• HSP: HRVATSKA PUŠKA JE NA HRVATSKOM RAMENU, TRAŽIMO HRVATSKI METAK U HRVATSKOJ PUŠCI!


  hrvatska vojska

  Sama činjenica da Republika Hrvatska mora kupovati streljivo za pješačko naoružanje djeluje zastrašujuće, a kad ga skoro kupi od svojih dojučerašnjih protivnika tim gore po „činjenicu“.
  Ako smo bili u stanju ovladati proizvodnjom strojnica, samokresa i druge sofisticirane vojne opreme ne vidimo razloga zašto ne bi proizvodili i streljivo za pješačko naoružanje.

  Ako se vratimo 25 godina unazad i sjetimo koliko je bio bitan svaki metak, koliko je bilo teško doći do metaka i koliko su koštali, tim više smo iznenađeni činjenicom o nepostojanju tvornice streljiva u Hrvatskoj.

  Hrvatska stranka prava je stava da iz sigurnosnih razloga moramo imati tvornicu streljiva, ako je već imaju BiH i Srbija koje su zadržale proizvodnju iz vremena Jugoslavije. Također smo stava da se u budućem vremenu (dok ne ustrojimo hrvatsku tvornicu streljiva) nabavka streljiva i ključne vojne opreme ne smije raditi kao do sada putem javne nabave budući se radi o ozbiljnim sigurnosnim rizicima.

  Također postavljamo pitanje o odgovornosti svih dosadašnjih vlada koje ovo značajno pitanje za obranu i nacionalnu sigurnost nisu riješili na jedino adekvatan način.

  Predlažemo i tražimo od Vlade Republike Hrvatske, prije svega od Ministarstva obrane da inicira i na Zakonu utemeljen način ustroji i organizira proizvodnju pješačkog streljiva za potrebe Hrvatske vojske, kako bi u svakom trenutku bili spremni odgovoriti na sve sigurnosne izazove i ugroze s bilo koje strane.

  Ističemo i pozitivne aspekte organizacije proizvodnje pješačkog streljiva kroz zapošljavanje nekoliko stotina nezaposlenih Hrvata, napose hrvatskih branitelja koji su nezaposleni.

  hsp