• Ima li Hrvatska Ministra poljoprivrede?


  tihomir grdinić

         Prije punih godinu dana Hrvatska stranka prava je po ulasku Hrvatske u EU serijom  presica i priopćenja upozoravala na teško stanje u hrvatskoj poljoprivredi i tada je zahtijevala hitno donošenje nacionalne poljoprivredne strategije.
  Na žalost do današnjeg dana Hrvatska nije izradila ni jedan strateški dokumenat o razvoju hrvatskog sela i poljoprivrede.
  Od prošle godine sitacija  se drastično pogoršala jer ni dan danas 15 mjeseci po ulasku u EU nitko od poljoprivrednika nema točne informacije što je to ispregovarano sa Europskom unijom i na što su naši pregovarači pristali.  Spoznaje o dogovorenom s EU hrvatskom seljaku bi puno pomoglo u daljnjem planiranju svog rada, a ovako nažalost sve što se radi je neorganizirano i tjera ljude sa sela.

   Mi u HSP-u smatramo da takovo ponašanje mjerodavnih prema hrvatskom selu i seljaku jako štetno, jer brigom za hrvatsko selo i seljaka štite se temelji  nacionalni interesi RH. Ostankom  ljudi na selu čuva se  hrvatski nacionalni prostor koji bez stanovništva  polako to prestaje biti.

   Nakon mnogih dopisa i poruka u Stranku, te nakon obavljenih razgovora sa nezadovoljnim poljoprivrednicima sa područja Bjelovarsko-bilogorske županije HSP će se aktivnije uključiti u problematiku vezano  za stanje u hrvatskoj poljoprivredi, a u prilog tomu govori  i formiranje  Povjerenstva za Selo i Poljoprivredu  koje je svoju prvu sjednicu održalo u  Novoj Rači 24. 08.2014. godine

  Ministarstvo poljoprivrede je u  gomilu  loših i  netransparentnih odluka  nedavno donijelo i Uredbu kojom su htjeli zabraniti točenje plave nafte u kanistere, bačve i dr. S datumom stupanja na snagu od 01.09.2014.  Nakon mnogih kritika i negodovanja našeg članstva  i intervencije Hrvatske poljoprivredne komore tu odredbu su brzo povukli.  Prije samog povlačenja Uredbe  vidjeli smo stampedo traktora  s kanisterima i bačvama na benzinskim pumpama. Još jedna nerazumna i nepripremljena odluka  ministra Jakovine koja je ovaj put na sreću povučena na vrijeme.

  Ovo je još jedan od dokaza da nam je hrvatski seljak i selo u teškoj poziciji i da je nužno hitno nešto mjenjati. Jer iz ove odredbe može se zaključiti da oni koji bi trebali biti servis seljacima i pomagati im u radu  da postignu bolje rezultate i postanu konkurentni, jednostavno ili neznaju svoj posao ili možda izvršavaju ono što samo oni znaju šta su ispregovarali s Europskom unijom. Najbolje bi bilo promjeniti  Ministra poljoprivrede.

   Stoga HSP ponovo upozorava mjerodavne da hitno nešto poduzmu, jer nažalost svakim danom je sve gore,  ne činjenjem se radi velika šteta hrvatskim seljacima, a još gore je to da zbog te ne brige i ne činjenja postajemo nekonkurentni i time uništavamo hrvatsko selo, a seljaka prisiljavamo da napusti poljoprivredu.

   Da bi se  postojeće stanje promjenilo  HSP zahtijeva hitno donošenje Programa  nacionalne poljoprivredne strategije, s jasnim ciljevima. Program mora poljoprivredniku biti u svakom trenu na uvidu a njime se moraju rješiti:

  –          poticaji ( mora se znati kada će biti, za koji oblik proizvodnje i u kojem iznosu),

  –          otkup i prodaja poljoprivrednog zemljišta,

  –          nekontrolirani uvoz stoke, (zaštita domaćeg simetalskog goveda, jer uvoznici uvezu  telad iz  inozemstva i kad napune dva tjedna u Hrvatskoj postaju „domaći“ i  kasnije postižu istu cijenu,

  –          zabrane uvoza nekvalitetne robe,

  –          problem zaduženosti hrvatskih seljaka,

  –          legalizacija poljoprivrednih objekata,

  –          pomoć mljekarima,

   HSP traži hitno rješavanje problema, jer ne želimo da nam i hrvatski seljaci napuštaju Hrvatsku i završavaju kao pomoćna radna snaga u Eurobskoj uniji.

   

   Povjerenstvo  HSP-a  za selo i poljoprivredu            

  Tihomir Grdinić