• Daniel Srb za portal Dnevno: Jakovina je titoist, podržavam micanje biste s Pantovčaka


  Daniel Srb
  Micanje Titove biste iz Ureda predsjednika, na koje se odvažila Kolinda Grabar Kitarović, očekivano, na noge je podiglo štovatelje lika i djela jednoga od najvećih zločinaca prošloga stoljeća. Glas je među prvima pustio dobro znani povjesničar Tvrtko Jakovina, koji se tome potezu usprotivio. Svoj stav iznio je za Jutarnji list savjetujući predsjednici da prouči Titovu biografiju. Dapače, on se nada kako si je poneku knjigu s njegovom biografijom ostavila jer proučavanje iste ne bi joj bilo na odmet.

  Za razliku od Jakovine predsjedničin stav podupire šef HSP-a Danijel Srb, koji je tim činom oduševljen. Kako je kazao u razgovoru za naš portal, taj potez apsolutno podržava jer za njega je trebalo hrabrosti.
  A micanje biste za pravaša je potpuno opravdano. “Što se nas tiče, nije niti čudo što se to dogodilo s obzirom na to da Hrvatska po prvi put ima nekomunističkog predsjednika”, kaže Srb. Ne čudi ga što su se protiv toga poteza pobunili povjesničari, a ponajmanje što je to učinio Jakovina.

  “Tvrtko Jakovina je dežurni povjesničar ljevice i titoist. Ne čudi me što tako govori. Međutim, on tu posve zanemaruje činjenicu da je Tito bio na čelu jednog apsolutno nedomokratskog zločinačkog sustava koji je donosio rasne zakone i hapsio ljude na temelju pripadnosti određenoj socijalnoj skupini.

  Prema tome, ne može se niti na koji način njega stavljati u pozitivan kontekst. Pa čak niti njihova priča da je zaslužan za to što su Istra i Zadar pripojeni Hrvatskoj – onda postavljam ja pitanje tko je kriv što Srijem više ne pripada Hrvatskoj”, odlučan je pravaš.

  Naš sugovornik smatra da su ove tvrdnje dežurnih povjesničara ljevice omalovažavanje predsjednice, a oni time pokazuju da i dalje žele držati Josipa Broza velikom i pozitivnom povijesnom ličnošću što on definitivno nije.

  IZVOR:dnevno.hr
  foto:hsp