• KONTINUIRANO LOŠA MAKROEKONOMSKA POLITIKA I LOŠE GOSPODARSKE STRATEGIJE DOVELE GOSPODARSTVO RH DO KOLAPSA.


  hsp_grb-197x300Sve naše Vlade, od dana oslobođenja naše domovine od srbočetničke agresije, nisu se stručno i adekvatno prihvatile izazova upravljanja nacionalnim gospodarstvom koje bi vodile po principu održivog razvoja već su donosile potpuno krive gospodarske programe i strateške planove razvoja pojedinih industrijskih grana naše domovine. Dugogodišnje kombiniranje neoliberalnog i komunističkog pristupa nacionalnoj ekonomiji i gospodarstvu dovelo je naše gospodarstvo i građane do katastrofalnih posljedica.
  Kreditne agencije, iz godine u godinu, snižavale su kreditni rejting Republike Hrvatske iz razloga sve lošije gospodarske politike svih dosadašnjih Vlada, loše fiskalne politike te prekomjernog zaduženja države uslijed pada BDP-a. Kreditni rejting Republike Hrvatske u prosincu 2012. godine dotaknuo je karakteristiku „junk“ što znači da Republika Hrvatska kao izdavatelj nije u kategoriji zemalja u čije se vrijednosne papire preporuča investirati što dovodi do dodatnog poskupljenja u zaduživanju, kako domaćem tako i inozemnom.
  Ukupni dug države iz godine u godinu raste, te je projicirani dug na razini od 206 mlrd kuna. Zanimljivo je napomenuti da se državnim dugom ne upravlja u smjeru kojem bi se isti smanjivao ili držao pod kontrolom već isti služi Za redovno servisiranje potreba državnog aparata. Zbog navedenih razloga državni je dug od 2006. godine porastao za 136,6% što je u aposlutnom iznosu cca 118,9 mlrd. kuna. Udio državnog duga u BDP-u je prešao razinu od 60%, te je trenutno na 61,7%, uslijed kontinuiranog pada BDP te rasta duga države što dovodi do jako zabrinjavajućih posljedica po servisiranje kamata po dugu. Katastrofalna je činjenica da BDP kontinurinao pada posljednjih 5 godina (u 2013. godini realni BDP je pao 1,2%).
  Uz loše makorekonomske pokazatelje, neoliberalni pristup vođenja nacionalnog gospodarstva utjecao je na jako loše rezultate inozemnih izravnih ulaganja gdje je uočljiva tragična situacija da su nam inozemna izravna ulaganja u prva 3 kvartala 2013. godine na razini onih poslijeratnih godina. Razlozi su brojni, uglavnom povezani krivim gospodarskim potezima, pravnom nesigurnošću te previsokim fiskalnim nametima.
  NUŽNO JE  U JEDNOM POŠTENOM ODNOSU ISKORISTITI KAPITAL HRVATSKE EMIGRACIJE TE IM OMOGUĆITI INVESTIRANJE U DOMOVINU (procjena je da je Hrvatska emigracija kapitalno teška cca 40-ak mlrd. USD, godišnje emigracija pošalje cca 1,4 mlrd usd u Hrvatsku).

   Jurica Burazer