• DOK SE OTPUŠTANJEM STRUČNJAKA UNIŠTAVA INA, MINISTAR VRDOLJAK SJEDI SKRŠTENIH RUKU.


  daniel srb - š

  U sjeni svih događanja oko  INA – MOL sporenja i  početka arbitraže oko  načina upravaljanja   najznačajnijom  tvrtkom u Hrvatskoj,  skriveno od očiju javnosti radi se na  otpuštanju radnika u INA-i. I to ne kako je ljetos najavljivano u planovima zbrinjavanja 180, nego se radi o 338 zaposlenika u INA-i.   
  U dokumentu koji  posjedujemo  konačni popisi trebaju se dogotoviti do 08. rujna 2014. godine i dostaviti u  Upravu INA-e.  Sve je  obavijeno velom tajne i u zaposlenike na srednjim i nižim razinama se uvukao strah pogotovo jer se postupak radi  netransparentno pravdajući  to zaštitom osobnih podataka zaposlenika. 

  Dobrim dijelom radi se o  stručnjacima koji   rade na poslovima istraživanja i eksploataciji  nafte i plina koja čini  skoro 50% prihoda INA-e. Odlaskom stručnjaka iz INA-e  ljudski potencijali koji  INA-u održavaju na trenutnim  razinama poslovanja i  istraživanja nafte i plina čini se nepovratna šteta, budući je svima poznato da je za  formiranje i dobijanje kvalitetnog stručnjaka u ovoj „branši“ potrebno višegodišnje školovanje i radno iskustvo. Znanje koje  zaposlenici INA-e posjeduju je  neprocjenjivi kapital za svaku  tvrtku. Čak 93 od 338 radnika koji su prema upravi višak ima visoku stručnu spremu, pri čemu ih devetero ima akademsku titulu magistra znanosti, a dvoje doktora znanosti.

   Hrvatska stranka  prava postavlja pitanje  kome je   otpuštanje u interesu i pogotovo  na ovakav način koji se trenutno provodi. Je li ovo otpuštanje pokazatelj  budućeg odustajanja od  temeljnog posla INA-e – istraživanja i eksplatacije  nafte i zemnog plina? Je li ovo otpuštanje najava definitivnog odustajanja od modernizacije  rafinerija u Sisku i Rijeci?

  Ne ide li se ovim  otpuštanjem radnika na ruku  MOL-u s ciljem trenutačnog povećavanja  zarade a dugoročno  uništavanjem INA-e, njenim smanjivanjem vrijednosti i jeftinijom kupnjom dionica?
   Hrvatska stranka prava izražava svoje oštro protivljenje najavljenim otpuštanjima i postavlja pitanje bar onom dijelu uprave INA-e koja zastupa  Hrvatsku što su poduzeli da do toga ne dođe?

  Isto pitanje upućujemo i Ministru Gospodarstva Ivanu  Vrdoljaku što je učinio da  ne dođe do ovakve  devastacije ljudskih potencijala u INA-i?

   

  Daniel Srb, predsjednik