatelj je da su četnici  doslovce se spustili iz šume u “Hrvatske šume”.

  HRVATSKA STRANKA PRAVA
  Drago Marković,  član predsjedništva

 • dr Janjiček: Izborni sustav se mora mijenjati, on je uzrok većine problema u Hrvatskoj


  dr tihomir janjiček glas slavonije
  Nakon četvrt stoljeća postojanja Republike Hrvatske i korištenja D’Hondtov izbornog sustava doista konačno se došlo do spoznaje da je Hrvatskoj potreban novi izborni sustav. Zašto je „konačno“, zato što Hrvatska od uspostave demokracije i višestranačja, te početne euforije vezanu za samu uspostavu demokracije, odaziv birača na izbore sve je manji i manji broj. Povjerenje u samu državu Hrvatsku i njezine institucije sve je na nižoj i nižoj razini. Ne povjerenje je veće od povjerenja!
  Gospodarski Hrvatska je sve lošija i lošija, posebice od 2008 godine kada se dogodila najteža gospodarska kriza u svijetu od 1945 godine. Hrvatska se gospodarski danas doslovce nalazi na koljenima. Mijenjale su se Vlade, ali je Hrvatska samo dalje i dalje tone.
  Kriminal i korupcija su toliko ovladali životima običnim ljudi, te su postali kao „kruh naš svagdanji“. Zaposlenici mrze svoj zaposlenje, mrze vlasnike tvrtki u kojima su zaposleni i nazivaju ih tajkunima. No, mrze i svoje suradnike sa kojima rade zbog bjesomučne „utrke“ tko će se bolje dodvoriti šefu ili vlasniku kako bi sačuvao namještenje, jer tada će svakog trećeg ili četvrtog mjeseca primiti svoju zaostalu ne isplaćenu plaću.
  Župani i županice, te gradonačelnici i gradonačelnice su bogataši sa plaćama od po tek desetak tisuća kuna, ali raspolažu imovinom od više milijuna kuna. Što u nekretninama, pokretnoj imovini i ušteđevini, ali sve su „pošteno stekli“! U Hrvatskoj se godinama govorilo kako svaka država ima mafiju, ali u Hrvatskoj mafija ima državu. Treba li uopće razmišljati tko je bio ta „mafija“ i spominjati bivšeg premijera Sanadera, koji je doslovce prebogat, a nikad nigdje nije bio ozbiljno zaposlen ili posjedovao vlastitu tvrtku!
  Danas ga „besplatno“ brane najbolji hrvatski odvjetnici, kako bi dokazali mogućnost biti milijarder bez zaposlenja i to još na „pošten način“. Sud će zasigurno učiniti još sto „proceduralnih pogrešaka“, te će se sudski postupak obnavljati dovoljno dugo dok se konačno ne dokaže gore navedeno. Uostalom tako je bilo već sa brojnim ministrima, koji su oslobođeni i svi do jednog „nevini“.
  Normalno pitanje koje bi svatko postavio tko nije Hrvat nastanjen u Hrvatskoj, pa promijenite više vlast i izaberite normalne i poštene ljude!

  Upravo u tomu i jeste problem. Izborni sustav je takav gdje su jedni te isti „ne zamjemjenjivi“. Jedna te ista lica sjede u Saboru i Županijama.

  Nema novih ljudi, a bez toga nema niti novih ideja za svekoliki gospodarski oporavak i u konačnici razlog zbog čega se ginulo za uspostavu demokracije i vlastite nacionalne države. Sporo i teško je dopirala svijest do običnih ljudi, ali i do političara kako ovako više ne ide. Moramo se maknuti iz ovako užasno teške situacije za koju mlada generacija nalazi izlaz iseljenjem iz države. Hrvatski gradovi postali su masovni starački domovi, posebice oni u istočnom dijelu Hrvatske.

  Hrvati ne vide svrhu glasovanja,  jer će jedni te isti foteljašiti po državnim institucijama, a država i dalje propadati. Dakle izborni sustav doista ne valja i kako ga promjeniti.

  Cjelokupna država je podijeljena u 10 izbornih jedinica i svaka donosi 14 zastupničkih mandata u Saboru. Svaki puta na čelu liste je jedat te isti „nositelj“, jedna te ista faca, sa jednim te istim poltronima koje je on po vlastitoj volji postavio. Najbolji poltron je odmah drugi ispod imena nositelja, pa onda malo manji poltron na trećem mjestu i tako redom. Izborni uspjeh „nositelja“ izborne liste uvijek sigurno vodi u Saboru najbolje poltrone, a one puno manje vrlo rijetko ili čak nikad!

  Mandati u Saboru pripali bi najvećim dijelom zastupnicima za koje u suštini birači nisu nikad ni glasovali, jer baš nikako nisu mogli ni znati za njih. No, sve i da su znali, opet ne bi mogli izuzeti tog zastupnika ako glasuju za njegovog „nositelja“ izborne liste!
  Reklo bi se vrteška bez kraja, pa je bilo u suštini posve besmisleno i postaviti pitanje zašto su jedni te isti lopovi i moralne gadarije stalno u „fotelji“ na vlasti!

  Predsjednici svake političke stranke došao bi na vlast u stranci prema „pravilniku stranke“, jer zakon gotovo ni malo nije regulirao unutar stranačke izbore. Tobože to je „unutarnja stvar“ same stranke, kao da ta stranka kad dođe na vlast i dalje predstavlja „unutarnju stvar“, a ne vlast za čitavu državu! Zbog toga su stranački pravilnici ili statuti uvijek bili takvi da „zacemenetiraju“. Svaki bi predsjednik učinio sve što može da samo oni koji su njemu podani budu oko njega, ne ovisno o tomu jesu li glupi ili pametni!

  U hrvatskoj javnosti se povela rasprava,  kakav  izborni sustav treba Hrvatskoj naciji? Postavlja se pitanje je li to i dalje isti sustav „popravljen“ sa jednim ili dva ili tri „preferencijalna“ glasa i koliko bi bilo dovoljno tih preferencijalnih glasova.

  Odovor je jednostavan. Hrvatska treba POTPUNI PREFERENCIJALNI IZBORNI SUSTAV! Sabor po izbornim jedinicama bira 140 zastupnika i toliko treba biti izbornih jedinica! Zakonom bi se odredilo prije svega da svaka politička stranka ima unutar strančke pred izbore i to za svaku izbornu jedinicu i taj kandidat bi predstavljao stranku na izborima. Njegov ne ulazak u Sabor značio bi samo jedno, ne uspjeh i te osobe i same stranke!

  To u konačnici i jeste tako. Stranačko članstvo bi stoga unutar jedne izborne jedinice tada posebice vodilo računa ne izabrati osobu koja ne uživa popularnost na prostoru konkretne izborne jedinice. Tako izabrani stranački predstavnici natjecali bi se na izborima.
  Stranački predsjednici onda ne bi „zamrzavali“ članstvo pojedinih članova ili „raspuštali stranačke odobre“ jednim dekretom i drugim dekretom postavljali „sve predsjednikove ljude“! Zato, jer bi to bila katastrofa za samu stranku i predsjednika stranke osobno.
  Vladanje svakog stranačkog predsjednika stoga bi bilo stalno preispitivano jednako kao i svakog stranačkog predstavnika u Saboru! To bilo od biračkog tijela, a ne „diktatora“ stranke. Ne bi se više glasovalo u Saboru po „partijskoj liniji“, već po volji biračkog tijela koje izabralo svog predstavnika. Onaj zastupnik koji ne slijedu volju svojih birača već na sljedećim izborima bio bi zamjenjen. Ne bi se više moglo gledati biračima u oči i lagati!

  Ne bi se više mogla držati ruka srcu dok svira nacionalna himna i istodobno drugom rukom kralo na veliko u cijeloj državi!

  Ne bi bilo potrebe niti imati predstavnike manjina u Saboru, jer tamo gdje su oni „većina“ uglavnom bi predstavnik te manjinske nacije i bio zastupnik u Saboru.

  Ne bi se „prebrojavala krvna zrnca“ i temeljim toga tražilo postavljanje osoba na političke i gospodarske dužnosti i time ucjenjivalo izbornog pobjednika! Tada bi doista zastupničko mjesto pripadalo samom zastupniku.

  Zakonom bi se uredilo da premijerska dužnost i predsjednika Sabora pripadne izbornom pobjedniku, bilo apsolutnom ili relativnom. Ne bi se imao „privremeni“ predsjednik Sabora!

  Zakonom bi se uredilo da stranka koja dobije izbore dobiva ODMAH šansu za sastav vlade, a ne praviti dodatno „glasovanje“ između zastupnika nakon samih izbora, pa tek onda dobiti šansu za sastav vlade.

  Zakonom bi se uredilo da svaki birač dobiva poštom pozivnicu za glasovanje sa kojom se mora pojaviti na glasovanju! Tada bi se točno znao broj zastupnika, pa ministar za javnu upravu ne bi mogao lagati ustavnom sudu o broju birača i praviti se priglupim kako ne zna koliki je broj birača kad se skuplja peticija za referendum.

  Dijaspora bi imala svoje zastupnike temeljem broja državljana u inozemstvu. Ne bi morala glasovati samo po konzulatima u ogormnim državama poput Kanade koja ima samo jedan konzulat i time ih spriječavala glasovati. Hrvatski Državljani u BiH bi isto tako imali svoje stalne zastupnike u Saboru i ne bi glasovali samo po konzulatima po BiH, jer se cijelokupno glasovanje pretvorilo u cirkus! Ni u Hrvatskoj se ne glasuje samo po općinama!

  Zakonom bi bilo obvezatno u prijavi nekog kandidata za izbore, da ta osoba mora predočiti potvrdu o zdravstvenom stanju i potvrdu kako se ne vodi nikakav izvid ili sudski postupak protiv te osobe. Nitko nije kriv dok mu nije presuđeno, ali i nitko nije doista pošten dok se odvija policijski izvid, ili se odvija sudski postupak, ili postoji prvostupanjska presuda. Tada Hrvatski Sabor više neće moći biti azil za kriminalce!
  Imamo li Hrvatska snage za takve promjene, koje bi Hrvatsku končano učinilo državom vrijednom svih onih žrtava iz 90-ih? Očito NEMA, jer kada bi bilo, ne bi se vodila „licitacija“ po TV postojama koliki je to „dovoljan broj“ preferencijalno izabaranih zastupnika u Hrvatskom Saboru. Ovaj izborni sustav se ne može „poboljšati“, već mora biti ukinut i i uspostavljen potpuno novi izborni sustav.

  Dr. Tihomir Janjiček

 • HSP Osijek gradonačelniku Vrkiću: Umjesto u avionske karte uložite u programe koji zapošljavaju!


  drago marković osijekNajava gradonačelnika Osijeka Ivana Vrkića da će s 500 kuna subvencionirati avionske karte na relaciji Osijek – Dublin zbog navodnog zadržavanja kontakata hrvatske dijaspore s domovinom kad ne bi bila žalosna u najmanju ruku bi bila smiješna.

  Nitko od tih ljudi nije sretan što je morao otići iz grada na Dravi ili iz Slavonije i vjerujemo da bi se gotovo svi vrlo radio vratili kada bi u Osijeku postojala minimalna šansa za posao.Vjerujemo da bi skoro svi iznašli sredstva za avionsku kartu iz Dublina do Osijeka..

