• Daniel Srb: Hrvatska treba biti okrenuta rješavanju vlastitih problema


  Daniel Srb: Hrvatska treba biti okrenuta rješavanju vlastitih problemaPredsjednik Hrvatske stranke prave Daniel Srb rekao je da  je hrvatskoj vladi cilj ulazak u Europsku uniju, a HSP smatra da bi ulazak u EU trebao biti način ostvarivanja hrvatskih nacionalnih interesa jačanja našega gospodarstva.

  Riječ je o zamjeni teza i tu se razlikujemo od vlade, rekao je Srb na konferenciji za novinare, dodajući da ulazak u EU ne može biti cilj sam po sebi.

  Smatramo da je jedan drugi dokument važniji od hrvatskog ulaska u Uniju, a to je strategija razvoja hrvatskoga gospodarstva, a taj dokument Hrvatska, nažalost, nema, ocijenio je.

  Po njegovim riječima, ulazak u EU mogao bi biti samo jedan element takve strategije, a ne cilj koji će riješiti razvoj našega gospodarstva, što je usporedio sa sportom, ističući da Europa nije pomogla našim atletičarkama da budu bolje, pa tako neće biti ni s hrvatskim gospodarstvom.

  Predsjednik HSP-a smatra da će se pred Hrvatskom pojaviti još zapreka prije samog ulaska u EU, i to, rekao je, od Hrvatskoj nesklonih zemalja, poput, primjerice, Velike Britanije ili Nizozemske, do zadnjeg primjera moguće blokade od Rumunjske.

  Ocijenio je da je u “internacionalističkom dijelu hrvatske politike Europska unija danas postala zamjena za Kominternu, a Bruxelles za Moskvu”.

  “Mi kao stranka smatramo da Hrvatska treba biti okrenuta rješavanju vlastitih problema, a to su sigurnost, razvoj gospodarstva i nezaposlenost, što su temeljni problemi hrvatskoga društva danas”, naglasio je Srb.

  Ocijenivši da je prošle godine naša diplomacija imala velikih propusta te da od nje ove godine očekuje više inicijative, Srb je rekao da bi Hrvatska trebala razvijati dobre odnose s velikim svjetskim silama, poput Rusije i SAD-a, te s novim brzorastućim gospodarstvima svijeta, poput Kine i Indije.

  Također smatra da naša diplomacija treba bolje iskoristiti dobar zemljopisni položaj Hrvatske prema takvim gospodarstvima. Dobri odnosi s njima mogu samo osnažiti naš položaj u odnosu s EU-om, ocijenio je Srb.