• HSP iz Bjelovara poručio ministru Jakovini: Spriječite propadanje poljoprivrede i zadržite mlade na selu


  povjerenstvo za poljopriovredu bjelovar
  HSP već godinama upozorava mjerodavne da hitno nešto poduzmu i spriječe propadanje poljoprivrede i zadrže mlade na selu. Nažalost svakim danom je stanje sve gore, ne činjenjem se radi velika šteta hrvatskim seljacima, poljoprivrednicima, a još gore je to da zbog te ne brige i ne činjenja postajemo ne konkurentni i time uništavamo hrvatsko selo, a seljaka prisiljavamo da napusti poljoprivredu i odlazi trbuhom za kruhom u zemlje zapadne Europe.

  HSP smatra da takvo ponašanje mjerodavnih institucija prema hrvatskom selu i seljaku jako štetno, jer brigom za hrvatsko selo i seljaka štite se temeljni nacionalni interesi Republike Hrvatske. Ostankom ljudi na selu čuva se hrvatski nacionalni prostor koji bez stanovništva polako to prestaje biti.

  U Bjelovaru je dana 17.07.2015.godine povodom godinu dana djelovanja održana sjednica Povjerenstva HSP-a za selo i poljoprivredu. Sumirani su rezultati djelovanja povjerenstva. Otvorene su nove teme i provedena je rasprava. Uz konstruktivne kritike i prijedloge uskoro očekujemo nove inicijative za poboljšanje stanja u sektoru poljoprivrede i hrvatskog sela.
  HSP je na stranačkoj Konvenciji Stranke u veljači prezentirao izvod iz programa HSP-a za selo i poljoprivredu, a na ovakvim sjednicama razrađuje ga u detalje.

  Sjednici su prisustvovali članovi Povjerenstva HSP-a za selo i poljoprivredu sa područja grada Bjelovara Ivana Široki, Josip Janušić, Ivica Gašparuš, Aleksandar Bobek,a sjednicom su predsjedali Tihomir Grdinić i Josip Butorac, članovi povjerenstva.
  Gosti na sjednici su bili Zvonko Mlakić, član Predsjedništva HSP-a i predsjednik Bjelovarsko-bilogorskog HSP-a, Josip Rihtarić, predsjednik podružnice HSP Bjelovar i Drago Marković, predsjednik podružnice HSP Osijek i član odbora HSP-a za medije.

  Ovog puta obrađen je dio i HSP predlaže sijedeće:

  Tema pšenica ( Josip Janušić,član povjerenstva HSP-a za selo i poljoprivredu )
  HSP je protiv europskog kodeksa o kvaliteti pšenice jer on više šteti nego pomaže proizvođaču. HSP traži povratak na plaćanje po hektolitru, a kroz porezne olakšice proizvođaču se treba osigurati jeftinije ulaganje počevši od domaćeg sjemena pa do gnojiva – kazao je Josip Janušić.

  Tema govedarstvo( Josip Butorac,član povjerenstva HSP-a za selo i poljoprivredu )
  Pad govedarstva OPG-a i mala gospodarstva od 9 do 15 krava koja su do sad jedva preživljavala sve više se gase. Krave završe u klaonicama, a manjak krava znači manjak teladi što odmah povlači smanjenje proizvodnju domaće govedine i opstanak hrvatskog simentalca. Sve više se ostvaruje san prijašnjih, a i sadašnje vlade o uništenju malih seljaka.
  HSP traži zaštitu malih OPG-a putem mljekarskog fonda kojeg smo još prije predlagali. Isto tako zahtijevamo i veći poticaj za proizvodnju pravog hrvatskog simentalca, kao i za male proizvođač govedine –kazao je Josip Butorac

  Tema mlijekarstvo (Ivica Gašparuš, član povjerenstva HSP-a za selo i poljoprivredu )
  Hrvatska nema dovoljnu proizvodnju mlijeka za svoje potrebe, a sve manje i proizvodi. Da bi se proizvela 1 litra mlijeka treba potrošiti 4 kune, a otkupljivač plati 0.80 do 2.80 kuna samo ako se od otkupljivača uzima sredstvo za dezinfekciju vimena i uređaja za mužnju, pa makar ju niti ne koristili.