  Suštinsko pitanje je zašto su Osječani i Slavonci uopće morali otići? Tko je za to najodgovorniji?’ Što je grad Osijek i njegov najodgovorniji čovjek gradonačelnik Vrkić učinio u zadnje tri i pol godine koliko je gradonačelnik da se  ako ne u potpunosti zaustavi egzodus u Irsku i Njemačku,  bar značajno ublaži??

  Hoće li gradonačelnik Vrkić subvencionirati avionske letove i za Njemačku gdje ima čak i više Osječana i Slavonaca ili će praviti razliku između „Njemaca“ i „Iraca“??

  Stava smo da novce koje gradonačelnik planira uložiti u subvencije za avionske karte uloži u programe koji će stvoriti uvjete za otvaranje novih radnih mjesta kako bi zadržao ogromnu količinu mladih Osječana koji se spremaju za odlazak. Moramo učiniti sve da zadržimo  one koji još nisu otišli.

  Hrvatska stranka prava
  Podružnica Osijek
  Drago Marković, predsjednik

 • HSP Splitsko dalmatinske krenuo s pripremama za županijski Zbor i lokalne izbore.


  vladava-ivica

  HSP Splitsko dalmatinske županije održao je danas u stranačkim prostorijama u Splitu sastanak u sklopu priprema za ustrojavanje Županijskog vijeća i priprema za lokalne izbore iduće godine. Skupu su nazočili predstavnici ustrojenih podružnica Hrvatske stranke prava i imenovani povjerenici.
  Po utvrđenom dnevnom redu sastanak je vodio Ivica Vladava Povjerenik HSP-a za Splitsko dalmatinsku županiju. Izvršena je analiza izvanrednih parlamentarnih izbora u Splitsko dalmatinskoj županiji po podružnicama, te su dogovorene slijedeće aktivnosti oko političkog djelovanja u narednim vremenima. Dogovoren je pojačan rad na terenu i medijska ofenziva svih dužnosnika na razinama na kojima djeluju.

  hsp-sdz-za-webZaključeno je da se do kraja 2016. godine održi izborni Zbor za ŽV HSP Splitsko dalmatinske županije za što i ovog trenutka postoje statutarni uvjeti. S time u svezi održati će se još jedan pripremni sastanak na kojem će se definirati sve potrebno za njegovu uspješnu realizaciju.

  hsp

 • HSP okuplja sve novogradiške pravaše!


  hsp-nova-gradiska

  NOVA GRADIŠKA, 11. listopada 2016. – HSP Nova Gradiška želi se u gradu pozicionirati kao središnja pravaška stranka. Kako doznajemo od njenog predsjednika Željka Kraljića, trenutno se radi na omasovljenju stranke jer je povećan interes pravaša za uključivanje u HSP.

  -Otvaramo vrata svim pravašima. Od blagdana Svih svetih provest ćemo reviziju članstva. Pravaši napuštaju HSP AS, a ima i onih koji nisu bili ni u jednoj pravaškoj stranci. Bilo bi dobro za sve pravaše iz Nove Gradiške da dođu u stranačku prostoriju i maticu.

  Što znači matica? HSP postoji od 1861. godine. Osnovao ju je Ante Starčević, odnosno Eugen Kvaternik. Prije nekoliko dana smo obilježili Dan rakovačke bune. Pri njenom gušenju 1871. godine Kvaternik je ubijen. To je HSP, a nikakve duge stranke kao HSP AS, Čista stranka prava, Autohtona, a ni bilo koja druga stranka koja ima pravaški predznak.

  Dobro su došli svi pravaši, a ne samo oni iz Nove Gradiške. Javljaju mi se ljudi iz Okučana, Stare Gradiške i drugih mjesta koji nemaju formiranu stranku i traže da se organiziraju. Neka se jave, a kasnije ćemo vidjeti kako ih organizirati u njihovim mjestima.
  Svi pravaši mogu doći u stranačku prostoriju na Trgu kralja Tomislava 5 ili se javiti na mobitel 095 8114787. Osim pravaša pozivam da se jave naši simpatizeri i članovi drugih stranaka koji su nezadovoljni stanjem u svojim strankama – kaže Željko Kraljić.
  Do kraja godine Kraljić najavljuje niz aktivnosti.i humanitarne akcije za osiromašene i socijalno ugrožene obitelji.

  Tekst i foto: novagra.hr

 • IN MEMORIAM: EUGEN KVATERNIK


  Eugen Kvaternik
  (Zagreb, 31.10.1825. – Rakovica, 11.10.1871.)

  Tu leži Div,
  Naš stid i sram,
  Što bješe kriv,
  Jer bješe Sâm.
  Taj sokô siv,
  Svog doma plam,
  I sad je živ
  I Vođa nam.

  U jarku trune, poput crkle strvi —
  On, što nekim bješe Eugen Prvi,
  Kraljevina i Sloboda naša.
  A kraj njega cvili ljuta rana,
  Buntovnička, zla, neoplakana,
  Na surci Bacha, đaka Grabancijaša.

  eugen-kvaternik

  Obiteljskim podrijetlom je s obala sinjeg Jadranskog mora, iz kamenitog, ali pitomog Primorja, a rođen je 1825. u Zagrebu. Otac Eugena Kvaternika bio je ugledni zagrebački gimnazijski profesor povijesti i latinskog jezika, a tu ljubav za hrvatsku povjesnicu prenio je ne samo sinu Eugenu već i njegovom nešto starijem školskom kolegi i budućem političkom vođi hrvatskog naroda Anti Sarčeviću. Eugen Kvaternik osim u Zagrebu školovao se u Rijeci i Senju te nešto kasnije i u Pešti. Tijekom tog visokog obrazovanja prvo je započeo studij bogoštovlja, ali vrlo brzo odlučuje napustiti svećenički poziv, te nastavlja studij prava kojeg s uspjehom završava. Po povratku u domovinu mladi pravnik Kvaternik nastanjuje se u rodnom Zagrebu, te već kao mladić sudjeluje 1848. u hrvatskom narodnom pokretu.

  U tom teškom i nepodnošljivom apsolutističkom vremenu, Kvaternik je po prvi puta osjetio što znači biti sluga tuđega gospoda, jer je Bachov apsolutizam u mladom i borbenom hrvatskom domoljubu već tada prepoznao potencijalnog političkog protivnika, pa je on već u tom vremenu izložen raznim oblicima pritisaka, a konačni udarac zadao mu je apsolutistički režim 1857. godine kada mu oduzimaju pravo na držanje samostalnog pravničkog ureda. Kvaternik se tada po prvi puta odlučuje otići u inozemstvo te putuje u Rusiju i Francusku, gdje očekuje potporu za svoje političke ideje – na žalost uzalud.

  U domovinu se vraća tek 1860. godine kada je saznao da su započele političke radnje oko promjene unutarnjeg državno-pravnog sustava Habsburške Monarhije, odnosno kada dolazi do pada Bachova režima. Ponovno se nastanjuje u Zagrebu te uspostavlja prekinutu suradnju s Antom Starčevićem čiji je domovinski politički i društveni rad intenzivno pratio još tijekom boravka u političkom iseljeništvu. Tako se i Kvaternik našao među vodećim ljudima hrvatskog političkog života u najznamenitijem sazivu Sabor Trojedne Kraljevine koji je s radom započeo 1861. godine i to pod predsjedanjem narodnoga bana Josipa baruna Šokčevića. Iste godine osniva zajedno s Antom Starčevićem i Petrom Vrdoljakom Stranku hrvatskog državnog prava tj. Stranku prava.

  Međutim, kralj Franjo Josip I. vrlo brzo raspušta Sabor, te uz pomoć njemu odane vlade pojačava politički progon dvorskih neistomišljenika. Među prvima upravo su nove apsolutističke mjere osjetili čelni ljudi Stranke prava. Nakon izdržane kazne od šest tjedana Eugen Kvaternik odlazi u drugo političko izgnanstvo te boravi u brojnim europskim zemljama ponovno tražeći saveznike koji bi zajedničkim akcijama utjecali na rušenje habsburškog režima. Nakon sporazuma s Mađarima 1866., osjećajući da je njegov položaj ponovno osnažen, kralj Franji Josip I. je u trenutku odluke o krunjenju za suverena Kraljevine Ugarske proglasio opću amnestiju, te je Kvaternik iskoristio priliku da se vrati u domovinu kako bi nastavio političku borbu zajedno sa svojim prijateljima iz Stranke prava.

  Sredinom 1870. godine slomile su se sve nade i snovi Eugena Kvaternika kako će Francuska i njen vladar Napoleon III. pomoći malim narodima Austro-Ugarske Monarhije da izbore slobodu od austrijskih i mađarskih hegemonističkih vlasti. Kvaterniku postaje jasno da hrvatski narod do svoje slobode i nezavisnosti može doći jedino vlastitim snagama. Stoga Kvaternik s malom grupom pravaških pristalica, koji su se upravo okupljali oko njegovih novina “Hervatska”, započinje pripreme za oružanu borbu. Među revolucionarima najistaknutiji su Vjekoslav Bach, Petar, Vrdoljak i Ante Rakijaš. Kako bi zaštitio Stranku prava od progona tadašnje vlasti Kvaternik o pripremama i provođenju narodnog ustanka nije želio izvjastiti stranačkog vođu i prijatelja Antu Starčevića. Tako su pripreme za tu svojevrsnu hrvatsku građansku revoluciju ostale u strogoj tajnosti uskog kruga pravaša okupljenih oko Eugena Kvaternika. U tim pripremnim aktivnostima, tj. u borbi za hrvatsku slobodu, Kvaternik je smatrao kako treba iskoristiti vojničko znanje hrvatskih krajišnika te je za središte početne vojničke aktivnosti izabrao krajiški prostor gdje je u to vrijeme također vladalo veliko nezadovoljstvo. To nezadovljsvo također je potaknuto mađarskim postupanjima prema pitanju ujedinjenja tog dijela vojnički ustrojenog hrvatskoga teritorija sa civilnim dijelovima Trojedne Kraljevine.

  Kvaternik je 7. listopada 1871. godine s navedenom grupom najužih stranačkih prijatelja stigao u selo Broćanac gdje ga je dočekala grupa hrvatskih, ali i vlaških (srpskih) krajišnika na čelu s braćom Čuić. Ipak njihova želja da revolucionarnim putem izbore hrvatsku slobodu i neovisnost nikada se ne će ostvariti, jer su austrijske vojne vlasti, koje su tada imale vojnički nadzor i upravu nad hrvatskim krajiškim teritorijem, dobile su izravnu informaciju od doušnika iz redova ustanika te su doznali za planove hrvatskih revolucionarnih ustanika. Carske vojne postrojbe su u brzoj protuakciji opkolile te hrvatske borce za slobodu, a u iznenadnom napadu i žestokom okršaju prigodom pokušaja proboja iz obruča poginuli su junačkom smrću vođe ustanika Eugen Kvaternik, Vjekoslav Bach i Ante Rakijaš kao i jedan od braće Čanić.

  hsp

 • SABOR HSP-a 25. veljače 2017. godine


  SABOR HSP-a 25. veljače 2017. godine
  hsp-je-dom-pravaša-800-400

  Predsjedništvo Hrvatske stranke prava, na jučerašnjoj redovitoj sjednici sukladno Statutu Hrvatske stranke prava donijelo je slijedeće odluke:

  Temeljem Odluke Predsjedništva Hrvatske stranke prava Predsjednik HSP-a sukladno Statutu HSP-a saziva Sabor Hrvatske stranke prava koji će se održati 25. veljače 2017. godine.

