• HSP OBŽ: Je li moguće da se u srednjim školama u Hrvatskoj uči jugoslavenski jezik???


  damir_kupanovac1
  Nevjerojatno nam  zvuči vijest i informacija koju smo danas dobili da je  Gimnazija u Belom Manastiru   raspisala natječaj kojeg objavio i HZZ, u kojem se traži  “NASTAVNIK/NASTAVNICA JUGOSLAVENSKE KNJIŽEVNOSTI I SRPSKOHRVATSKOG JEZIKA”.

  Od početne kosterancije  što  se  uopće nešto takvo traži u Hrvatskoj, “jugoslavenska  književnost i srpskohrvatski jezik”, još više  smo ostali iznenađeni  kada smo dobro  pročitali natječaj iz kojeg se može zaključiti da  se radi o zamjeni, što  implicira  da radno mjesto s tim nazivom postoji u spomenutoj gimnaziji, Pregledom internet stranice  gimnazije utvrdili smo da su zaista  raspisali  natječaj u kojem se traži popunjavanje takvog radnog mjesta, uz određene dodatke.

  HSP Osječko baranjske županije  postavlja  pitanje svima odgovornima u nizu, od ravnatelja gimnazije do ministra  obrazovanja kako je nešto ovakvo moguće?
  U Hrvatskoj je službeni jezik hrvatski jezik, a nacionalne manjine sukladno zakonima  koriste svoj matenji jezik koji se   prema nacionalnoj manjini i zove.
  gimnazija b manastir

  Ako znamo da je  maternji jezik jedna od glavnih odrednica jednog naroda. Ako znamo da se kroz povijest zbog jezika i za jezik umiralo i ginulo postavljamo pitanje tko to ima pravo u samostalnoj Hrvatskoj  objavljivati ovakve natječaje.

  Nakon ovoga, nimalo nas ne čudi što se   jezik u Hrvatskoj  puzajući “jugoslavizira”. Ne čudi nas  što u javnom  prostoru imamo sve više loših govornika hrvatskog jezika,  i što ugledni jezikoslovci dižu  svoj glas  u zaštiti  hrvatskog jezika  za koji politički jugosloveni spremno tvrde da se  i ne mora zvati hrvatskim jezikom.

  Nedavno smo svjedočili lošoj odluci  DORH-a o tužbi HSP-a za izrugivanje s  hrvatskom himnom “Lijepa naša domovino” koju  su Pupovčeve Novosti izrugale i omalovažile u poznatom slučaju “lijepa naša haubico”. Da je neki dobar  jezikoslovac poučavao državnu odvjetnicu iz zagrebačkog DORH-a koja je potpisala to rješenje,  tada bi i ona znala da riječ satira kod svih uglednih jezikoslovaca  označava upravo  izrugivanje. Ovako izgleda da je  jezik učila u  Gimnaziji Beli Manastir.

  Od ministra  obrazovanja očekujemo i tražimo da u gimnaziju Beli Manastir uputi prosvjetni nadzor, poduzme potrebne korake i o svemu izvjesti hrvatsku javnost.

  HRVATSKA STRANKA PRAVA
  ŽV OSJEČKO BARANJSKE
  Damir Kupanovac, predsjednik