• NEBRIGA DRŽAVNIH INSTITUCIJA OKO ZAŠTITE DRŽAVNIH SIMBOLA, GRBA, ZASTAVE I HIMNE


  Je li moguće u Hrvatskoj zapaliti hrvatski barjak, uništiti državni grb ili potpuno izvrgnuti ruglu hrvatsku himnu i proći nekažnjen?? Moguće je!vrpka krešimir 1 za veb

  Na snazi je Zakon o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske od prosinca 1990.godine i u istom Zakonu u članku 27.stoje kaznene odredbe oko neprimjerenog korištenja držanih simbola ili njihova zloupotreba.

  Ništa tu ne bi bilo sporno, imamo Zakon koji štiti državne simbole, imamo kaznene odredbe ali nemamo sankcije za kršenje tog Zakona. Naime u važećem Zakonu o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske novčane kazne su navedene u hrvatskim dinarima tako da ukoliko netko zapali hrvatski barjak, uništi grb izrugiva s sa državnom himnom, hrvatsko pravosuđe nema nikakve elemente kojim bi mogla kazniti počinitelja takvih djela jer ne postoji sankcija izrečena u kuni kao službenoj novčanoj valuti u RH.

  Još je čudnije da se taj Zakon nalazi i na službenim stranicama MUP-a RH. Moramo podsjetiti da je predsjednik danas najjače oporbene stranke bio ministar unutarnjih poslova, da je „državotvorna stranka“, kako se vole zvati, bila na vlasti ukupno 18 od 25 godina hrvatske samostalnosti i nikome nije palo na pamet donijeti izmjenu tog Zakona.
  Jednako tako nevjerojatno da niti jednom u 25 godina samostalnosti nitko nije bio procesuiran za to kazneno djelo opisano u Zakonu pa da niti pravosuđe nije primjetilo da Zakon treba izmijeniti.

  Iz svega navedenoga možemo zaključiti jedino da državne institucije jednostavno nije briga za državne simbole koji su sastavni dio Ustava RH. Hrvatstvo se ne mjeri držanjem ruke na srcu kod slušanja držane himne, ne mjeri se javnim nadmetanjem tko je veći Hrvat, ne mjeri se svojatanjem državotvorstva, već brigom oko svakog segmenta zaštite države kao jedine domovine,institucije,zaštite njenih državljana i njenih službenih simbola koji su sastavni dio Ustava RH.

  HRVATSKA STRANKA PRAVA
  POVJERENSTVO ZA KULTURU
  KREŠIMIR VRPKA