  Predsjedništvo HSP-a imenovalo je Organizacijski odbor Sabora HSP-a 2017. u sastavu Zvonko Mlakić, Zdenko Koren i Mirela Bušljeta Felc.

  Predsjedništvo Hrvatske stranke prava poziva sve istinske pravaše da se vrate u stožernu Hrvatsku stranku prava i da svi zajedno damo obol svepravaškom ujedinjenju.

  Na sjednici Predsjedništva koja će se održati u krajem listopada 2016. godine Predsjedništvo HSP-a će Sukladno statutu donijeti prijedlog o uvjetima i postupku kandidiranja za dužnosnike koji se biraju na Saboru HSP-a.

  hsp

 • HSP: ŽRTVE ZLOČINA I DALJE BEZ GROBOVA


  ŽRTVE ZLOČINA I DALJE BEZ GROBOVA
  masovna-grobnica
  Zgroženi smo činjenicom da se nitko iz hrvatske Vlade nije oglasio po pitanju prijenosa posmrtnih ostataka žrtava masovnoga poratnog grobišta koji je započeo u ponedjeljak, 3. listopada 2016., iz rudnika Barbara rov u Hudoj jami na groblje Dobrava u Mariboru.
  Iako se zna tko je kriv za taj zločin u kojem su ubijeni pripadnici hrvatske vojske i civila, među kojima i žene, a to neoborivo svjedoče pletenice nađene među posmrtnim ostacima, niti jedna hrvatska Vlada do današnjega dana nije pokrenula pitanje odgovornosti.
  Hoće li proći nekažnjeno imenom znani pripadnici partizanskih postrojbi koji su nevine žrtve žive zatvarali u rov, gdje su se gušile u nezamislivim mukama?

  Želimo znati hoće li se pokrenuti sudski procesi kako bi konačno zlikovci odgovarali za nezapamćen zločin počinjen odmah poslije Drugoga svjetskog rata dok je svijet slavio toliko željeni mir. Ili će šutnjom slati poruku kako komunističke vlasti ništa loše tada nisu počinile i kako ih njihovi ideološki nasljednici u slobodnoj Hrvatskoj i dalje mogu veličati, što čine bez imalo srama.
  Žalosna je i obeshrabrujuća činjenica da se nitko od dosadašnjih nositelja zakonodavne i izvršne vlasti u Hrvatskoj nije potrudio osigurati stalna sredstva kako bi se izgradila kosturnicu u Hrvatskoj te tako omogućilo da žrtve posljednje počivalište pronađu u svojoj domovini Hrvatskoj, a ne u Sloveniji.

  Hoće li Andrej Plenković kao budući predsjednik hrvatske Vlade išta učiniti po pitanju istine o masovnim stratištima diljem Slovenije i Hrvatske jer je Barbara rov nažalost tek jedan u nizu. Podsjećamo da njegova stranka Hrvatska demokratska zajednica, unatoč mnogim mandatima koje je dobila od hrvatskoga naroda, to činila tek sporadično i nedovoljno.

  U konačnici, neće li nositelje hrvatskih vlasti koji dođu 27. listopada na posljednji ispraćaj u Maribor biti sram jer se rijetko ili nikako pojavljuju na komemoracijama. Kao što je uostalom bio slučaj u ponedjeljak kada su slovenske, a ne hrvatske vlasti, uz nazočnost samo slovenskoga predsjednika Boruta Pahora, a ne hrvatske predsjednice ispratile prvi dio žrtava masovnoga pokolja?
  Što će predstavnici hrvatskih vlasti poručiti hrvatskomu narodu, obiteljima žrtava i mnogim udrugama i pojedincima koje se desetljećima trude kako bi izišla na vidjelo istina o strahotama što su ih počinile komunističke vlasti na čijemu je čelu bio neupitni zločinac Josip Broz Tito?

  Hoće li i dalje jedini način njihova komuniciranja biti šutnja u ime tobožnje hrvatske budućnosti koja se gradi na lažima o prošlosti?
  Takva budućnost Hrvati i Hrvatska nisu zaslužili!

  HRVATSKA STRANKA PRAVA
  Glavna tajnica
  Mirela Bušljeta Felc

  Foto: Bruna Esih

 • Izgleda da je Brešan bio u pravu; Nečastivi jest na Filozofskom fakultetu!


  Izgleda da je Brešan bio u pravu; Nečastivi jest na Filozofskom fakultetu!
  vise_hr_manje_eu

  U jeku orkestriranih napada na zastupnika Hrvatskog sabora g. Željka Glasnovića, Hrvatska stranka prava daje punu podršku Generalu Glasnoviću.
  General Glasnović kao hrvatski branitelj, invalid Domovinskog rata i višestruko odlikovan časnik hrvatske vojske je vojnički jasno i glasno rekao ISTINU!
  Takvu tezu potkrepljuje i medijsko „prekomjerno granatiranje“ od strane pseudo ljevičara nazovi političara i jugokomunističke klike. Nažalost svjedoci smo da ni stranke koje se kite domoljubljem nisu stale u obranu prava na izrečenu riječ i ostavili su Generala na brisanom prostoru.

  Nije čudno da ljevica podržava pobune, ali je čudno da tzv. desni centar ne vidi ništa sporno u djelovanju antihrvatskih kružoka (od SDP-a, Vesne Pusić, Radničke fronte, kojekakvih nevladinih udruga i ostalih sljedbenika jugo-politike). Dapače, čak i koalicijski partneri g. Plenkovića i HDZ-a podržavaju tzv. Plenum.

  Tko su ti „napredni ljevičari“ udruženi sa notornom Radničkom frontom, prosvjednicima protiv branitelja, mrziteljima svega što je hrvatsko osim KUNE, kojekakvim markovinama, jakovinama i klasićima?
  Čime su isti zadužili hrvatski narod i hrvatsku državu, čime su to pokazali da sudjeluju u stvaranju modernog hrvatskog društva? Umjesto toga oni su razaratelji hrvatskog nacionalnog tkiva, jer hrvatska država nije njihov izbor. Oni su i dalje promotori jugo-komunističkih ideja jer je to baza na kojoj su stvoreni.

  Filozofski fakultet treba biti rasadnik naprednih, slobodoumnih ideja i stavova neovisno da li su one politički lijeve ili desne, ali je problem što je postao ili ostao rasadnik antihrvatske ideje.

  Kako je moguće da profesor na Filozofskom fakultetu koji bi trebao biti predvodnik humane misli i djelovanja može izjaviti za nevine žrtve Bleiburga „kako se sere na Bleiburg“, a drugi poziva studente da zaštitarima polome noge. Drugovi, nevine žrtve su nevine žrtve, a zaštitari su radnici. Gdje vam je antifašizam i borba za radnička prava iza kojih se tako zdušno skrivate?

  Hrvatska stranka prava od osnutka je veći zaštitnik prava radnika, seljaka, obespravljenih i svih onih koji su branili Hrvatsku nego što je to ikad bila tzv. ljevica koja je ostala zakopana u jugokomunističkom sistemu koji je bio predvodnik zatiranja hrvatske misli, naroda i države.

  Hrvatska stranka prava, a i General Glasnović su politički dijametralno suprotni politikama salonskih ljevičara, a najveća je razlika u tome što je nama na prvom mjestu hrvatska država i hrvatski narod.

  Hrvatska stranka prava podržava nezavisnog zastupnika g. Željka Glasnovića jer istina ma kako bila izrečena ostaje istina. Sviđalo se vama ili ne verbalni delikt je umro sa jugoslavijom, a i vaše su ideje mrtve. Kako niste u stanju biti hrvatska ljevica onda jasno i glasno recite hrvatskom narodu da ste jugoslavenska ljevica, da se zalažete za brastvo i jedinstvo i da neće te poštivati hrvatsku državu bez obzira na benefite koje vam osigurava hrvatska država i hrvatski narod.

  Poštovani studenti kako Filozofskog tako i ostalih fakulteta ne dopustite da budete igračka u rukama salonskih revolucionara jer njima nije bitna vaša budućnost već njihova. Vi ste budućnost i trebate biti luč promjena kao što su to 71-godine bili studenti hrvatskog proljeća, a 1991. godine hrvatski branitelji.

  Bog i Hrvati!

  Hrvatska stranka prava
  Glavna tajnica
  Mirela Bušljeta Felc

 • HSP Primorsko goranske županije o rezultatima izbora i pripremama za lokalne izbore.


  hsp-pgz

   

  U subotu 24. rujna održan je sastanak županijskog vijeća HSP Primorsko-goranske županije. Sastanku su nazočili  predsjednik ŽV i član predsjedništva HSP  Nikica Augustinović, dopredsjednici ŽV  Robert Cifrek (HSP Kraljevica) i  Tomislav Kezele (HSP Delnice), član Glavnog stana HSP  Tonči Hrabrić (HSP Baška), tajnik ŽV Dalibor Jukić,  Valter Galjanić  (HSP Kostrena),  Berislav Tomljenović,  Ivan Ivošić,  Ana Lauš (HSP Omišalj), te kao gost profesor Zvonko Čapka iz Rijeke.

  Teme sastanka i rasprave bili su: rezultati izbora za Hrvatski državni sabor, ostavka predsjednika HSP i budućnost stranke, te lokalni izbori.
  Analizom rezultata izbora za 7. i 8. izbornu jedinicu a kojima je obuhvaćena Primorsko-goranska županija ŽV HSP PGŽ nije zadovoljno  iako je polučilo nešto veći broj glasova u odnosu na izbore u studenom 2015. godine

  Zaključak ŽV na ovu točku dnevnog reda je taj da se mora težiti i raditi na suradnji svih pravaških stranaka koje postoje u PGŽ, a u cilju postizanja što boljih rezultata na lokalnim izborima.

  Nadalje ŽV HSP PGŽ pozdravlja odluku g. Daniela Srba o ostavci na mjesto Predsjednika HSP te zaključuje da je potrebno na Saboru HSP imati više kvalitetnih kandidata za predsjednika, a koji bi prema Statutu HSP i u demokratskom duhu mogli biti birani od strane izaslanika.

  Dio planova za lokalne izbore na županijskoj razini predstavio je g. Tonči Hrabrić kojeg je ŽV potvrdilo i ovlastilo kao predstavnika i nositelja predizbornih aktivnosti HSP PGŽ. Dotaknuvši se nekolicine tema i problema koji su aktualni u našoj županiji g. Hrabrić je jasno pokazao da nas čeka puno posla i da je zajedništvo i suradnja pravaša u PGŽ potrebitija nego ikad.

  Naglasivši probleme u svojim jedinicama lokalne samouprave, g. Cifrek i g. Galjanić dali su određene smjernice za rad kako županijskog vijeća tako i podružnica koje imaju slične probleme.

  I na kraju iznimno nam je zadovoljstvo i čast objaviti kako se pozivu predsjednika ŽV odazvao i profesor Zvonko Čapko iz Rijeke istaknuti Primorsko goranski pravaš.Izrazivši spremnost da svojim bogatim iskustvom i znanjem pomogne HSP-u u gradu Rijeci i kako je rekao gdje god i što god bude trebalo. Profesor Čapko uz potvrdu ŽV preuzima koordinaciju za grad Rijeku. Ovim putem mu zahvaljujemo i želimo puno uspjeha u radu.