  Ministarstvo ništa ne poduzima. Od početka godine proizvodnja mlijeka opala je za 5% ,broj proizvođača se smanjio za 1200. Nažalost i nedavna tužna vijest za proizvođače mlijeka sa područja Bjelovarsko-bilogorske županije o otkazivanju suradnje Belja je dodatno pokazala da nam mljekarstvo propada. Prema našim informacijama od proizvođača mlijeka dolaze poražavajuće najave o zatvaranju još mnogih farmi i prestanku proizvodnje mlijeka.

  HSP predlaže da se žurno osnuje fond za mljekarstvo. Osnivanjem toga fonda pomoglo bi se proizvođačima, a u njega bi se od svakog prodanog mliječnog proizvoda slijevalo 0,5 kuna, što bi se izravno vraćalo hrvatskim seljacima koji proizvode mlijeko-kazao je Ivica Gašparuš.

  Tema EU fondovi (Ivana Široki, članica Povjerenstva HSP-a za selo i poljoprivredu )
  Na sjednici se je govorilo o stanju u hrvatskoj poljoprivredi kao i o neiskorištenosti EU fondova koji daju mogućnosti korištenja sredstava za razvojne projekte poljoprivrede.
  Korištenjem sredstava iz Fondova svjedočit ćemo stvaranju novih mogućnosti zapošljavanja kroz razvoj i diversifikaciju ruralnih aktivnosti, očuvanju postojećih radnih mjesta, povećanju opsega usluga za stanovnike ruralnog područja i poboljšanju kvalitete usluga koje se pružaju, te poboljšanju socijalne strukture u ruralnim područjima.
  Opći je zaključak da je jedina prepreka korištenju tih sredstava nedovoljna informiranost i educiranost ciljane skupine stanovništva.

  HSP traži od mjerodavnih da pomognu našim poljoprivrednicima i da se izmjeni postojeće stanje na bolje. Time nam sela nebi nestajala, a mladi bi ostali živjeti i raditi na selu – kazala je Ivana Široki

  Tema rad povjerenstva HSP-a za selo i poljoprivredu (Tihomir Grdinić, član povjerenstva )
  Iz rasprave i poruka koje Vam upućujemo vidi se da HSP ne želi biti samo promatrač postojećem stanju, nego naprotiv svojim aktivnostima kroz povjerenstvo HSP-a za selo i poljoprivredu stavio se je na raspolaganje našim poljoprivrednicima i svojim radom štititi nacionalni interes, jer u našem programu zaštita sela i poljoprivrede je jedan od nacionalnih interesa za nas u HSP-u.

  Od samog početka rada povjerenstva slušali smo o problemima malih seljaka, poljoprivrednika i kroz naše objave smo nudili rješenja i time se puno razlikujemo od ostalih političkih stranaka.
  Kroz godinu dana smo objavili preko 30 objava što su mediji popratili i ovim putem im se zahvaljujemo.

  Rad povjerenstva je dobio prolaznu ocjenu,  jer posebno nas obraduju pisma naših poljoprivrednika, koji podržavaju ovakav rad i nude nam pomoć, a isto tako i daju prijedloge .
  Hrvatsku stranku prava najviše smeta što Ministarstvo poljoprivrede ne sluša svoje poljoprivrednike i svojim ne činjenjem svjesno radi protiv svojih građana. Gospodo vladajući zar ne vidite da je stanje u našoj poljoprivredi ne izdrživo, selo nam propada, poljoprivreda nam propada, mladi nam bježe sa sela.

  Pa ministre Jakovina: Spriječite propadanje poljoprivrede i zadržite mlade na selu – zaključio je Tihomir Grdinić.

  Povjerentstvo HSP-a za selo i poljoprivredu
  Josip Butorac,član povjerenstva (Bjelovar)