• HSP ODGOVORIO NA PITANJA URBANE DESNICE O LUSTRACIJI


  lustracija hspHrvatska stranka prava na javno postavljeno pitanje Udruge URBANA DESNICA koja zalaže za provedbu “LUSTRACIJE” jasno i nedvosmisleno odgovorila na ista. Za razliku od nekih drugih stranaka koje su u svojim programima u predkampanji isticale provedbu lustracije, a u kampanji zašutile po tom pitanju mi (HSP) i dalje istrajemo na sveobuhvatnoj Lustraciji.

  1. Koji je Vaš stav o potrebi provođenja lustracije u Hrvatskoj?

  Stav Hrvatske stranke prava je nepromjenjen od prvog HSP-ovog prijedloga Zakona o otklanjanju posljedica totalitarnog komunističkog režima br: 396 u Hrvatskom državnom saboru (kolokvijalno nazvan Zakon o lustraciji). Ukratko HSP se trajno zalaže za provedbu Lustracije i jedini je garancija za njenu provedbu.

  2. Koji bi bio idealan model provedbe lustracije u Hrvatskoj i imate li pripremljen možda nacrt lustracijskog zakona?

  Postoji samo jedan model Zakona, onaj kojim se jamči da javne funkcije ne mogu obnašati one osobe koje su u vrijeme komunističke Jugoslavije bile:

  – djelatnici OZNE, UDBE, SDS ili KOS

  – visoki funkcioneri komunističke partije

  – na najvišim položajima u JNA ili Miliciji

  – suci okružnih ili viših sudova, javni tužitelji i njihovi zamjenici kao i pripadnici uprava kaznenih domova

  – aktivne u mučenju ili likvidaciji hrvatskih domoljuba u zemlji, odnosno u

  inozemstvu

  – aktivne u rušenju ustavnopravnog poretka RH za vrijeme Domovinskog rata

  HSP ima pripremljen nacrt Lustracijskog zakona.

  3. Jeste li za donošenje Zakona o zabrani isticanja svih totalitarističkih simbola u Republici Hrvatskoj?

  Donošenje Zakona o zabrani isticanja svih totalitarističkih simbola u Republici Hrvatskoj je neupitno.

  Da je donešen Zakon o lustraciji protiv kojeg su bile dvije najače stranke HDZ i SDP, logična posljedica bi bio i Zakon o zabrani isticanja svih totalitarističkih simbola u Republici Hrvatskoj. Na donošenje Zakona o zabrani isticanja svih totalitarističkih simbola u Republici Hrvatskoj nas obvezuje; Rezolucija Vijeća Europe 1096 iz 1996. i Rezolucija Vijeća Europe 1481 iz 2006. o međunarodnoj osudi totalitarnih komunističkih poredaka, a također i Deklaracija o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnoga komunističkog poretka u Hrvatskoj od 1945. do 1990. godine koju je na prijedlog Kluba HSP-a donio Hrvatski sabor 2006. godine. Napominjemo da je iz prijedloga HSP-ove Deklaracije izbačena točka 14. u kojoj se navodi: Hrvatski sabor drži da svi oni koji su osobno počinili ili sudjelovali u počinjenju zločina totalitarnog komunizma u Hrvatskoj ili nad Hrvatima u svijetu trebaju biti sudski gonjeni i da nikako ne bi smjeli raditi na poslovima javne uprave, javnih službi, odgoja i obrazovanja, javnog informiranja, pravosuđa i na svim drugim poslovima koji su povezani ili mogu biti povezani sa zaštitom i promicanjem ljudskih prava i djelovanjem pravne države.

  Razvidno je da niti HDZ niti SDP, a ni njihovi sateliti neće provesti Lustraciju jer je teško očekivati da lustriraju sami sebe.

  Zahvaljujemo Urbanoj desnici koja je i s ovim pitanjima potakla temu koja je rak rana hrvatskog društva jer bez Zakona o lustraciji i njegove provedbe nema bolje budućnosti za Hrvatsku.

  Bog i Hrvati – Za Hrvatsku SPREMNI

  HRVATSKA STRANKA PRAVA
  Daniel Srb, predsjednik

  Dragovoljac,