  BOG I HRVATI!

  tekst i foto: hsp pgž

 • USTROJENA PODRUŽNICA KRNJAK!


  hsp-karlovac

  Nakon izvanrednih parlamentarnih izbora s kojima HSP nije zadovoljan iako je pokazao da je je najjača pravaška stranka, stranka koja je temelj i nositelj pravaške misli u Hrvatskoj HSP Karlovačke županije nije zapao u apatiju i ne miruje. Ozbiljno se radi i priprema za skori redoviti izborni zbor ŽV HSP Karlovačke županije, u sklopu priprema za lokalne izbore iduće godine.

  Jučer je ustrojena podružnica HSP Krnjak. Utemeljiteljskom Zboru je nazočila i glavna tajnica HSP-a Mirela Bušljeta Felc koja je pozdravila skup, zaželjela puno uspjeha u budućem radu a izabranom predsjedniku podružnice Nenadu Kovačeviću puno uspjeha u daljnjem političkom radu u mjestu gdje je jako teško i zahtjevno nositi barjak Hrvatske stranke prava.

  Veselko Krnjić, predsjednik podružnice Karlovac je u svome obraćanju istaknuo da je lako biti pravaš u Zagrebu, Osijeku ili Metkoviću dok je to u Krnjaku puno zahtjevnije, teže i kompliciranije. Svim nazočnima je poručio da su sada dio obitelji koja ima najstariju političku povijest u Hrvatskoj i da trebaju biti ponosni na tu činjenicu.

  Veselko Krnjić je iskoristio priliku i pozvao sve pravaše i članove Hrvatske stranke prava da zbiju redove i djeluju kao jedan i rade u interesu i HSP-a i Republike Hrvatske. Pozvao je sve da se “manu besplodnih rasprava i krenu orati po terenu, osnivaju podružnice i pripremaju za iduće lokalne izbore na kojima HSP mora ostvariti dobar rezultat”. Čestitao je Nenadu Kovačeviću na izboru na časnu dužnost predsjednika HSP-a Krnjak i najavio osnivanje novih podružnica u Karlovačkoj županiji.

  Novoizabrani predsjednik Podružnica HSP-a Krnjak Nenad Kovačević je  u svome govoru zahvale pozvao sve na ozbiljan pristup  poslu kojeg su se prihvatili, najavio nove članove u Krnjaku i izrazio zadovoljstvo činjenicom da  u Krnjaku   opet djeluje HSP.

  HSP

 • DANIEL SRB podnio ostavku na mjesto predsjednika HSP-a


  daniel-srb-hsp
  Poštovane pravašice i pravaši,

  Iako na posljednjim parlamentarnim izborima nismo ostvarili parlamentarni status, postigli smo i neke velike pobjede. Pokazali smo cijeloj javnosti da smo mi temeljna i izvorna pravaška stranka, iako to nije bilo lako ostvariti imajući u vidu potporu koju su uživali drugi.

  Uvjeren sam kako Hrvatskoj stranci prava treba promjena da postigne bolje izborne rezultate. Činio sam sve što sam znao kako bi stranka bila prepoznatljiva kao domoljubna stranka čestitih ljudi.

  Želim dati i svoj doprinos boljoj budućnosti stranke. Zato podnosim ostavku na dužnost predsjednika Hrvatske stranke prava.
  Zahvaljujem se svim dragim prijateljima u stranci na dugogodišnjem zajedničkom vjernom i nesebičnom radu.
  Svima želim mnogo uspjeha i svako dobro.

  S poštovanjem,
  Daniel Srb

 • Nada Prkačin na listi POMAK-a u Petoj: Ovo je 20 točaka programa za jaku Hrvatsku


  nada-prkacinLEGENDARNA ratna reporterka i autorica filma o generalu Gotovini Nada Prkačin u utrci je za saborski mandat. Neovisna je kandidatkinja na listi POMAK i nositeljica liste u Petoj izbornoj jedinici.

  Kultni filmovi o Domovinskom ratu poput “O Bože, zašto ja”, “Osijek, nepokoreni grad”, “Lov na Gotovinu” i “Časni sude, nisam kriv” koje potpisuje Nada Prkačin, javnost je imala priliku bolje upoznati nakon nemile epizode na Hrvatskoj radio-televiziji, kada joj, pod optužbom da je otuđila materijal u vlasništvu državne televizije, tadašnji ravnatelj Goran Radman uručio otkaz.

  Sudsku bitku za povratak na staro radno mjesto kolegica Prkačin vodi više od dvije godine, a usprkos Radmanovoj smjeni, nove garniture nisu bile pretjerano raspoložene da je vrate na posao.

  U međuvremenu Nada Prkačin prešla je na Laudato televiziju, a upravo je završila snimanje još jednog dokumentarnog filma – U ime naroda, o zvjerskim ubojstvima Hrvata na otoku Daksi 1944. godine.

  O njemu kao i činjenici da se odlučila kandidirati na predstojećim izborima razgovaramo s Nadom Prkačin.

  Kampanja je pri kraju – kako ocjenjujete poruke Plenkovića, Milanovića i Petrova?

  Uzevši u obzir odavno dokazanu tvrdnju da se najviše laže prije izbora, za vrijeme rata i poslije lova, ne treba se puno trošiti oko poruka koje oni šalju u ovom trenutku. Prije bih rekla da su u pitanju „poluporuke” koje se poslije izbora mogu lako preformulirati i prilagoditi.

  Evo najnoviji primjer: primanje Vučićeve Srpske napredne stranke u Europsku pučku stranku. Pa naravno da je primanje odgođeno zbog izbora u Hrvatskoj. Plenković i Kovač na pitanje što će učiniti u studenom kada će se to opet naći na dnevnom redu odgovaraju: „U ovom trenutku mi smo protiv.” U ovom trenutku jesu, ali će sluganski dići ruke u studenom za njihovo primanje.

  Milanović i dalje ima svoje stranačke i koalicijske pse. Sada najglasnije laje i grize Beljak, na sramotu poštenih HSS-ovaca koji su si to dopustili. Beljak ne razumije da služi za jednokratnu uporabu i da će poslije toga ostati ono što i jest: sitni kriminalac.

  Petrovu je pak najvažnije da papagajski ponavlja rečenice koje mu netko nama nevidljiv tupi dok ih on ne zapamti. Taj se čovjek voli fotografirati, voli pozornost. Često nisam sigurna da uopće razumije što izgovara.

  Sada ste cijelo vrijeme u Slavoniji – kakva je situacija dolje?

  Slavonija je sve moje. Moja savjest, moja dužnost, moj dom. Najbolje je situaciju u Slavoniji opisala moja sestra koja inače živi i radi u Njemačkoj. Ona kaže kako je svaki put ražalosti i razljuti kada dođe u svoj rodni kraj i vidi kako sve stoji i propada. Kao da je netko zaledio vrijeme od njezina odlaska, a to je nekoliko dana poslije pobjedonosne akcije Oluja 1995. godine. Sada već brojimo koliko je kuća u kojoj ulici prazno i koliko je prezimena ostalo. Neki sam dan iz autobusa vidjela kako u jednom selu stavljaju krov na tek izgrađenu kuću. Pa taj nekad uobičajen prizor jedva da je moguće doživjeti pa sam i ja bila u svojevrsnu šoku.

  Prisutna je medijska blokada – Pomaku se ne da uopće u medije dok na državnoj televiziji svakodnevno gledamo čelnike stranaka koji nemaju ni 1 posto u Saboru?

  Postoje osobe koje su plaćene kako bi svojim djelovanjem uzrokovale razjedinjenost desne političke opcije. Doći će vrijeme za njihova imena. Mene za njih nemojte pitati jer kao nezavisna kandidatkinja na listi POMAK-a smatram nekorektnim miješati se u to. Jedino mogu izraziti svoje žaljenje zbog takvih pojava i vjeru da će tome doći kraj.

  Sigurna sam da će se nakon ovih izbora znati tko je tko i što je što. Kao i to da će HDZ na čelu s Plenkovićem naglo skrenuti ulijevo tako da će puno njegovih članova na tom zavoju poispadati. Vjerujem da će tu priliku domoljubna desnica prepoznati i konsolidirati se.

  Po pitanju ovih koji imaju jedan posto, tijekom prošlih izbora iza Milanovića marširala je i o svemu pametovala Nansi Tireli, a gdje je sada? To isto rade npr. Vrdoljak i Beljak, a o Vesni Pusić, ženi za sva vremena bez stvarne podrške, da i ne govorim. Prepoznajem ljude i događaje koji stvaraju povijest. Ti su ljudi samo sitne čestice prašine koje će prvi vjetar otpuhnuti i zatrpati u tamni kut povijesne ropotarnice zauvijek.

  Kada govorimo o televiziji – dobili ste otkaz – možete li nam usporediti HRT u vrijeme Radmana i danas?

  Razlike nema jer su u pozadini isti igrači. Samo male promjene statista na sceni, malo bace maglu u obliku puštanja sadržaja koji do tada nije puštan u tolikoj mjeri i to je to. Evo npr. u nedjelju smo imali prigodu gledati dvije Svete Mise u isto vrijeme na HRT-u. Dodvoravanje prisavskih struktura Katoličkoj crkvi poprima groteskne razmjere.

  Nadalje, zanimljivo je gledati npr. vd ravnatelja HRT-a Sinišu Kovačića koji se ponaša kao da je i sam u predizbornoj utrci. Kao u komunističkim vremenima obilazi sve događaje koje prenosi HRT. Što se god događa evo njega pokraj Plenkovića, Milanovića ili Petrova. Samo što za razliku od njih, Kovačićevu sveprisutnost plaćaju hrvatski građani jednim zelenaškim nametom zvanim radiotelevizijska pristojba.

  Što je potrebno mijenjati na HRT-u?

  Kao prvo ja bih ukinula pristojbu. Osim toga, u toj kući svi znaju tko prima novac za gostovanja u pojedinim emisijama i kolika je njihova cijena. Lijepo molim sve one koji su ta gostovanja plaćali da s tim informacijama iziđu pred javnost. Afera Grizli još nije do kraja razjašnjena, a ona je ogledni primjerak zlouporabe medijskoga prostora i nije jedina takva.

  Nevjerojatan je utjecaj pojedinih PR-ovaca na program HRT-a. I pri otkupu privatne produkcije i objavi informativnih sadržaja i njihovoj interpretaciji. HRT su još dok sam bila tamo znale češljati razne inspekcije. Po hodnicima Prisavlja znale su kolati informacije što su sve pronašli, ali uvijek bi neki telefonski poziv „odozgo” zaustavio proces i opet bi priča bila na početku.

  Nakon svih ovih godina toliko je sve ispremreženo da je to teško raspetljati. Ali kad novac ne bude poput mane padao s neba, nego ga se bude moralo zaraditi i odgovarati za svaku kunu, vidjet ćete kako će sve sjesti na svoje mjesto.

  Kakvim ocjenjujete stanje medija u zemlji?

  Pripremam scenarij o generaciji novinara koja je radila u vrijeme NDH. O njihovim strahovitim sudbinama po dolasku komunista na vlast koji su ih samo zato što su se našli u jednom prostoru i vremenu i radili svoj posao najvećim dijelom likvidirali bez suda i suđenja ili im zabranili rad. Pa naravno da je bilo bez suda i suđenja kad niti najstroži sud ne bi mogao osuditi one koji su radili svoj posao. Zašto to spominjem, zato što je nakon njihova uništenja nastao veliki vakuum u hrvatskom novinarstvu od kojega se ni danas nismo oporavili.

