• Daniel Srb: “Hrvatska ima potencijala postati regionalni lider”


    Na konferenciji za novinare Srb je ocijenio kako je posjet Kosovu pokazao da “Hrvatska ima potencijala postati regionalni lider”. Dodao je da Hrvatska od toga ne treba odustati jer pozicija regionalnog lidera može značiti puno, ne samo u vanjskopolitičkoj percepciji Hrvatske, nego i u kapitaliziranju te pozicije, kroz veća strana ulaganja i otvaranje prostora hrvatskom gospodarstvu.

    Posjet Kosovu pokazao je koliko je ranjiva srbijanska politika, gdje su joj slabe točke i kako Hrvatska može tražiti saveznike na ovom prostoru, rekao je Srb izrazivši želju da se takva politika nastavi. Komentirajući izjave srbijanskog predsjednika Borisa Tadića i ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića o posjetu premijerke Kosor Kosovu Srb je ustvrdio kako srbijanski čelnici nemaju pravo prozivati hrvatsku Vladu i premijerku te bilo kojeg hrvatskog dužnosnika. “S kime će Hrvatska surađivati i kako, stvar je Republike Hrvatske”, smatra Srb.

    Ocijenio je kako su izjave čelnika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Slobodana Uzelca i Milorada Pupovca, o ovome posjetu, pokazale da “oni ne vode politiku Srba u Hrvatskoj, nego srbijansku politiku u Republici Hrvatskoj te ne brinu o poziciji srpskog naroda u Hrvatskoj nego o Republici Srbiji i njenim interesima”.
    To je neprihvatljivo i to osuđujemo, rekao je predsjednik HSP-a, ocijenivši kako, unatoč ovakvim izjavama, neće doći do prekida suradnje HDZ-a i SDSS-a, a da su ovakve izjave plasirane zbog predstojećih parlamentarnih izbora.