• HSP Osijek predlaže: Kandidirajte Osijek za Europski grad kulture!!


  presica bauk

  HSP Osijek podsjeća cjelokupnu osječku javnost da će ove godine biti raspisan natječaj za Europski grad kulture za 2020. godinu  u kojem  će ravnopravno svoje predstavnike dati Republika Hrvatska i Republika Irska.

   Neke predradnje oko kandidature Osijeka napravila je prethodna gradska vlast i mi stoga aktualnoj gradskoj vlasti predlažemo da  nastave  gdje su njihovi prethodnici stali i upregne sve snage i krenu s pripremama za kandidaturu Osijeka. Smatramo nužnim angažirati sve stručnjake  koji djeluju u gradu Osijeku  i mogu pripremiti kvalitetne projekte  izu područja kulture s kojima će kandidirati grad Osijek kao Hrvatskog predstavnika u utrci za prestižnu titulu Europskog grada kulture za 2020. godinu.

  Smatramo da je potrebno istaknuti da grad Osijek nema zaseban odjel za kulturu koji bi bio nositelj i kordinator ovog projekta  s ciljem umrežavanja svih  koji se u gradu Osijeku i Županiji bave kulturnom djelatnosti, od Hrvatskog narodnog kazališta, Umjetničke  akademije, Muzeja Slavonije, Dječjeg kazališta, galerija, udruga koje djeluju na području kulture, pa sve do  subkulturalnih grupa i pojedinaca.

  Mišljenja smo da  u ustroju gradske uprave mora postojati zasebni odjel koji će se baviti  samo i isključivo kulturom. 
  U ovaj projekat mogu se uključiti i drugi gradovi i općine Osječko-baranjske županije koji imaju što pokazati na polju  kulture.

  Naravno sve to uvezati i preko turističke zajednice  prezentirati osječkoj, hrvatskoj i europskoj javnosti.

  U gradu  koji dobije naslov Europske prijestolnice kulture tijekom cijele godine se održavaju različite kulturne manifestacije i umjetničke priredbe što ima pozitivan utjecaj na turizam, gospodarstvo i razvoj. A   za samu realizaciju projekta dostupna su sredstva iz EU fondova, prvenstvena Fonda “Melinda Merkuri”.

   Da bi se  po ovome pitanju stvari pokrenule s mrtve točke predlažemo da se   na Izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća grada Osijeka čije sazivanje traži  trenutna oporba   doda  još jedna  točka dnevnog reda “Kandidatura grada Osijeka za Europski grad  kulture 2020. godine”.

   Nadalje, umjesto da se aktualna gradska  vlast bavi puno kvalitetnijim  stvarima na polju kulture mi se u Osijeku već više od mjesec dana bavimo pitanjem V.D. intedanta HNK-a,  i tko će to biti.  HSP Osijek izražava stav da  treba podržati  mišljenje zaposlenika HNK Osijek i imenovati V.D. ravnatelja po odlukama zaposleničkog vijeća  do raspisivanja natječaja za Intedanta HNK-a  i njegova izbora u punom mandatu.

   

  Hrvatska stranka prava

  Podružnica Osijek

  Drago Marković, predsjednik