  Od gostovanja dr. Judith Reisman sram me je reći da sam završila studij novinarstva na Fakultetu političkih znanosti jer možemo se slagati ili ne slagati s nečijim stajalištima, ali to ne smije utjecati na mogućnost da tom nekome damo priliku da iznese ta stajališta. Pa još i više ako smatramo da nije u pravu.

  Novinarstvo je danas najvećim djelom u službi onih koji imaju novac i moć. Ali, onaj tko želi doći do prave informacije, uvijek je može pronaći jer postoje pojedinci koje ni novac ni moć neće zaslijepiti iako je cijena toga jako velika.

  Na koji način vratiti ljude u Hrvatsku, prema podacima – vise do 100 tisuća radnih dozvola samo u Njemačkoj je izdano Hrvatima.

  Prvo dovesti na vlast Vladu koja će spustiti loptu i raditi za dobrobit ove zemlje i njezinih građana, a ne protiv nje. Hrvatski narod ovdje treba dobro paziti koga bira, kao i kažnjavati, ako treba i zakonski, sve one koji prije izbora govore i obećavaju jedno, a poslije izbora rade drugo. Bruno Bušić jednom je rekao da bi dao da mu odsijeku ruku one sekunde kada bi radio protiv hrvatskih interesa. U našoj politici u tom bi slučaju bilo puno jednorukih.

  Hrvatska mora biti sigurna u svim segmentima. Izgubljeno je povjerenje građana prema državi. Povjerenje se lako izgubi, a teško stječe pa posao neće biti lak. Potrebno nam je ozračje sigurnosti u kojem se cijeni znanje i rad. Važno je prepoznati one koji žele dobro ovom narodu i one kojima je interes naroda na prvom mjestu. To hrvatski narod mora prepoznati. A kad takve prepoznaju i izaberu takvi će dugo i mudro vladati na dobrobit i zadovoljstvo hrvatskoga naroda.

  Ako uđete u Sabor za što ćete se boriti?

  Za mnogo toga. Evo samo nekih stavki:

  za nacionalnu suverenost i zaštitu dobara od nacionalnoga interesa,
  za Zakon o reviziji pretvorbe i privatizacije,
  poništenje Ovršnoga zakona,
  monetarni suverenitet i reviziju privatizacije banaka,
  Zakon o porijeklu imovine,
  uvođenje zaštićenog gospodarskog pojasa na Jadranu,
  proglašenje Hrvatske ekološkim dobrom,
  prehrambenu samodostatnost,
  zabranu ulaska i boravka migranata iz Afro-Azije,
  jačanje Hrvatske vojske i dostojanstvo branitelja,
  otvaranje arhiva tajnih službi SFRJ,
  lustraciju,
  reviziju prava na mirovine koje se ostvaruju temeljem sudjelovanja u partizanskom pokretu,
  jačanju hrvatske diplomacije,
  zakon o zabrani vrijeđanja i širenja neistina o RH,
  podnošenje tužbe protiv Srbije za ratnu štetu počinjenu tijekom Domovinskoga rata,
  preispitivanje financijskih izvora udruga koje se financiraju iz vanjskih izvora,
  ukidanje radiotelevizijske pristojbe,
  zaštitu obitelji,
  plaćanje cijelog porodiljskog dopusta,
  zaštitu života od začeća do prirodne smrti,
  provjeru biračkih popisa i još mnogo, mnogo toga.
  Koji su ključni problemi u zemlji?

  Nezaposlenost, katastrofalna demografska slika Hrvatske, besperspektivnost, korupcija u gotovo svim porama života, nepovjerenje prema državi koja se sve više pretvara u onu koju je definirao Tolstoj, a prema kojoj je„država urota smišljena kako bi se izrabljivali i kvarili njezini građani”.

  U Hrvatskoj su problem zaostali komunistički kadrovi i njihovi ideološki nasljednici koji su na mjestima na kojima se donose odluke koje se tiču svih nas i koji nas koče u napretku. Problem je i politika koja ne služi narodu, nego nevidljivim gospodarima izvan našega vidokruga. To što smo mala zemlja ne znači da ne možemo i ne moramo biti veliki, kao što smo to npr. u sportu. Nisu li naši uspjesi u sportu dokaz da možemo parirati velikim!?

  Koji je Vaš stav o braniteljima, kako rješavati sve veće probleme s kojima se suočavaju?

  Za mene su hrvatski branitelji oni kojima trebamo zahvaliti što imamo državu. Svi su oni u istoj toj državi na sramotu svih nas zapostavljeni do krajnjih granica. Godinama nagomilane probleme koji se nisu na vrijeme uočavali i sistemski rješavali moguće je riješiti kroz jedinstven Zakon o hrvatskim braniteljima u kojemu bi bila objedinjena sva prava hrvatskih branitelja i obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja. Kroz taj jedinstveni zakon trebali bi riješiti sva svoja materijalna i ostala prava. Taj zakon trebalo bi dići na razinu Ustavnoga zakona.

  Također i sve ingerencije koje se tiču hrvatskih branitelja moraju biti u nadležnosti Ministarstva hrvatskih branitelja, a ne razbacane po drugim ministarstvima.

  Pod hitno treba napraviti sistematske preglede hrvatskih branitelja da se koliko god je to moguće na vrijeme otkriju fizičke i tjelesne posljedice rata. Time bi se preveniralo prerano umiranje hrvatskih branitelja. Strašan je podatak da je prosječna dob umrlih branitelja 50 godina, dok je prosječna dob umrlih Hrvata 72 godine. Rat je ostavio posljedice na život i zdravlje branitelja i mi se ne smijemo okretati od te činjenice.

  Nadalje, potrebno je donijeti odredbu po kojoj će se Hrvatski obrambeni domovinski rat proglasiti temeljem nastanka slobodne neovisne i demokratske Republike Hrvatske i konačno zaustaviti podmetanje komunističkih struktura o tome kako je NOB temelj hrvatske države. Oni su bili temelj države koja je desetljećima bila tamnica hrvatskoga naroda i koja više ne postoji, na žalost onih koji se ne mogu pomiriti s njezinim nestankom.

   

  Izvor: Maxportal

 • ‘Glasujte za HSP, HČSP, ABH i Obiteljsku stranku’


  vinko vukadin 1VINKO VUKADIN, VODITELJ IZBORNE KAMPANJE KOALICIJE POMAK

  Pravo i pravda, kršćanski sustav vrijednosti, lustracija, demografska obnova, jeftinija i učinkovita država, jedinstvena mirovina, temeljni osobni dohodak, povratak iseljeništva, Zakon o braniteljima, Lički ustanak, Hrvatska do Drine, Za dom i Domovinu

  Razgovarali smo s Vinkom Vukadinom, voditeljem izborne kampanje koalicije Pomak, koja okuplja HSP, HČSP, ABH i Obiteljsku stranku. Znakovito, na obljetnicu Ličkog ustanka. Originalni Vinko Vukadin ima jednu raširenu genetsku manu: rodom je od Tomislavgrada. Uporno traži lustraciju – i to je za njega pitanje vjerodostojnosti.

  Tko su pravaši i tko su branitelji?

  U Hrvatskoj je formalno uvedeno višestranačje, ali je izostalo jasno stranačko profiliranje. Trebamo novi Izborni zakon, koji će onemogućiti prijeizborno koaliranje i smanjiti izborni prag. Trebamo i kvalitetan Zakon o braniteljima. Kada bi se svi pravaši povukli u pravaške stranke, iste bi postale najbrojnije u državi. Zlatko Hasanbegović i Željko Glasnović su pravaši. Morate se zapitati tko je te ljude odvukao u “čamac na Kupi”. Preveslali su i mene, na prijevaru, samo sam se brzo vratio natrag, a Glasnović je to učinio neposredno prije izbora. Kao nove branitelje možemo gledati i sve one mlade ljude koji brane one obespravljene i sirotinju. Dijele se na domoljube, agresora i petu kolonu, koja kroz ovakvu kurikularnu reformu i sličnu destrukciju napada sve hrvatsko. Udar na hrvatsko selo je reokupacija hrvatskih prostora.

  Umjesto Hrvatske do Drine, formira se Srbija do Une?

  Nismo uvučeni u EU da u njoj bolje živimo, nego nas Bruxelles drži u smrtonosnom klinču. Istovremeno dok BiH nastoji ući u EU, Johannes Hahn kao povjerenik EU-a za pregovore o proširenju tolerira referendum Republike Srpske za otcjepljenje od BiH, švercajući taj referendum kao konzultativan. A Srbin u Srbiji priznaje da je hrvatski špijun, nekakav klasični hladnoratovski uhoda. Za nas je ekonomski jednako porazno ako takvog Srbina plaćamo kao “spavača” među njegovima, ili ga neki “naš” agent koristi kao fiktivnog doušnika, preko kojega izvlači novac iz neke naše tajne službe, odnosno iz našeg proračuna. Vrijeme je da Hrvati provedu “konzultativan” referendum za napuštanje EU-a. Fondovi Unije ne mogu biti osnovica gospodarskog napretka, niti razlog našeg ostanka u Uniji. Oni su neka vrsta ovisnosti, a ne samostalnosti. U Pomaku smo uvjereni da EU namjerno uništava hrvatsko gospodarstvo. Ako Hrvati ne mogu živjeti izvan neke slavije, evo mog originalnog prijedloga: pridružimo se BiH! Neka se ta nova konfederacija zove Bosna i Hrvatska. Nisu dopustili Hrvatsku do Drine, ali nam nitko ne brani BiH do Drine! Nakon što je Haaški tribunal kvalificirao Veliku Srbiju kao legitiman politički cilj, ovdje otvoreno izražavam jedno naše načelo: prirodna i povijesna hrvatska granica na Drini. Vidite, čak je Stipe Mesić svojevremeno najavio presijecanje “srpskog” koridora u Bosanskoj Posavini ako Republika Srpska proglasi samostalnost, a današnja vlada HDZ-a i Mosta o tome šuti, pa u prazan prostor ulazi partijaš Zoran Milanović i glumi ustašu. Istovremeno su pravaši HDZ-a manji od makovog zrna, da ih netko ne prozove da su ustaše.

  Ili zamrznuti ili ukinuti II. mirovinski stup

  Na 12 zaposlenih u Hrvatskoj imamo 10 umirovljenika…

  Prije svega, Pomak bi zamrznuo ili posve ukinuo II. mirovinski stup, čime bi zemlja izašla iz proračunskog minusa. Taj oblik pljačke održao se samo u Hrvatskoj. Građani bi jačali svoju mirovinsku razinu kroz ulaganje u treće mirovinske stupove. Išli bismo i dalje od toga i uveli istu mirovinu za sve građane RH. Dakle, iste uplate za sve poslovno aktivne. Ako netko želi veću mirovinu, on bi se za to morao pobrinuti na drugi način. Revidirali bismo i vjerojatno potpuno ukinuli sve partizanske mirovine, oslobodili bismo dodatnih poreza strane mirovne, i time omogućili dotok novca u državu. Opća mirovina ne može, niti je ikada mogla, održati standard aktivnog života. Zato ona mora služiti osnovnoj sigurnosti svakog stanovnika.

