• KAKO JE HSP POBJEDIO SUSTAV U DUGOPOLJU


  ivica radošević

  Svi koji prate političku situaciju u Dugopolju dobro znaju da se prije dvije godine u ovoj dalmatinskoj općini na sam dan Uskrsa trebao održati referendum o visini komunalne naknade za legalizaciju objekata.

  Prije toga HSP je čvrsto stajao na stajalištu da komunalna naknada u procesu legalizacije mora biti 1 (jednu) kunu i da se na taj način mora izići u susret svim mještanima kako bi svoje objekte priveli svrsi, a mnogi su bili građeni kao potencijalno turistički objekti u vremenima kada se općina Dugopolje predstavljala kao eldorado za sve pa i turističku djelatnost.

  HSP Dugopolje predvođeno Ivicom Radoševićem je tražio raspisivanje referenduma po ovom pitanju i u propisanim rokovima prikupio potreban broj potpisa nakon čega je referendum i raspisan.

  Referendum koji je bio zakazan na sam datum (koji bezobrazluk lokalnih vlasti) Uskrsa, najvećeg katoličkog blagdana je odlukom općinskih vlasti dva dana prije održavanja otkazan, opet pozivajući se neutemeljeno na određene zakonske odluke.

  Hrvatska stranka prava Dugopolje je ostala dosljedna sebi i ljudima koji su svojim potpisima tražili raspisivanje referenduma i upustila se u pravnu bitku s općinom Dugopolje i Visoki upravni sud dao je za pravo Radoševiću i Dugopoljcima da na referendumu odluče hoće li komunalni doprinos u postupku legalizacije bespravno izgrađenih objekata plaćati simboličnu jednu kunu po prostornom metru umjesto sadašnjih 12 kuna.

  U svom rješenju, otpravljenom 10. siječnja, Visoki upravni sud poništio je rješenje Upravnog suda u Splitu, kao i tužbu Općine Dugopolje, te u potpunosti stao na stranu inicijatora referenduma na čelu s Ivicom i Davorom Radoševićem.

  I ovo je pokazatelja kako HSP ima ljude koji čvrsto stoje kod svojih stavova, za njih su spremni boriti se svim raspoloživim dopuštenim sredstvima i na kraju izići kao pobjednici na interes svih svojih susjeda prijatelja i sumještana, koji će na referendumu moći odlučiti kolika će biti komunalna naknada.

  I ovaj slučaj se naslanja na sve dobre stvari koje se u zadnje vrijeme događaju sa HSP-om u Splitsko dalmatinskoj županiji gdje HSP doživljava renesansu.

  hsp