• OTVORENO PISMO PREDSJEDNIKU VLADE REPUBLIKE HRVATSKE


  hsp-grb-i-vuk

  Poštovani gospodine Predsjedniče,

  Vaš predšasnik na mjestu predsjednika Vlade RH g. Orešković, 19.7.2016. g. osnovao je Povjerenstvo za praćenje provedbe prijelaznih mjerila u pregovaračkim poglavljima 23. i 24. pristupanju Republike Srbije Europskoj uniji.

  Povjerenstvo je dobilo zadaću praćenja provedbe obveze ukidanja zakonodavstva kojim je Republika Srbija proširila svoju nadležnost za procesuiranje ratnih zločina na susjedne države, praćenje uspostave i funkcioniranja cjelovitog zakonodavnog okvira za zaštitu manjinskih prava u Republici Srbiji, predlaganje i provedbu odluka za potpuno ispunjavanje ove preuzete obveze Republike Srbije, praćenje provedbe obveze Republike Srbije da bez diskriminacije žrtvama rata osigura prava, pristup pravdi i pravosuđu, uključujući pravo na naknade štete, te predlaganje i provedba odluka za potpuno ispunjavanje ove preuzete obveze Republike Srbije, praćenje provedbe obveze Republike Srbije da u potpunosti surađuje u identifikaciji i otkrivanju sudbine nestalih osoba.

  Povjerenstvom je predsjedao ministar vanjskih i europskih poslova, a članovi su ministar pravosuđa, ministar hrvatskih branitelja, ministar financija, ministar obrane, ministar unutarnjih poslova, savjetnik za vanjsku politiku predsjednika Vlade RH, savjetnik za vanjsku politiku Predsjednice RH, predstojnik Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, predstojnik Državnog ureda za Hrvate izvan RH i glavni državni odvjetnik. Koliko do danas znamo iz medija Povjerenstvo je imalo samo jednu sjednicu desetak dana nakon osnivanja.

  Poštovani gospodine Predsjedniče, zanima nas je li Povjerenstvo nakon prve sjednice imalo još sjednica, a pogotovo ima li kakvih konkretnih aktivnosti u svezi zadaća Povjerenstva, te je li uopće Povjerenstvo nastavilo sa svojim djelovanjem i u Vašoj Vladi. Smatramo to iznimno važnim, pogotovo u svjetlu otvaranja novih poglavlja između EU i Republike Srbije.

  Naročito je važno da Povjerenstvo, ako još postoji, hrvatsku javnost a posebno hrvatske branitelje izvijesti o obvezi Republike Srbije da ukine zakon kojim je proširila svoju nadležnost za procesuiranje ratnih zločina na susjedne države, jer hrvatski branitelji mogu i ovog trenutka i dalje biti uhićeni svugdje u svijetu. Posebno je žalosno i za svaku osudu hrvatske politike gospodine Predsjedniče, da hrvatski branitelji, posebno u ovo božićno vrijeme, ne smiju napustiti teritorij RH u strahu od neopravdanih uhićenja.

  To naročito teško pada onim hrvatskim braniteljima čiji su korijeni iz Bosne i Hercegovine, da ne mogu slobodno i bez bojazni od uhićenja posjetiti svoju rodbinu u BiH. Paradoksalno je gospodine Predsjedniče da i sam legendarni zapovjednik obrane Borova Naselja pok. Blago Zadro, da je živ, ne bih mogao bez bojazni od uhićenja posjetiti svoju rodnu kuću u BiH, jer bi se sigurno nalazio na potjernicama Republike Srbije, kriv kao i ostali hrvatski branitelji što je branio i obranio Domovinu.

  Što se tiče potpisivanja ugovora s Republikom Srbijom dužni smo Vas upoznati s činjenicom da Srbi nisu ispoštovali niti jedan dogovor sklopljen s Hrvatima, od Pašićeva potpisa na Ženevsku deklaraciju 1918. g. pa do danas.

  Za izbjegavanje povijesnih pogrješaka, posebno u odnosima sa Srbijom važno je proučavati ideje dr. Ive Pilara, a naročito pročitati njegovu knjigu „ Južnoslavensko pitanje „ koja je tiskana prije stotinu godina, ali ni do dan danas nije izgubila na svojoj aktualnosti.

  HRVATSKA STRANKA PRAVA
  ŽV ŠIBENSKO KNINSKE ŽUPANIJE
  Tomislav Čolak. predsjednik