  Prvi zahtjev Pomaka je lustracija…

  HDZ i SDP najavljuju suprotan proces, koji umotavaju u pojmove poput društvene integracije, kao nekakvo novo nacionalno pomirenje pljačkaša i sirotinje. Naprotiv, Hrvatska se mora dezintegrirati u odnosu na jugoslavensko kriminalno-obavještajno podzemlje i svu drugu korupciju – sve to trebamo gledati kao strano tijelo, a detektirane kriminalce primjereno procesuirati i kazniti. Lustracija nije samo otklanjanje kriminaliziranih jugoslavenskih struktura, nego sveukupne korupcije. U Hrvatskoj imamo i lokalne šerife bez čije privole i provizije ispod stola nije moguće pokrenuti baš ništa, a kamoli investirati. Nametničke strukture toliko su sistemski integrirane da će njihovo uklanjanje biti prilično mučan proces, koji će nagaziti i ponekog nevinog Lota, ali je krajnje vrijeme da se otrgnemo.

  Najavljujete lustraciju i u gospodarstvu…

  Osobno sam čitav svoj vijek u gospodarstvu, jer sam više praktičar a manje teorijski zatvoren u ekonomiju kao znanost. Zasigurno sam stvorio više radnih mjesta od Petrova, Plenkovića i Milanovića zajedno. Kao što svaka znastvena disciplina počinje od svojih aksioma, tako se moramo vraćati načelima. Čemu gospodarstvo služi? Koalicija Pomak ukazuje na vrijednosni sustav, koji uvijek utječe na gospodarstvo. Gospodarska politika je osnovica svake politike, a ona neizbježno dotiče obitelj, tradiciju i suverenost. Hrvatska nije konkurentna zbog tri osnovna razloga: neprovedene lustracije, visokog stupnja korupcije u javnoj nabavi i komunističkog mentaliteta, onog koji svakoga poduzetnika gleda kao lopova, a radnika odgaja da bude oprskrbljen, a ne poduzetan. Jako je važno načiniti registar imovine, koji bi olakšao ispitivanje podrijetla imovine, u smislu provedbe gospodarskih lustracija.

  Koje će mjere omogućiti pomak?

  Prije svega, nužno je pojednostavljivanje poreznog sustava, onoga koji se lako kontrolira, onih poreza koji se lako ubiru. Imamo more neprihvatljivih parafiskalnih nameta. Planiramo pomaganje obiteljskih gospodarstava, braniteljskih zadruga, i svake kreativne poduzetničke inicijative. Jedan naš ekonomski tim modelira obvezan temeljni dohodak, za svakog državljanina RH koji može dokazati trajno prebivanje. Državi treba dopustiti samo onoliko utjecaja koliko je neophodno za funkcioniranje gospodarstva, a za te potrebe namjeravamo zadržali u državnom vlasništvu infrastrukturu i preostale resurse. Neodgovorno je pričati o tisućama novih radnih mjesta u ovakvoj situaciji. Hrvatski sabor treba donijeti zakone koji potiču poduzetništvo i privlače investicije. HNB-u treba vratiti suverenost ili hitno uvesti euro, ovisno o rezultatu referenduma za napuštanje EU-a. Ukinuti Finu i druge institucije nekontroliranog terora. Naravno da bez demografske obnove nema ni gospodarskog napretka. U tom kontekstu bismo podupirali inicijative ponovnog naseljavanja raseljenih područja i jačanja hrvatskog sela, ulagali bismo u Slavoniju, i glede poduzetništva snažnije potpomagali braniteljske obitelji. Hrvatski sabor treba donijeti zakone koji omogućavaju privatnu inicijativu, a ne teror državne uprave.

  Vode, šume i slični resursi?

  Nije sav problem mađarsko i petokolonaško zatvarnje naših rafinerija. Padaju prijedlozi da svu proizvodnju preselimo u Rusiju! Poučeni promašajima i zloporabama, zagovaramo nacionalno vlasništvo nad prirodnim bogatstvima i infrastrukturom. Umjesto društvene integracije pljačkaša i žrtava, HSP, HČSP, ABH i Obiteljska stranka traže konzistentnu društvenu formaciju i održivo gospodarstvo, sve usklađeno sa socijalnim naukom Katoličke crkve i hrvatskom pravaškom tradicijom. I naše je radništvo naš nacionalni resurs, i trebamo ga zaštiti, u gradovima i na selu – to nije komunistička maksima. Radnik mora dobivati svoju plaću, to je osnovno načelo, i u tom kontekstu bismo tražili drastične kazne za one koji ne plaćaju ili ne prijavljuju radnike. Istovremeno radnik mora shvatiti da ne može živjeti kao u komunizmu, a zarađivati kao u kapitalizmu.

  Kako racionalizirati upravu, a da to ne postane socijalna bomba?

  Naravno da bismo određeni broj državnih službenika otpustili iz službe, to je neizbježno, ali manje nepravedno ako bi se to učinilo u okvirima lustracije. Svaki drugi pristup, pa i onaj posve socijalni, dovodi do neodrživog stanja parazitiziranja i propadanja. Dakle, uz optimiziranje upravnih procesa trebamo ukloniti sve one koji su radili u jugoslavenskim službama terora i protiv Hrvatske, uz kažnjavanje korupcije. Neke općine bismo sigurno ukinuli, ali neke bismo i ostavili, iako ekonomski nisu održive – tu dolazimo do demografskih problema. Država mora ulagati u zapuštena područja kako bi se hrvatsko selo održalo i razvijalo. U tom smislu trebamo razmisliti o besplatnoj energiji do određene razine, za život i gospodarenje na selu. Isti tako, bitno je stalno širiti i poboljšavati informatičku strukturu, a sve treba ući u interakciju sa sustavom elektroničkog glasovanja i sličnih referenduma. Hrvatska mora učiniti sve da što više ljudi zaista radi.

  Kako reformirati pravosuđe i učiniti ga stvarno neovisnim?

  Jedini ispravan put za reformu pravosuđa je totalna lustracija. Pomak planira sve suce iz komunizma poslati na slobodno tržište, a mladim hrvatskim stručnjacima i svim stanovnicima RH stvoriti zakonske uvjete za funkcioniranje u skladu s našim osnovnim načelom: pravda i pravo. Vrijeme je za raskid te sudske hobotnice koja guši i državu i narod. Suci koji su sudili političkim aktivistima nemaju što raditi u demokratskom sudstvu. Dodatno bismo sve suce podvrgnuli temeljitoj gospodarskoj lustraciji. Kazne za korupciju bile bi toliko drastične da bi se svaki sudac deset puta upitao isplati li mu se biti korumpiran.

  Tko je ustaša?

  Imamo floskulu “prepuštanje povijesti povjesničarima”. Tko su naši etablirani povjesničari? Kao što pita Ivan Pandža, zašto se obilježava dan Hitlerovog napada na Staljina, a ne 7. rujna 1932. – tada je podignut Lički ustanak, poznat i kao Velebitski ustanak. Partizanija je raskomadala hrvatsku državu, stvorila neprirodne granice, uvukla nas u novi rat i poubijala pola milijuna Hrvata. Sinovi i unuci komunjarskog okupatora i koljača vladaju sudstvom, upravom i gospodarstvom. Ustaški pokret i domobranska vojska borili su se za svoju državu i zato za nas nikada ne može biti znak jednakosti između jugopartizana i talijanskih fašista na jednoj strani i vojnika NDH na drugoj strani. Povijest koju nije moguće revidirati na činjenice je temelj svih budućih ratova. Oslobodilački Domovinski rat je posljedica partizanske i velikosrpske okupacije i kao takav je u našim načelima temelj današnje države. U tom smislu mi bismo inicirali referendum o Ustavu i izbacili laž da je nekakav zaključak “partizanske” okupacijske vojske jedan od temelja naše državnosti. Opet se vraćamo na našu prvu točku: LUSTRACIJA – ovdje to znači zabrana promoviranja petokrake i Jugoslavije, uz formalno proglašavanje Tita zločincem, na razini države i na razini nacije.

  Niste se proslavili na planu ujedinjenja pravaša…

  Nije istina. Jedini smo ostali razumni. Mi jedini priznajemo činjenice. Dvije povijesno utemljene pravaške opcije – HSP i HČSP – čvrsto stoje zajedno, i ostat će zajedno. Smeta me kada pravnici ne mogu shvatiti da se pravaši ne mogu ujediniti, da je riječ o neizmjenjivoj povijesti, da se HSP i HČSP kao povijesne pravaške opcije ne mogu ukinuti. Vidite, HSP i HČSP svjesni su da je ujedinjenje pravno neizvedivo, i da će te dvije stranke morati zajedno nositi pravaštvo i križ podjele u 19. stoljeću, koja se dogodila nesretno, uglavnom zbog pravnih zavrzlama. Što se tiče ostalih pravaških opcija, zamislite da je Milan Kujundžić sa svojom Zorom pozvao na objedinjavanje svih HDZ-ovih frakcija. Sve što je mogao u tom smisli učiniti je da se osobno vrati u HDZ. Frakcionaštvo je uvijek kontraproduktivno, pa tako danas ne možete ukinuti niti HSP AS, jer će odmah drugi dan netko pokrenuti novi. Jedini način da se pravaši ujedine je da svi uđu u HSP ili HČSP, a da druge opcije ostanu pasivne, ali da se ne ukidaju, jer će ih protuhrvatski politički inženjering drugi dan oživjeti, ponovno pod svojom kontrolom. Kao što je naglasio Daniel Srb, svaka inicijativa za ujedinjavanjem svih pravaša uoči izbora zapravo je kontraproduktivna, navođenje pravaša da se bave sami sobom. Otuđeni izborni inženjering učinio je sve da mediji pravaše ignoriraju. Usprkos tome, mi pravaši očekujemo povratak u Hrvatski sabor, to bi nas jako ohrabrilo, posebno bi nam to bio vjetar u leđa na lokalnim izborima.

  Rat obećanjima prenio se i na školstvo…

  Postaje razvidno koliko je ova kurikularna reforma jedna iskvarena obmana od strane pete kolone. Istovremeno HDZ obećava da će nam obrazovanje donositi veći prihod nego turizam. A ono poklanjamo svoje visoko i skupo školovane djevojke i mladiće. Neprijatelji u našim redovima provode kampanje za upis na studije za koje nakon njihova završetka nema posla, na studije na kojima predaju titoistički prodavatelji krivotvorina, čime se sije beznađe i potiče iseljavanje. Hrvatska nema prostora za „marksiste liberalnog fašizma“ i nekakve dokone filozofe, nego za one mislioce koji dolaze kao filozofska najava nove tehnologije ili nove discipline u prirodoslovnoj znanosti. Kako naša privreda može držati korak s konkurencijom ako namamo dovoljno stručnjaka za razvoj visokih tehnologija? S druge strane, nije zadaća države u ime studenata odlučivati koji će studij oni upisati. Pomak promiče ulaganje u talente i u kvalitetne ideje. Umjesto iseljavanja potičemo povratak naših ljudi iz dijaspore i iseljeništva.Trebamo prevladati komunistički mentalitet, onaj koji dopušta da naši ljudi donesu kapital i poslove, ali poprijeko gleda kada takvi u Hrvatskoj zarađuju. Obnova zanatstva je sigurno jedan od mogućih stupova konkretnog školovanja, ali naši ljudi moraju prihvatiti osobnu odgovornost za izbor svojeg zanimanja. Pomak je škola života.

  IZVOR: Dnevno.hr

 • Dražen Đurović za portal Dnevno: ‘Treba uvesti kemijsku kastraciju pedofila’


  Dr. DRAŽEN ĐUROVIĆ ZA PORTAL DNEVNO
  đurović prkačin grubišićJedan od kandidata koalicije Pomak doktor Dražen Đurović svoja stajališta iznio je u razgovoru za naš portal.

