• HSP-ov prijedlog zakona o oprostu za sve hrvatske branitelje


  Zvonimir Šimić - Hrvatska stranka prava će u saborsku proceduru uputiti prijedlog zakona o oprostu za sve hrvatske braniteljeHrvatska stranka prava će u saborsku proceduru uputiti prijedlog zakona o oprostu za sve hrvatske branitelje, izjavio je danas predsjednik vijeća HSP-a za Virovitičko-podravsku županiju  , Zvonimir Šimić.

  Naglasio je kako je nedopustivo da su predstavnici Srba, koji su sudjelovali u napadu i agresiji na Republiku Hrvatsku i činili ratne zločine, slobodni i abolirani, dok “hrvatski branitelji završavaju u kazamatima susjednih zemalja”.

  HSP-ov prijedlog zakona o oprostu za sve hrvatske branitelje to bi trebao spriječiti, rekao je Šimić.

  Predsjednik virovitičko-podravskog HSP-a ocijenio je “sramotnim postupke hrvatske Vlade, posebice ministarstava unutarnjih poslova, pravosuđa te obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti”, jer, kako je ustvrdio, “ne štite prava hrvatskih branitelja”. Upitao je zašto Tomislava Purdu, hrvatskog branitelja koji je prije nekoliko dana zbog sumnji na ratni zločin uhićen na granici prilikom pokušaja ulaska u BiH, nije uhitila hrvatska policija kada je, prema informacijama iz MUP-a RH, za njim raspisana međunarodna tjeralica još 2007. godine.

   Dopredsjednik vijeća HSP-a  za Virovitičko-podravsku županiju  , Boris Hlavati, smatra kako je u pozadini dobrih političkih odnosa Hrvatske i Srbije – koji uključuju i razmjenu popisa osumnjičenih za ratne zločine na obje strane – to da Srbija uhićenjima hrvatskih branitelja vrši pritisak na Hrvatsku kako bi odustala od traženja ratne odštete.

  Budući da se u javnosti pojavilo nekoliko različitih popisa navodno osumnjičenih branitelja, u HSP-u pozivaju sve koji sumnjaju da se nalaze na takvim popisima da im se jave .

  Na današnjoj konferenciji HSP-a bili su još nazoćni: predsjednik Podružnice HSP-a Virovitica Stjepan Kapoli, član časnog suda Tihomir Vuk i dopredsjednik Podružnice HSP-a Virovitica Damir Furdić, koji su izvjestili pučanstvo kako su se useljenjem u nove prostore stekli uvjeti za redovno održavanje razgovora građana koji to žele s predsjednikom HSP-a Danielom Srbom , saborskim zastupnikom IV izborne jedinice.