• PRIOPĆENJE HSP-a OBŽ: NEKA VLADA ŠTO PRIJE RASPIŠE KONCESIJU ZA VAĐENJE PIJESKA.


  Damir Kupanovac - kandidat HSP-a za župana Osječko-baranjske županije
  Hrvatska stranka prava je na svim razinama do sada nebrojeno puta reagirala i upozoravala na štetnost odredbi Zakona o vodama kojim je regulirano vađenje pijeska i šljunka iz hrvatskih rijeka.

  Situacija je paradoksalna jer se iz tih istih rijeka pijesak i šljunak vadio u Bosni i Hercegovini ili Srbiji i isti pjesak se ponovno vraćao i prodavao u Hrvatskoj.

  Konzervativne procjene govore da je Hrvatsku samo na primjeni ovog Zakona izgubila preko 100 milijuna eura do današnjeg dana.A kada se to mjeri u izgubljenim radnim mjestima procjena je da je u ovoj branši izgubljeno preko 2000 radnih mjesta.

  Problemi koji su ovih dana eskalirali tiču se Luke Tranzit Osijek d.o.o. kojoj zbog nanosa pijeska prijeti zatvaranje i obustavljanje osnovne djelatnosti zbog nemogućnosti normalnog režima plovidbe i uplovljavanja u Luku. Zbog zbog toga će se u problemima naći poslovni subjekti koji su vezani na Luku, a samoj Luci Tranzit ukoliko se nešto brzo ne pokrene prijeti otpuštanje dijela radnika.

  Sam Zakon o Vodama doživio je izmjene na zadnjoj sjednici prethodnog saziva Sabora RH (2011. god), a za promjenu provedbenih akata trebalo je 3 godine, tri godine za donošenje jedne Uredbe, tri godine za uništavanje cijele jedne industrije.

  Konačno je donešena UREDBA O IZMJENAMA I DOPUNAMA UREDBE O UVJETIMA DAVANJA KONCESIJA ZA GOSPODARSKO KORIŠTENJE VODA, i stupila je na snagu 18.10. 2014 godine, ali ni tu nije kraj problema.
  Po dobrom starom hrvatskom običaju sada Vlada RH treba po ovoj Uredbi raspisati natječaj i proći cijelu proceduru za konačno rješavanje problema.
  Luka tranzit ne može čekati, Nexe grupa nemože čekati, Zaposlenici Luke ne mogu čekati. Sa svakim danom odugovlačenja šanse za otkaze se povećavaju u ionako devastiranoj Slavoniji.
  Pozivamo Vladu RH da žurno raspiše natječaje za koncesijsko vađenje pijeska i šljunka iz hrvatskih rijeka pogotovo u obuhvatu lučkih postrojenja koja vrše prekrcaj roba i koja zapošljavaju ljude.
  Vjerujemo da će se troma administracija pokrenuti, ubrzati svoje djelovanje i da zbog jednog državnog činovnika Osijek  neče ostati bez još 70-80 radnih mjesta a poduzeća koja koriste usluge Luke Tranzit da neće trpjeti gubitke zbog zatvaranja Luke.
  Pozivamo sve koji mogu  pomoći da se uključe u rješavanje ovog problema

  HRVATSKA STRANKA PRAVA
  ŽV Osječko-baranjske županije
  Damir Kupanovac, predsjednik,