• Daniel Srb u Zadru


  Jutros je u prostorijama HSP-a Zadar održana konferencija za medije na kojoj su nazočili predsjednik HSP-a g. Daniel Srb i ostali dužnosnici HSP-a s područja Zadarske županije.

  Ovo je predsjedniku stranke prvi izlazak na konferenciju za medije nakon posljednjeg sabora stranke održanog u subotu, 25. veljače 2012.

  Na samome početku, Srb je prokomentirao najnovija politička zbivanja u zemlji spomenuvši se jučerašnjeg dana kojeg su, kako kaže, obilježila ponovna uhićenja hrvatskih branitelja vezanih uz događaje iz Domovinskom rata. Naglasio je kako je riječ o potpuno neprihvatljivoj politici kontinuiranog progona hrvatskih branitelja uz istovremeno zanemarivanje počinjenih zločina nad Hrvatima u Domovinskom ratu. Zna li hrvatska javnost kako je uopće došlo do situacije da su svi srpski zločini oprošteni?

  Dva su mehanizma dovela do te situacije, rekao je Srb. „Jedno je Zakon o općem oprostu koji nije donio oslobađajuće odluke, odnosno amnestiranje za počinjenje zločina. Zakon je primijenjen u neskladu sa samim tekstom Zakona o općem oprostu i upravo to je dovelo do situacije da srpski počinitelji zločina ne mogu biti sankcionirani iako postoje dokazi i počinitelji su poznati.”

  Spomenuo se pritom onih najtežih zločina, poput onog u Škabrnji, gdje je primijenjen jedan drugi mehanizam kojeg je također pojasnio. Srb je izjavio kako je Hrvatska, brižljivo pripremajući dokumentaciju i dokaze o počinjenju tih zločina, sve dostavila Haškom sudu koji jest procijenio kako dokazi o počinjenju zločina postoje, uzeo ih u svoju nadležnost, ali nikada nije podigao optužnicu. „Time je Hrvatsku doveo u situaciju da ona ne može procesuirati počinjenje tih zločina. Ta dva mehanizma dovela su do situacije u kojoj je 95 posto srpskih počinitelja svih zločina u Domovinskom ratu zaštićeno, a s druge strane, hrvatski se branitelji kontinuirano progone.”

   

  Slučaj INA

  Srb se osvrnuo i na jučerašnji iskaz bivšeg potpredsjednika Vlade, Damira Polančeca, na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu oko prodaje INA-e. „Iz njegove se izjave najbolje vidi koliko je dvolična i licemjerna bila tadašnja hrvatska politika koja je čak u jednom trenutku iskoristila i fond Hrvatskih branitelja kako bi se prodala INA, a sakrila činjenica da se time Mađarima daju izuzetni ustupci u tvrtci koja je od iznimnog nacionalnog strateškog interesa”, rekao je Srb. Ako se pokaže točnim da je bivši premijer uzeo mito od 10 milijuna eura da bi ustupio upravljačka prava nad INA-om, za što je i optužen, onda je to bila veleizdaja!, naglasio je Srb.

  „Hrvatski su branitelji iskorišteni kako bi se preko njihovog imena, digniteta i ugleda INA prepustila Mađarima, i još je pritom netko za to uzeo i proviziju! Za Hrvatsku je gubitak INA-e, u strateškom smislu, teži poraz nego privremeni gubitak teritorija jer okupirani teritorij se može vratiti, kao što smo dokazali u Domovinskom ratu, ali ova situacija s INA-om je nažalost nepovratna”, rekao je. Naglasio je kako je tadašnja hrvatska Vlada bila dužna zahtijevati od DORH-a blokadu imovine INA-e sve do završetka sudskog procesa bivšem premijeru, ali ona za to nije imala hrabrosti čime je ponovno propustila zaštiti hrvatske strateške interese”, zaključio je.

   

  Gospodarska situacija danas

  Osvrnuvši se i na gospodarsku situaciju u kojoj se država danas nalazi, izjavio je kako je Hrvatska zemlja koja još uvijek nema jasno definirane nacionalne interese niti se ti termini od strane hrvatskih dužnosnika uopće spominju. Samim time, Hrvatska nema niti strategiju razvoja hrvatskog gospodarstva. „Ono što imamo je ekonomski model koji se ne mijenja još od 1994. godine i koji je doveo do porasta nezaposlenosti, pada izvoza i pada konkurentnosti hrvatskog gospodarstva. Ovaj se model s novom hrvatskom Vladom nažalost nastavlja.”

  Očigledno je što to znači, kazao je. Nastaviti će se ista ekonomska politika kakva je bila do sada: pogodovanje uvoznicima, otežavanje pozicije hrvatskih izvoznika, pad konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, a najavljeni stečajevi i otpuštanja dovest će do novog porasta broja nezaposlenih. Ne bude li se počelo jasno prepoznavati strateške interese i na temelju njih definirala ekonomska politika, u Hrvatskoj neće biti ništa bolje, zaključio je Srb.