  Jedan od kandidata koalicije Pomak koji se kao neovisni kandidat smjestio u V. Izbornoj jedinici, točnije na 14. mjestu u istoj jest i doktor Dražen Đurović koji je u razgovoru za naš portal iznio svoje nadasve zanimljive stavove, progovorio je i o kritičnom stanju u hrvatskom zdravstvu te političkim ambicijama koalicije u kojoj se i sam nalazi.

  Jedno vrijeme činilo se kako ste izašli iz aktivnog političkog života, što vas je nagnalo da se na ovim izborima ponovno angažirate?

  Politiku nisam ni napustio, nego HDSSB. U Hrvatskoj sam se rodio, ovdje rastu moje troje djece. Za Hrvatsku sam se kao dragovoljac HOS-a borio u 204. Vukovarsoj brigadi. Imam znanje, iskustvo, integritet i žar za Hrvatsku. To nudim Domovini. Birači će reći žele li to. Ako žele, naći će me kao neovisnog kandidata na posljednjem, 14.mjestu koalicijske liste Pomak u 5.izbornoj jedinici koja obuhvaća Požeško-slavonsku, Brodsko-posavsku i Vukovarsko-srijemsku županiju. Izaberu li me preferencijskim glasom, ponijet ću taj križ još četiri godine borbe za Hrvatsku u Hrvatskom saboru. Ako ne, Bogu hvala. Živim u Požegi. Radim kao specijalist opće kirurgije. Osim posla u tijeku sam subspecijalizacije i doktorskog studija, što ionako jedva stižem.

  Što hrvatski građani od vas mogu očekivati, u slučaju da vam na parlamentarnim izborima odluče dati podršku?

  Jasnu i nedvosmislenu borbu za hrvatske nacionalne interese. Oni se ne očituju u ustrajavanju na formi već u promicanju sadržaja. Domoljublje nije fraza, to je svjedočanstvo vlastitog života, vlastitih rezultata i vlastitog primjera. Hrvatsku budućnost danas ne ugrožava Srbija kao 91., već nered, nerad, besperspektivnost, politička korupcija i egzodus mladih. Svaki se politički Hrvat u Hrvatskoj mora osjećati dobrodošao. Imati pravo i jednaku priliku na život, obrazovanje, zapošljavanje, javnu službu ili privatno poduzetništvo, dostojnu mirovinu i sigurnu starost.

  Liječnik ste po zanimanju, situacija u hrvatskom zdravstvu je poražavajuća, svjedočite joj iz prve ruke. Koga smatrate odgovornim za to stanje i na koji način ga je moguće popraviti?

  Hrvatski zdravstveni sustav se prema svim objektivnim pokazateljima i ljestvicama Eurostata nalazi negdje oko sredine EU 28(27). S obzirom da su gotovo svi drugi sustavi (npr.obrazovanje, gospodarstvo, pravosuđe, konkurentnost, informatizacija itd.) na samom dnu tih ljestvica,usudit ću se reći da je hrvatski zdravstveni sustav znatno bolji od naših realnih mogućnosti. U ovoj gospodarskoj situaciji i uz ovu razinu prava i izdvajanja, po mom mišljenju neki veći pomaci nisu mogući. U godinama koje slijede predstoji nam neizvjesna borba za održavanje danas dosegnute razine prava pacijenata i kvalitetu zdravstvenog sustava.

  Sve veći broj mladih liječnika napušta Hrvatsku, prijeti li nam i na tom polju kriza? Tko će za koje desetljeće liječiti Hrvate i je li moguće spriječiti katastrofu koja se nazire?

  Ljudi su ključ svakog uspjeha i neuspjeha. Bez kvalitetnih ljudi nema kvalitetnih sustava. Odgovor kako zadržati liječnike u Hrvatskoj trebaju dati Ministarstvo zdravstva, Hrvatska liječnička komora i Hrvatski liječnički sindikat. Naravno, u suradnji s ministarstvom financija, jer sve mjere koje će se poduzeti imaju i svoju konkretnu cijenu. U svakom slučaju, prije svega treba sklopiti strukovni kolektivni ugovor s liječnicima i izmjeniti Zakon o reprezentativnosti kojim su liječnici zaslugom bivšeg ministra Miranda Mrsića izbačeni iz kolektivnog pregovaranja o vlastitim pravima.

  Uz to, dolazite iz Slavonije, čini se kako je to jedan od gospodarski najugroženijih krajeva Hrvatske? Je li moguće oporaviti hrvatsku ravnicu i kako je ona po vama uništena? Mladi odlaze, poljoprivreda je na niskim granama, ima li spasa na tom polju?

  U ovom trenutku sve stoji naopako. Poljoprivredno zemljište besmisleno je jeftino, troškovi proizvodnje bezobrazno skupi, finalni proizvod nema se kome ni gdje plasirati, sustav favorizira „velike igrače“, nema kapaciteta za obradu i preradu koji bi dali dodanu vrijednost baznom poljoprivrednom proizvodu. To su temeljni problemi koje treba riješiti. Ključ leži u malim OPGima. Oni su jamac ne samo proizvodnje, već i ostanka ljudi u prostoru, na slavonskom, hrvatskom selu. Koje je danas staro, poluprazno i prodaje se u bescjenje. Stoga sam se i javno zalagao protiv uvođenja poreza na nekretnine, jer bi to bio zadnji čavao u lijes hrvatskog sela. Ako se uvede taj porez, ljudima će se više isplatiti bagerom poravnati djedovinu, nego to održavati, ulagati i još na te de facto bezvrijedne seoske kuće plaćati porez na nekretnine.

  Koji su po vama gorući hrvatski problemi?

  Gorući hrvatski problemi sigurno su depopulacija, koja uključuje kako starenje tako i iseljavanje stanovništva te problem konkurentnosti hrvatskog gospodarstva koje danas ne uspijeva stvarati dovoljan broj radnih mjesta i proizvoditi kvalitetne i dovoljno jeftine proizvode. To su dvije dugoročne, strateške teme kojima se sustavno moraju baviti sve vlade i sve institucije i sva javna tijela. Ono što danas najviše tišti hrvatske građane i izaziva zebnju to je osjećaj da živimo u nepoštenom, nepravednom društvu koje svima ne pruža jednaku priliku. Kako danas dobiti posao legalno na natječaju? U tom kontekstu ističem često da je rak rana hrvatskog društva hrvatsko pravosuđe. Imamo disfunkcionalno pravosuđe koje je nizom pravomoćnih presuda odaslalo društveno destruktivne poruke. Poruke da se isplati, ukrasti, lagati, silovati, da se isplati politička korupcija, klijentelizam. Da se pedofili i silovatelji mogu izvući s minimalnim kaznama. Zakonodavstvo je prenormirano i preregulirano ali zakoni se provode selektivno i nitko ne odgovara za kršenja zakona. Premalo nas radi, mirovinski sustav je neodrživ. Kad je država nastala, odnos zaposlenih i umirovljenika bio je 1:3, a danas je 1:1,1. To je neodrživo. Ugrožene su mirovine ljudi koji danas rade. Ono što se odmah može učiniti: ukinuti sada maksimalni rok zatvorske kazne koji iznosi 40 godina, uvesti kemijsku kastraciju za pedofile, trostruko povećati kazne zapriječene za kaznena djela na štetu djece, maloljetnika, silovanje, obiteljsko nasilje, političku korupciju i gospodarski kriminal. Uvesti 90%stopu poreza kojom će se oporezovati sva imovina koja ne odgovara dokazanim primanjima. Smanjiti Vladu RH, Hrvatski sabor, broj županija, gradova i općina, poukidati većinu agencija, ukinuti sve parafiskalne namete i građanima i gospodarstvu. Popis mjera koje u prve 2 god.treba provesti ovdje bih mogao iznositi sat vremena. Ali, za sve vam trebaju ljudi koji imaju znanje, osobni integritet, elementarno ljudsko poštenje, ljudi koji vole Hrvatsku, ljudi koji su slobodni i nekorumpirani. To nisu bukači iz birtija, ali nisu ni ljudi koje vam pošalju multinacionalke, banke ili domaći tajkuni.

  Što mislite o presudama Perkovići u Mustaču? Je li Hrvatskoj potrebna lustracija?

  Od početka te priče zalagao sam se za pošteno i pravedno suđenje toj dvojici. Takov suđenje dobili su u Njemačkoj. O težini stanja u hrvatskom pravosuđu (rak rani hrvatskog društva) ali i DORH-u govori podatak da je DORH po istoj optužnici odbio podići optužni prijedlog, a Njemački sud iste nepravomoćno osudio na doživotne robije. Udbaši su u pokušaju zaštite Perkovića i Mustača učinili sve što su mogli;DORH je odbacivao optužne prijedloge, potom su sve gurnuli u apsolutnu zastaru. Nakon ulaska u EU donijeli su Lex Perković kako bi izmjenili od EU preuzetu pravnu stečevinu. Na kraju su i išli na izmjene Ustava RH, koje im i uz moju malu pomoć nisu prošle. Čak je i DORH, kao predstavnik njemačkog tužitelja, tijekom ekstradikcijskog postupka preuzeo ulogu branitelja. Što je nezabilježeni pravni presedan. Ali, Njemačka je za njih bila naprosto prejaki protivnik. Što se lustracije tiče, ja sam za od 1990. Ali, toga biti neće. Postupak oko izručenja Mustaču i Perkoviću jasno je i nedvosmisleno pokazao zašto lustracije, ni u jednom obliku, biti neće.

  Možete li usporediti Oreškovićevu i Milanovićevu vladu te što mislite o novom predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću?

  Milanovićeva vlada bila je najgora vlada u 26.godina povijesti moderne hrvatske države. I da je HDZ imao normalnog lidera, a da SDP nije imao Alexa Brauna bili bi pometeni prošle godine na parlamentarnim izborima. To je vlada koja je u samo četiri godine mandata povisila javni dug RH s 156 na nevjerojatnih 289 milijardi kuna. Oreškovićeva vlada taj javni dug u ovih osam mjeseci smanjila je za nekoliko milijardi kuna. Zašto? „ključ uspjeha“, po mom skromnom mišljenju leži upravo u političkoj nestabilnosti. Istoj onoj kojom HDZ i SDP plaše narod. A ja ju zazivam kao spasonosni lijek. Jer, kad se vlast stabilizira, a ekipa posloži, tada kreću razne prenapuhane i nepotrebne velike javne investicije koje generiraju rast javne potrošnje i rast javnog duga. Stoga, zazivam političku nestabilnost i nestabilnu većinu koji nikome neće jamčiti nesmetani grabež iz državnog proračuna. Što se Plenkovića tiče, njemu razne interesne skupine unutar i izvan Hrvatske očito trasiraju put ka mjestu predsjednika Vlade RH. Kakav će biti, nemam pojma. Stara narodna kaže:“Daj čovjeku vlast, pa ćeš vidjeti kakav je“.

  Zadnjih tjedana uvelike se raspravlja o pozdravu Za dom spremni, što vi mislite je li takva rasprava nepotrebna i je li taj pozdrav sporan?

