• DANIEL SRB O AFERI ZLATAR VIOLIĆ: ‘Još je netko znao za te probleme u ministarstvu i Vladi! Pusić mora snositi odgovornost’


  zlatar violić
  Nagađanja su se potvrdila, ministrica kulture Andrea Zlatar Violić i službeno je podnijela ostavku na funkciju pa će u skladu s time s iste biti razriješena.
  Ipak, predsjednik HSP-a Danijel Srb ovakvim je scenarijem razočaran. Kako kaže, ostavkom je razočaran jer ministrica je s dužnosti trebala biti razriješena.
  “Smatram da je premijer Milanović pokazao se u ovom trenutku na određeni način kukavicom. Trebao je odmah pokazati da ne tolerira takvo ponašanje time što ju je razriješio. Činjenica da su oni to razvlačili pa se HNS dogovorio da podnese ostavku pokazuje da oni nisu imali snage i hrabrosti raščistiti to onako kako je trebalo”, kaže Srb.
  Premijer je morao snažno pokazati da je takvo ponašanje neprihvatljivo, napominje naš sugovornik koji očekuje da će se aferom ministrice Zlatar Violić pozabaviti prvenstveno DORH.
  “Slučaj bi se trebao nastaviti kroz procese koje će za početak voditi Državno odvjetništvo, a kasnije i ostala pravosudna tijela”, naglašava naš sugovornik. Pravaš je upozorio kako nije dobro što će ministricu zamijeniti netko od njezinih zamjenika i pomoćnika, jer nije moguće da nitko nije znao kako ona državni proračun pretvara u osobni bankomat. Inače, potencijalna imena koja se spominju su ono Borislava Šipuša, koji ljagu sa sebe u slučaju ove afere tek treba saprati, ali i ime njezine pomoćnice Tamare Perišić.

  “Ministrica Pusić i premijer to su morali znati. Tragično je što je to izvješće Državne revizije za 2013. godinu, a premijer u ovom trenutku mora imati izvješće za 2014. godinu, a ne za 2013. Morao je znati što u tom izvješću piše kad je ono sačinjeno. On je morao biti odmah obavješten, te istog trena razriješiti ministricu.
  Njegova šutnja i odgađanje zapravo govori o njegovoj slabosti. On je posljednjih godinu dana slab premijer koji se jedva održava na toj poziciji. Još je tragičnije što takvih situacija ima još, ali one su se našle u sjeni ministrice Violić. Bilo je rečeno da ima sličnih situacija u blažem obliku”, podsjeća Srb. Po njemu sve to ukazuje na premijerove slabosti, jednako kao što na njegove slabosti ukazuje činjenica da je riječ o devetom ministru koji napušta Vladu, što dovodi u pitanje stabilnost vlade.

  tekst i foto:Dnevno.hr