• Navik on živi ki zgine pošteno


    Ispred Zagrebačke katedrale,  pravaška mladež Grada Zagreba i Zagrebačke Županije  okupila se 30.04. kako bi odala počast dvojici Hrvatskih velikana Frani Krsto Frankopanu i Petru Zrinskom. Obilježavanje događaja je započelo minutom šutnje za sve one koji su poginulu za samostalnu i snažnu Hrvatsku. Nakon toga uslijedilo je obraćanje predsjednika mladeži Ivana Senčara koji je istaknuo sličnost između pogubljenja dvojice hrvaskih velikana i onoga što se Hrvatima danas dešeava. Povjerenik za grad Zagreb,  Siniša Šukunda  pohvalio je inicijativu mladih te istaknuo zadovoljstvo što su mladi ti, koji su pokrenuli ovu akciju te što se prisjećaju svih onih koji su pali za našu domovinu. Istaknuo je i značaj i veličinu te borbe koju i mi danas moramo nastaviti.

    Uslijedilo je paljenje svijeća i molitva u katedrali te odlazak na Trg bana Josipa Jelačića na kojem su svi potpisali HSP-ovu peticiju o zaštiti međunarodno ugroženog suvremenog identiteta, državnog suvereniteta i ustavnog uređenja Republike Hrvatske. Svojim su dolaskom dodatno potaknuli interes građana okupljenih na trgu. Nakon druženja, članovi mladeži zaputili su se ponovno  na trg, gdje su nastavili s podrškom u organizaciji prikupljanja potpisa.

    Govor predsjednika Mladeži HSP-a Grada Zagreba Ivana Senčara:

    Na današnji dan godine 1671 pogubljena su dva Hrvatska velikana Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan. Time je bio obilježen konačni kraj i slom njihove težnje za Hrvatskom kojom ne vladaju tuđinci i kojoj se ne nameče vlast, u to vrijem Beča. Teško nam je ne primijetiti sličnosti između tih događaja i ovoga što se u Hrvatskoj dešava sada. Eto, 15.04 smo imali priliku vidjeti kako nam opet sude tuđinci, kako su ovaj put osudili dva generala koji su se kao i Zrinski i Frankopan borili za Hrvatsku kojom vladaju Hrvati. Iako oni nisu pogubljeni nego utamničeni, tim činom je pogubljen legitimitet Hrvatske samostalnosti, pogubljen je ponos koji kao pobjednici moramo nositi. Ovaj put nam udar nisu nanijeli samo tuđinci, ovom prilikom iz Haaga, a ne Beča, ovom prilikom su nam najveći udar nanijeli oni, koji su zahvaljujući borbi i žrtvi ovo dvoje velikana, došli na mjesta na kojim su danas. Domaći izdajnici. Tuđinci koji nam opet sude ne zaslužuju toliko prijezira kao oni koji izdaju svoj narod. Zato se zapitajmo danas, te propitujmo ostatak života, dali zaslužujemo da nas vode oni koji bi nas samo izdali radi svojeg boljitka? Kazna za neuspjeh urote Zrinski Frankopan nam je bila vlast Erdodya kao bana, te jačanje dvorskog apsolutizma i centralizma kao i snažna germanizacija i dekroatizacija hrvatskog naroda. Danas će nam kazna za predaju generala biti Europska unija, te uništavanje Hrvatskog nacionalnog identiteta koje će nam ona donijeti. Sada gledamo kako se pred nama odvija povijest. Jednog dana će se ovi događaji spominjati u knjigama povijesti koje će djeca čitati u školi, zato je na nama da se potrudimo i da se borimo, da u tim knjigama bude zapisano, da iako je Hrvatska vlast predala sve u ruke EU, da su postojali oni koji su se spremno borili protiv toga, da su postojali oni koji su dali sve od sebe da izbave Hrvatsku iz još jednog ropstva, da su postojali oni koji su pamtili povijest i koji su ju znali dosta da znaju što će ih očekivati u budućnosti, pa na kraju i ako nam je možda neuspjeh suđen, neka barem u knjigama bude zapisano da smo dali sve od sebe i da nikada nismo predali bitku koju su nam ostavili naši stari. Zato smo se danas i okupili ovdje, da se prisjetimo onih koji su se borili za Hrvatsku, onih koji su pali za nju, i onih koji da opet imaju priliku, bi opet spremno stali za nju!

    Bog i Hrvati!