• HSP: Ima li Hrvatska Ministarstvo vanjskih poslova?!


  više hrvatska manje europeDok se Hrvati zabavaljaju manje ili više bitnim svjetonazorskim pitanjima nezapaženo i bez prave reakcije na površinu su izbile sve anomalije loše vanjske politike koju vodi Vlada Andreja Plenkovića, zbog koga su budući da dolazi iz diplomatskog miljea, svi očekivali da će to biti naša najjača karika. Posljednji događaji zvone za uzbunu i poduzimanje ozbiljnih koraka.

  Posljedice tog ne činjenja očituju se u žestokim napadima na Hrvatsku od gotovo svih susjeda. Svjedočimo ofenzivi slovenske diplomacije zbog Savudrijske vale i blokade pristupa OECD-u. Potom po istom pitanju slijedi blokada Mađarske, što je na današnjem sastanku u Budimpešti predsjednica neuspješno probala popraviti.

  Sa Srbijom su odnosi standardno napeti zbog politike koju za njihove interese provodi Pupovac, te  naslijeđa iz srbočetniče agresije na Hrvatsku. Sad je i muslimanska komponenta u BiH krenula s ofenzivom i napadom na izgradnju mosta kopno – Pelješac. Most je samo povod, ciljevi su sasvim drugi, a to su konačno i definitivno zauzimanje pozicije „glavnog naroda“ u BiH. Nepotrebno se miješamo u sukobe u ruskoj zoni utjecaja, što ima velike gospodarske implikacije.

  Pitanje koje mi postavljamo je gdje je nestala ministrica Pejčinović Burić. Je li ona uopće ministrica, budući je ne vidimo ni na bitnijim protokolarnim događanjima vezanim za njeno ministarstvo, a o nekim značajnim susretima i inicijativama da i ne govorimo.

  HSP je i prilikom imenovanja ministrice Pejčinović Burić imao ozbiljnih rezervi, a vrijeme koje je iza nas pokazalo nam je da smo bili u pravu. S pravom smo naglašavali da će se Ministarstvo vanjskih poslova vratiti u doba Vesne Pusić odnosno, postati ministarstvo regiona i više se baviti nebitnim trivijalnim stvarima.  Zahtijevamo brzu konsolidaciju ovog ministarstva, žestoku   diplomatsku ofenzivu i vidljive rezultate ili odstupanje.

  hsp