• Aktualna vlast je nelegalna i nelegitimna


  Hrvatska stranka prava smatra da je aktualna vlast nelegalna i nelegitimna, jer je izabrana uz pomoć sredstava izvučenih iz državnih poduzeća te stoga treba raspisati izbore na kojima će građani pokazati u koga imaju povjerenje, istaknuo je danas na konferenciji za novinare predsjednik stranke Daniel Srb.

  Drži da nestabilnost u HDZ-u pokazuje slabost u modelu upravljanja državom, jer oni koji imaju tako teške probleme unutar sebe, ne mogu voditi državu.

  “Kako oni koji ništa ne znaju i ničega se ne sjećaju mogu upravljati državom”, upitao je Srb i izrazio uvjerenje da će birači izabrati one koji to mogu.

  Po njegovoj ocjeni unutarstranački sukobi u HDZ-u traju od Sanaderovog odlaska, a borba protiv korupcije je zapravo zauzimanje pozicija nakon toga.

  Prisjećajući se okolnosti vezane uz predizbornu kampanju 2007. godine, Srb je ustvrdio da je Hrvatsku tada zahvatila elementarna nepogoda HDZ i dovela do pada gospodarske aktivnosti, BDP-a i rasta nezaposlenosti kao posljedice HDZ-ovih unutarstranačkih borbi.

  Srb je, odgovarajući na novinarsko pitanje, rekao kako očekuje porast popularnosti HSP-a u vremenu do predstojećih izbora.

  Zašto Državno odvjetništvo nije reagiralo na prijave izvlačenju novca iz državnih tvrtki za potrebe HDZ-ove izborne kampanje, nego tek nakon što su se o tome raspisali mediji, pita Srb. Također ga zanima koliko je ‘crnog novca’ utrošeno protiv HSP-a i ističe da javnost to ima pravo znati.

  Predsjednik HSP-a dvoji može li USKOK, s obzirom na curenje informacija, provesti neovisnu istragu ili će se preko njega prelamati HDZ-ove unutarstranačke borbe, odnosno neće li biti zlorabljen kako bi se onemogućavali pravosudni procesi.

  Počasni predsjednik HSP-a Anto Đapić upozorio je da Hrvatska srlja u Europsku uniju, a premijerka Jadranka Kosor govori o velikom uspjehu za koji, kako je rekao, hrvatski građani ne znaju što im donosi.

  Za to su ‘zaslužni’ i HDZ i i SDP, ocijenio je Đapić. – HDZ je zajedno s SDP-om znao da hrvatski narod to ne želi, čak je i Ustav promijenjen kako bi referendum o pristupanju lakše prošao, kazao je.

  Smatra, također, da je Hrvatska za ulazak u EU platila vrlo visoku cijenu. To je, prije svega, odricanje od samog sebe, odnosno odustajanje od gospodarskog pojasa, legitimiteta Domovinskog rata i izručenje njegovih simbola Haagu, rasprodaja nacionalnog bogatstva, banaka nakon sanacije, HT-a, INA-e, ocijenio je.