• HSP će Saboru predložiti Zakon o zaštiti hrvatskih branitelja


    HSP će Saboru predložiti Zakon o zaštiti hrvatskih braniteljaNedopustivo je da se hrvatski branitelji proganjaju, a druga je strana abolirana. Slobodno žive u Hrvatskoj, a počinili su ratne zločine nad njezinim stanovništvom“, istaknuo je Daniel Srb predsjednik  HSP-a  na konferenciji za novinare u Virovitici.

    Od kada je Županijsko odvjetništvo u Bjelovaru 2004. godine donijelo odluku o primjeni Zakona o općem oprostu, HSP je, podsjetio je predsjednik Županijskog vijeća Zvonimir Šimić, upozoravao da do danas još nitko nije odgovarao za počinjene zločine od 1991. do 1995. godine.

    Šimić  je napomenuo da će HSP od Županijskoga državnog odvjetništva u Bjelovaru tražiti da se očituje o tome zašto se ne procesuira 140 pripadnika JNA i paravojnih četničkih postrojba koji su 1991. godine sudjelovali u najvećemu pokolju u Virovitičko-podravskoj županiji. “U rujnu ’91. u mjestima Četekovcu, Balincima i Čojlugu mučki su ubijena 22 civila i dvojica policajca, a u prosincu iste godine u Voćinu su masakrirana 43 Hrvata, uglavnom civila. Nitko za stravične zločine još nije odgovarao, a HSP posjeduje popise zločinaca i izjave svjedoka koje će dostaviti državnom odvjetništvu”, rekao je Šimić.

    Predsjednik HSP-a Daniel Srb  ponovio je da će HSP inzistirati na donošenju zakona o zaštiti hrvatskih branitelja kako više ne bi bili “u nepovoljnijoj situaciji od agresora”. “Državno odvjetništvo i Vlada nisu zainteresirani za procesuiranje ratnih zločinaca zbog ključnoga koalicijskog partnera u vladi – SDSS-a, čiji su članovi sudjelovali u agresiji na Hrvatsku, a danas su”, ustrdio je, “visoki politički dužnosnici”.

    Slučaj Tihomira Purde za HSP je bilateralno pitanje BiH i Hrvatske, a državno odvjetništvo Srbije ne može biti mjerodavno za događaje koji su se dogodili u Hrvatskoj, istaknuo je predsjednik HSP-a. “Upozoravamo vlast BiH da je srbijansko državno odvjetništvo nenadležno i tražimo puštanje Purde na slobodu. Bilo kakav drugi razvoj događaja bit će neuspjeh hrvatske vanjske politike”, zaključio je Srb.