• HSP: Zašto je Hrvatska slijepa za probleme slijepih i slabovidnih?!


  Predlažemo da se  silni milijuni namijenjeni  udrugama za provedbu Istanbulske konvencije  samo preusmjere  u poboljšanje uvjeta  života najugroženijih skupina   hrvatskog društva, što slijepi i slabovidni svakako jesu.

  Hrvatska stranka prava (HSP) je i u svojim Programskim smjernicama iskazala da će voditi posebnu brigu o osobama s invaliditetom i ukazivati na sve potrebe ove velike skupine hrvatskog društva. Ovim putem iskazujemo nezadovoljstvo i razočarenje postupanjem hrvatske vlasti, osobito Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku kada su u pitanju briga i problemi slijepih i slabovidnih osoba kojih je u RH oko 5800.

  Sve dosadašnje vlasti o toj temi i njihovim problemima govore jedino na Međunarodni dan bijelog štapa, 15. listopada što je žalosno, a još tužnije je gledati kako obilaze udruge i obećavaju svakojaku pomoć. Nažalost problemi za tu skupinu hrvatskih građana dan poslije ostaju i ništa se ne rješava.

  Jedan od velikih problema je inkluzivni dodatk. Već dvadeset godina Hrvatski Savez slijepih i temeljne udruge bore se za državnu potporu kojom bi slijepe osobe podmirile dodatne troškove prouzročene sljepoćom. Nažalost u Hrvatskoj je sve komplicirano i kada se nešto neće i ne želi riješiti osnuje se radna grupa ili povjerenstvo. Tako je i osnovana radna grupa za izdradbu novog Zakona, ali ta ista radna grupa do današnjeg dana nije se sastala, a svaki novi nadležni ministar rokove za donošenje Zakona o inkluzivnom dodatku prolongira

  Za nas u HSP-u inkluzivni dodatak za osobe s invaliditetom nije mjera socijalne naknade nego mjera socijalne uključenosti odnosno lakše integracije osoba sa invaliditetom u društvo.

  Republika Hrvatska isplaćuje najmanji inkluzivni dodatak za slijepe osobe u cijeloj Europi koji iznosi svega 46 eura, pa čak i susjedne zemlje kao što su BiH, Crna Gora, Srbija,…imaju veći inkluzivni dodatak za slijepe osobe.

  HSP zahtjeva da se poveća inkluzivni dodatak za slijepe osobe bar na razinu koliko u prosjeku iznosi u Europskoj Uniji u odnosu na prosječne plaće u pojedinim zemljama EU. Primjerice Inkluzivni dodatak za slijepe osobe u Francuskoj je 700 eura.

  Predlažemo da se  silni milijuni namijenjeni  udrugama za provedbu Istanbulske konvencije  samo preusmjere  u poboljšanje uvjeta  života najugroženijih skupina   hrvatskog društva, što slijepi i slabovidni svakako jesu.

  Kada je u pitanju obrazovanje isto tako su potrebne promjene na bolje. Osnova pismenosti slijepih je Brailleovo pismo, dočim se u Hrvatskoj najveći dio obrazovanja provodi samo s audio materijalima kako to predviđaju nadležni u obrazovanju. Smatramo nužno potrebnim učiniti dostupnim puno više udžbenika na Brailleovu pismu koji bi se financirali iz državnog proračuna. Zajedno sa udrugama potrebno je iznaći rješenja, ali već danas. Predstavnici udruga najbolje znaju što treba poboljšati i promijeniti.

  Jedan od problema slijepih i slabovidnih je i zapošljavanje. U Hrvatskoj je izbor zapošljavanja sužen na radna mjesta telefonista, administratora i administrativnog tajnika. Nažalost, ova zanimanja zbog razvoja tehnologije više nisu potrebna. HSP smatra da je potrebno stvoriti uvjete, osmisliti i ponuditi nova zanimanja, te osigurati njihovo zapošljavanje.

  Proces zapošljavanja osoba s oštećenjem vida teško može uspjeti ukoliko nije osigurana njegova adekvatna zakonska podrška. Vrlo često se dešava da dobivanje posla za slabovidne i slijepe osobe znači gubitak nekih drugih beneficija, zbog čega se oni lakše odlučuju za profesionalnu neaktivnost. To se mora promijeniti, a Hrvatska država mora dati veću podršku.

  Vrijeme je da se Zakon o inkluzivnom dodatku konačno donese i krene s rješavanjem pitanja i problema slijepih i slabovidnih osoba.

  Naglašavamo da ćemo se i dalje baviti svim problemima i štititi interese svih ugroženih skupina hrvatskog društva i upozoravati na sve anomalije bile one zakonske ili birokratske.

  Za naše prijatelje slijepe i slabovidne ovo priopćenje smo obradili i u audio formatu!

  Hrvatska stranka prava
  Zvonko Mlakić, član predsjedništva

  Foto: screenshot HTV