• HSP: Zakon o Poljoprivrednom zemljištu nije dobar, opet podvala “za velike – na štetu malih“


  Ne stišavaju se reakcije nezadovoljnih i zabrinutih poljoprivrednika na izglasani Zakon o poljoprivrednom zemljištu u Hrvatskom saboru, od kojega su domaći poljoprivrednici puno očekivali.

  Povjerenstvo HSP za selo i poljoprivredu ovih dana je dobilo brojne pozive u kojima se traži od nas da se javno očitujemo o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu koji po našem mišljenju, a i mišljenju poljoprivrednika je opet velika podvala kojem se pogoduje velikima na štetu malih.

  Ono što je važno napraviti, a da bi zaštitilo hrvatsku poljoprivredu a time i opstanak sela je zabrana prodaja zemlje strancima, trenutno je zabrana do 2020.godine. Prodaja poljoprivrednog zemljišta fizičkim i pravnim osobama koje dolaze iz EU-a je pogubna za hrvatskog poljoprivrednika, a to je i protivno nacionalnim interesima RH, to je problem o kojemu se građani moraju izjasniti referendumom.

  Raspolaganje državnom zemljom vraćeno je gradovima i općinama, po nama to rješenje nije dobro jer će ponovo na terenu doći do problema, jer će „lokani šerifi“ pojedini načelnici i gradonačelnici uz prevelike ovlasti koje trenutno imaju zloupotrebljavat to za političke ucjene i pridobivanje glasača, a za poljoprivrednike tom promjenom se ne mijenja ništa.

  Poljoprivrednici koji imaju OPG se boje da će zbog ovog zakona i pravilnika ostati bez zemlje koju godinama rade. Svi apeli i obećanja ministarstva da će se “mala poduzeća” maknuti iz zakona, nisu se ostvarila. Ta “mala poduzeća” su ostala u zakonu, a oni su glavni problem na koji svi ukazuju. HSP traži sa se ta “mala poduzeća” uklone u članku 36. stavku 1. podstavku a)  iz zakona, jer to nisu mali poljoprivrednici. U istoimenom članku uvjetni broj grla, jasno dokazuje zašto su u zakon stavljena mala poduzeća, jer će time oni moći u zakup dobiti više zemlje i kao što smo rekli to je podvala za“ velike na štetu malih „.
  HSP traži da se u članku 36. stavku 1. podstavku  b) na prvom mjestu prava prvenstva trebaju naći dosadašnji posjednici koji su izvršili sve svoje obaveze iz ugovora. Jer ovim zakonom bi mogli ostati bez zemlje.

  Briga o mladima vidljiva je iz Zakona gdje su na treće mjesto prioriteta stavili mlade poljoprivrednike. Toliko o opstanku sela i poljoprivrede iz pera naših vladara.

  HSP već godinama upozorava mjerodavne da hitno nešto poduzmu i spriječe propadanje poljoprivrede i zadrže mlade na selu. Nažalost svakim danom je stanje sve gore, ne činjenjem se radi velika šteta hrvatskim seljacima, poljoprivrednicima, a još gore je to da zbog te ne brige i ne činjenja postajemo ne konkurentni i time uništavamo hrvatsko selo, a seljaka prisiljavamo da napusti poljoprivredu i odlazi trbuhom za kruhom u zemlje zapadne Europe.
  Nažalost zakon je pomno pripreman i pisan, pa se on ne odnosi na velike koji su puno prije zemlju uzeli u koncesiju, a dobar dio je zemlju i kupio. I to je dokaz da je ovaj Zakon o poljoprivrednom zemljištu loš i da ide na štetu malih, jer veliki su na vrijeme informirani i znali su što moraju činiti.

  Povjerenstvo HSP-a za selo i poljoprivredu
  Tihomir Grdinić, član povjerenstva