  Kao pripadnik HOSa na lijevom rukavu odore nosio sam znak ZNGa a na desnom znak HOSa. S tim pozdravom nemam nikakvih problema, osobno ga ne koristim. Protivnik sam bilo kakvog totalitarizma ali i zabrana. Mali narod kao hrvatski ne može si dopustiti da zbog nekoliko simbola završimo na barikadama. A da nas drugi čerupaju dok se mi međusobno koljemo. Tu smo povijesnu lekciju valjda savladali. Spaja nas 99% životnih tema, dilema i problema, a onih 1% oko kojih se nikako ne možemo složiti rješavajmo referendumskom voljom naroda. Pa neka bude kako odluči većina. I gradimo Hrvatsku bolju za našu djecu nego što je bila našim očevima ili djedovima.

  Na koncu, nedavno ste napustili HDSSB, gdje je i zašto ”pukla ljubav” s tom strankom?

  Kad sam ulazio u politiku čvrsto sam odlučio braniti vlastitu slobodu i osobni integritet po svaku cijenu. Pošteno sam u cijelosti odradio zastupnički mandat HDSSB-u. Izgradio stranku u Požeško-slavonskoj županiji. I otišao slobodnom voljom kako sam i došao. Osjećam se sjajno jer nikome nisam ništa dužan, nitko me nije ni kupio ni potkupio. Nastupam kao slobodan čovjek i zastupam ono u što vjerujem. I kao što sam napisao u ostavci HDSSB-u; neću biti ničija glista. Sloboda nema cijenu.

  Izvor: Dnevno.hr
  Foto:  hsp

 • PROBUDI SE, NARODE MOJ HRVATSKI !


  Probudi se , narode moj hrvatski!
  Izađi na izbore !
  Prvi put imaš za koga glasovati . Zaokruži listu broj 3.

  vise_hr_manje_eu

  E moj hrvatski narode do kada ćeš biti naivan i padati na trikove uvijek istih političkih garnitura, bilo lijevih, koje kažu da nisu baš lijeve, ili desnih, koje kažu da nisu baš desno nego da su desni centar. I tako već dvadeset godina, od kada si se , moj hrvatski narode, svojim jedinstvom i junačkom borbom oslobodio od komunističke Jugoslavije i srbočetničkog agresora. Ali se nisi oslobodio od političkih garnitura, koje su se presvukle u nove košulje. Do jučer su bili privrženici i aktivni sudionici komunističkog totalitarizma, pritajivši se na pričuvnim položajima tijekom hrvatskog domovinskog rata, daleko od bojišnice ili čak u inozemstvu.

  Danas se kunu u demokraciju i politički pluralizam.

  Probudi se, narode moj hrvatski !

  Nakon pobjede u hrvatskom domovinskom ratu predali smo državu u ruke političarima, koji su se u zadnjih dvadeset godina pokazali nesposobnima, bilo tzv. lijevi ili tzv. desni centar, koji su se izmjenjivali na vlasti i koji su državu uništili, ne samo za nas nego i za našu djecu.
  Iako je hrvatski domovinski rat iznjedrio mnoge znane i neznane junake, časne ljude koji su imali hrabrost i snagu stati u obranu svog doma, svoje obitelji, Lijepe naše, koji su satkali ovu državu, koji su je branili kad je bilo najpotrebnije, koji su sebe ugradili u temelje ove države, i koji su trebali biti stup države, njih u politici nema, ili su umirovljeni ili su u zapećku.
  To nije slučajno, narode moj hrvatski.

  Na političkoj sceni su oni koji su za vrijeme hrvatskog Domovinskog rata bili na pričuvnim položajima ili čak u inozemstvu. Oni, koji nam već dvadeset godina nude razne nastavke reformi, pokušavajući nas promijeniti i uvjeravajući nas kako smo sami krivi za loše gospodarsko i društveno stanje u RH. Tepaju nam da smo država radišnih i dobronamjernih ljudi, kako imamo potencijal, što i sami znamo kada odemo u inozemstvo u uređene demokratske države, gdje vrlo brzo postajemo dobrostojeći i ugledni građani.
  Nije problem u Tebi, narode moj hrvatski, nego u Tvojim političarima koji su nesposobni , neučinkoviti, rastrošni, korumpirani, bez ideja, cilja, vizije, strategije i plana kako urediti Republiku Hrvatsku, državu bogatih resursa kojima nas je obdario dragi Bog (more, prirodna bogatstva ), i kojoj je potrebno samo dobra organizacija rada i dobro upravljanje, što možemo i moramo promijeniti na ovim parlamentarnim izborima.

  Dosta je obećavanja izrada raznih novih strategija, novih uputnika, novih/starih političara koji se kunu da su ljudi spremni na rad i odricanja, kako im je opći interes ispred privatnog, obećavaju odgovornost, a svi su već pročitani zadnjih dvadeset godina.
  Probudi se, narode moj hrvatski !

  Moramo shvatiti da nam ništa neće pasti s neba, nego da sami moramo mijenjati stvari, i to najprije naše političare i političke stranke koje su zadnjih dvadeset godina pokazale svoju nesposobnost u vođenju države. Sve nam ide na ruku, narode moj hrvatski .

  Imamo more, imamo turizam, od kojih ostvarujemo desetak milijardi eura godišnje , imamo prirodna bogatstva kojima nas je obdario dragi Bog, imamo resurse,samo je potrebno izabrati prave ljude koji će znati njima upravljati. To na ovim parlamentarnim izborima možemo i moramo promijeniti. Može li se to ? Naravno da se može.

  Probudi se , narode moj hrvatski !

  Izađi na izbore, učini zaokret i napravi pomak . Izaberi odlučne ljude, ljude s vizijom i znanjem, ljude koji se ne srame priznati da pripadaju desnom političkom spektru.

  Izaberi ljude, tradicionalne, posvećene očuvanju vrijednosti hrvatskog naroda, političare koji će svojim sposobnostima pridonijeti razvoju i boljitku države.

  Izaberi ljude koji će napokon provesti lustraciju i onemogućiti nastavak komunističkog jugoslavenskog političkog mentaliteta, mentaliteta prošlosti koji uništava Republiku Hrvatsku i priječi joj razvoj kao moderne europske demokratske države.

  Izađi na izbore, i izaberi ljude koji te neće nazivati zaostalim, ognjištarskim, klerikalnim, ustašoidnim, fašističkim, mrziteljem svih manjina.

  Izađi na izbore, i izaberi ljude, koji neće pasivno gledati na one koji te ovako prozivaju, i samo se deklarativno izjašnjavaju protiv toga, stvarno ne čineći ništa, kada im date povjerenje na parlamentarnim izborima.

  Vidiš, narode moj hrvatski, kako zadnjih dvadeset godina nema pomaka, bilo da si glas dao jednima ili drugima, dobio si samo istu medalju s dva lica.

  Ne vjeruj, narode moj hrvatski, onima koji ti preporučuju da ne glasuješ za stranke koje neće prijeći izborni prag, kako je to izgubljeni glas. Nije izgubljeni glas, narode moj hrvatski, nego je to Tvoj glas za bolju i pravedniju Hrvatsku. Ne vjeruj naručenim predizbornim anketama, plaćenim, Tvojim novcem, moj hrvatski narode.

  Probudi se, narode moj hrvatski, kako si se probudio i 1990. Izađi na izbore i zbaci jaram nesposobnih političkih stranaka koje već dvadeset godina uništavaju Lijepu našu.

  Izađi na izbore i daj svoj glas kandidatima koalicije pravaških i demokršćanskih stranaka POMAK , koja će kao koalicija desnih stranaka u Hrvatsku uvesti pravo i pravdu, omogućiti pravi suverenitet države, omogućiti gospodarski pomak, postaviti hrvatski domovinski rat za temelj države, obitelj kao osnovnu stanicu društvene i gospodarske stabilnosti, istinski povezati domovinsku i iseljenu Hrvatsku i uvesti vrijednosni sustav temeljen na naciji, tradiciji i ljudskim pravima.

  Probudi se , narode moj hrvatski !

  Izađi na izbore ! Prvi put imaš za koga glasovati . Zaokruži listu broj 3.

  PREDSJEDNIK ŽV HSP-a i
  kandidat za zastupnika koalicije POMAK

  Tomislav Čolak

 • OBARAĆANJE HSP-ovog KANDIDATA NA LISTI POMAKA, VICKA KRAJANČIĆA


  vicko-krajacic

  Poštovane Korčulanke i Korčulani, Dubrovčanke i Dubrovčani i cijela Dubrovačko neretvanska Županija skupa s Splitskom dalmatinskoj županijom.
  Kako vam je poznato činimo jednu izbornu jedinicu ( desetu ).
  Ja sam Vicko Krajančić sa liste broj 3. Pomak. Koaliciju pomak čine HSP ,HČSP OS i ABH, nalazim se deseti na listi kojoj je nositelj gospodin Luka Podrug.Čast mi je biti kandidat za Hrvatski državni sabor skupa s ovim ljudima, nadam se da ćemo uz vašu pomoć 11, rujna napraviti POMAK u hrvatskom društvu na bolje.
  Član sam HSP-a od 1991. godine i jedan od osnivača na Korčuli ( prvi )
  Eto slučajno ili ne te 91. godine u splitskoj sam podružnici dobi iskaznicu koju je potpisao predsjednik podružnice pukovnik HOS-a Jozo Radanović.
  Incijativni opdbor za osnivanje podružnice bili su Roberto Fabris,Đino Mladeneo i Eta Seretinek tako je počelo masovno pristupanje HSP-u i uspješan rad,sve do 93. god. kada počinje uz Kutinski blagoslov osipanje i uništavanje pravaštva.
  Želim napomenuti da je Korčula kolijevka pravaša. U gradnji Starčevićeg doma kamen temeljac je upravo sa Korčule jer je koordinator za Dalmaciju bio odvjetnik i pravaš Rafo Arneri a i moj djed kapetan Vicko Krajančić sa braćom Marko i Jakovom i ostalim Korčulanima.
  Zato se toplo nadam da je ova koalicija početak čišćenja i spajanja u samo jedan jedini HSP.
  Završio sam srednju školu ŠUP u Blatu, 28 godina rada u mehanici u škveru Radež blato od 80-te Inkobrod Korčula. Društveno uvijek aktivan prvo kulturno i sportski od 90-te i politički tako da 1999 postajem predsjednik mjesnog odbora Čara. U razvoju mjesta dajem više nego se očekivalo malo nakon toga izabran sam za predsjednika skupštine PZ „Čara“ koja je bila u krizi poslovanja pred raspadom. Zajedničkim snagama i razuma uspijeva se odcijepiti i osamostaliti od „Dalmacija vina „ tako da dobivam povjerenje zadrugara te dobivam tri mandata ( 12 godina ) napominjem sve volonterski. Nakon prvog mandata kao predsjednik Mjesnog odbora više se nisam kandidirao, sve do 2016. godine sada obnašam dužnost do predsjednika MO Čara.
  Imamo obećanja data narodu zato i smo dobili vlast maksimalno se moramo potruditi da ih ispunimo.
  Uvijek mi odzvanjaju riječi moga pokojnoga oca“ Sinko što si obeća to si i dužan“ i zato ne volim čuti riječi zaboravio sam i lako ćemo.
  Program koalicije Pomak obećava dragi birači stvarno boljitak za sve građana Hrvatske sa čvrstim stavom i odlučnosti i bez ulizivanja bilo kome možemo sve ostvariti. Bog nam je dao ove prostore gdje sve imamo samo moramo uzeti volan čvrsto u ruke i sami sobom upravljati. Obavezno slušati narod jer moramo shvatiti da smo izabrani da služimo narodu a ne obrnuto.
  To znači da moraš biti zadnji da ponekad budeš prvi Evanđelje po Luki.

  Vicko Krajančić