• OTVORENO PISMO HRVATSKOM RADIJU.


  srb ljutaU jutrošnjoj emisiji  „U mreži prvog“ na 1. kanalu Hrvatskog radija urednika i voditelja Milorada Šikanića  govorilo se o otkrivanju spomenika IX. bojni HOS-a u Splitu i ulozi splitskog gradonačelnika u tom događaju.Sugovornici u emisiji bili su Vesna Teršelić iz Dokumente – Centra za suočavanje s prošlošću te predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava Zoran Pusić.I sugovornica i sugovornik  članovi su novoosnovane „Antifašističke lige“ i već su se javno izjasnili  o temi o kojoj je bilo riječi u emisiji.

  Normalno je da se u demokratskoj državi može razgovarati  i raspravljati o svemu  i da nema  zabranjenih tema. Na kraju krajeva, zato smo  i  izišli iz  Komunističke Jugoslavije u kojoj je to bilo zabranjeno i imali krvavi  obrambeni rat početkom  devedesetih godina
  prošlog stoljeća.

  HSP-u   je neprihvatljiv način na koji se o ovoj temi jutros razgovaralo i raspravljalo, jer je tendenciozan.

  Smatramo i da je zbog potrebe objektivnog informiranja javnosti, u demokratskom društvu i na javnom mediju,  neprofesionalno pozvati u emisiju  samo protivnike ideje postavljanja spomenika IX. bojni HOS-a. Ali to je  samo jedna od stvari koje su nas zasmetale i to najbitnija.

  U svim dosadašnjim emisijama urednici ove  slušane emisije Hrvatskog radija najave  telefonske brojeve na koje se mogu  javljati zainteresirani slušatelji. Ovoga puta  voditelj je to propustio napraviti, namjerno ili slučajno ostavljamo na procjenu slušateljima.
  Zanimljivo je da se ipak dio ljudi javio u emisiju i svi redom su iznijeli dijametralno suprotne stavove od   gostiju pozvanih u emisiju. Naravno gotovo svi su prekidani kada su   iznosili svoje stavove. Je li  politika Hrvatskog radija zabraniti govor   svojim slušateljima, pretplatnicima od kojih žive?
  Osnovna pravila   novinarstva  nalažu da se  u emisijama ovakvog tipa čuju i različita mišljenja  i dovedu relevantni sugovornici koji imaju i drugačija mišljenja i stavove.

  To očekujemo od javnog radija. Očekujemo da  emisije  budu  u skladu s vremenom i demokratskim dosezima, a ne da  emisija koju smo jutros imali  prilike poslušati vraća kotač povijesti unatrag  u neka druga vremana kada se mogla čuti samo  jedna zainteresirana strana –strana  Komunističke partije.

  Ovdje nam nije namjera polemizirati sa stavovima  sugovornika u jutrošnjoj emisiji, jer su nam njihovi  stavovi o temi emisije itekako poznati i oni su se  već odavno opredjelili, nego  želimo  upozoriti i Hrvatski radio i hrvatsku javnost na neprimjerenu količinu gostiju koji su   poznati po svojim antihrvatskim i projugoslovenskim stavovima.

  Tražimo stoga od uprave i uredništva HRVATSKOG radija odgovor na pitanje:

   Tko je odabrao sugovornike i s kojim ciljem emisije?

   Isto tako tražimo analizu poziva u emisije Hrvatskog radija broja gostiju koji su u javnosti prepoznati kao zastupnici protunacionalne politike i broja gostiju zastupnika nacionalne politike.

   HRVATSKA STRANKA PRAVA

  Daniel Srb, predsjednik