• HSP: Zahtijevamo povrat arhivske građe iz Haga u Hrvatsku!


  Jutarnji list objavio je članak o arhivskoj građi koja se nalazi u Haagu i navodi kako su i Srbija i BiH zainteresirani za tu arhivsku građu i kako ju žele imati u posjedu.

  Međutim, u tekstu se NE NAVODI kako i Hrvatska želi imati u posjedu rečenu arhivsku građu. Stoga, HSP od hrvatske Vlade, Ministarstva vanjskih poslova i svih relevantnih službi ZAHTIJEVA, da se svi navedeni uključe u rad po tom pitanju, kako bi Hrvatska vratila u posjed isključivo arhivsko gradivo koje je u Haag pristiglo iz Hrvatske.

  Naime, zakoni o čuvanju arhivske građe su jasni i nedvosmisleni i točno se zna kako se arhivsko gradivo čuva, kao i to kada, kako i u kojim situacijama se može, i u koje svrhe s njom raspolagati. Međutim, u ovoj zemlji, navedeni zakoni NISU POŠTIVANI pa su s Pantovčaka, mimo svih zakona i propisa, dokumenti s oznakama visokog stupnjaTAJNOSTI slani u Haag.
  Isto tako, Haag smatra kako navedena arhivska građa mora ostati kod njih, dok HSP ne dijeli to mišljenje. Dapače, sva arhivska građa koja je Haagu dostavljena na uvid nije polučila PRAVEDNE rezultate u presudama tamošnjeg tribunala.

  Stoga, ovim putem HSP ne moli, već od Vlade ZAHTIJEVA da se ozbiljno pozabave ovom problematikom i rade isključivo na povratu naše dokumentacije jer, da je haškom tribunalu dostavljena dokumentacija bila važna i presudna kod donošenja svojih presuda, u tom slučaju, presude bi bile kratke, jasne i nadasve PRAVEDNE.

  Budući da ništa od navedenog Haagu nije bilo bitno, tražimo da se arhivska građa vrati u posjed Hrvatskoj, jer smatramo da ni Srbija, ni BiH NEMAJU PRAVO našu dokumentaciju u posjedu imati niti s njom raspolagati već se isključivo i jedino Hrvatskoj MORA vratiti, kako na čuvanje, tako i u posjed.

  HRVATSKA STRANKA PRAVA
  Zvonko Čapko, glavni tajnik