• Dr JANJIČEK: HRVATSKA MORA UKINUTI VALUTNU KLAUZULU!


  SONY DSC
  Dogodio se još jedan novi porez koji uvodi SDP i kukuriku koalicija. To je porez na prihod od kamate na štednju. Na stranu sada obećanja vlade kako više neće biti novih poreza, jasno je već odavna svima kako svaka obećanja neke političke stranke u Hrvatskoj uvijek budu po narodnoj izreci „obećanje ludom radovanje“! Međutim, puno je važnija činjenica kako određene osobe iz poslovnog život Hrvatske posjeduju ozbiljne novčane iznose i ubiru relativno dobr prihod od kamate na štednju. Istodobno je cijela Hrvatska javnost čula već stotinu puta ponovljene prijekore Ministara Grčića i Linića o navodnoj „ne zainteresiranost privatnog sektora za investiranje“. S obzirom na činjenicu da su štediše s najvećim iznosima uglavnom manje ili više poslovni ljudi, postavlja se pitanje, zašto su kako kažu ministri „ne zainteresirani“ za investiranje vlastitoga novca? 
  Najčešći odgovor koji se može čuti u Hrvatskoj je navodna „sebičnost tajkuna“. Istini za volju, „sebičnost“ u poslovnom svijetu ne postoji! Postoji financijski interes i ništa drugo i ako nema interesa nema ni investicijske ni poslovne aktivnosti!  Taj se financijski i poslovni interes nazivati sebičnošću, doista je posve besmisleno. Investiranje radi nekog sveopćeg boljitka narodu, bilo je navodno u prošlom sustavu i svi dobro znamo da od sveg tog i takvog investiranja u konačnici nije bilo NIŠTA! 

  Hrvatska je bila sve lošija i lošija ekonomski, a gospodarstvo se slamalo, te je mnoštvo odlazilo u inozemstvo na „privremeni rad“ kako se to marksistički govorilo. 
  Naravno, svatko će reći kako eto ni sada nije ništa bolje nego onda i kako to da u Hrvatskoj ne valja ni komunizam ni kapitalizam!? Propast je za Hrvatsku i jedan i drugi sustav. Dakle što je odgovor? Jasna je stvar, komunizam je propao jer nije niti smio postojati financijski i ekonomski interes gospodarstva, te je stoga ekonomski i onda i politički komunizam propao od Vladivostoka do Berlina i od Arhangelska do Tirane! Kapitalizma u Hrvatskoj još uvijek nema,  još uvijek je Hrvatska negdje „između“ ili u „tranziciji“! 
  Dakle kako potaknuti vlasnike novca na investicije? Monetarno kreditna politika u Hrvatskoj NE postoji već 20 godina! Ove godine 30 svibnja navršiti će se 20 godina postojanja Kune! Svih tih 20 godina Kuna je ne prekidno bila ne promjenljivi satelit, prvo njemačke marke i danas eura! Kamatna stopa je gotovo identična za štednju u Eurima i štednju u Kunama! Oročena kamata za štednju u Eurima na 12 mjeseci kreće se od 3,55% do 2,85%, dok je za Kune od 3,60% do 2,30%. Većini vlasnika novčanih depozita u bankama isplati se više skupljati kamatni prihod nego investirati u gospodarstvo. Zašto, pa zato jer u Hrvatskoj praktično nema investicijskog projekta koji bi pružio bitno višu profitnu stopu od gore navedenih! 
  Nema zato što hrvatsko gospodarstvo doslovce baš u SVIM ekonomskim pokazateljima iskazuje negativni predznak! Od masovnih bankrota tvrtki, masovnog rasta nezaposlenosti, pad BDP koji je sigurno veći od službeno priznatih -0,5%, te pad industrijske proizvodnje koji je sigurno viši od službeno priznatih -2,8%. Deficit u državnom proračunu raste nesmiljenom brzinom, a država gotovo svakodnevno uvodi nove poreze ili povisuje postojeće porezne postotke! Rebalansi proračuna će se činiti gotovo jednom mjesečno! Vanjska zaduženost dosegnula je „svemirsku“ razinu, pa je svako dobivanje kredita mogućno jedino za isplatu ne isplaćenih kredita od prije! 
  Svaka investicija u svojoj konačnici ima uvijek za cilj potrošnje određene robe ili usluga! 
  NITKO u ovakvim ekonomskim uvjetima ne može očekivati bilo kakvo uvećanje potrošnje! Nova investicija donosi NOVU PONUDU neke robe ili usluga, a bilježi se samo pad prometa i kupovne moći puka. Još uvijek se ne shvaća VAŽNOST i ZNAČENJE ZAPOSLENOSTI za gospodarstvo. Ne one „političke“ zaposlenosti, već EKONOMSKE! 
  Svaka tzv. „štednja“ i sva rezanja UVIJEK imaju za posljedicu samo PAD POTROŠNJE i RAST NEZAPOSLENOSTI! To je ta „poslovna klima“ ili „investicijska klima“, koja djeluje negativno na investicije u Hrvatskoj! Današnja vlada je SVE, doslovce SVE podredila SAMO i JEDINO SMANJENJU PRORAČUNSKOG DEFICITA i to zbog PRITISKA Bruxellesa! Nije u pitanju „ne funkcioniranje pravosuđa“, kako se govori, to je doista besmislica. Gospodarstvo koje je bilo NAJMANJE REGULIRANO u svijetu, bilo je ono u Hong-Kongu i bilježilo je NAJVIŠE STOPE RASTA u svijetu, tijekom cijelog poslije ratnog perioda! 
  Hrvatsko gospodarstvo se doslovce RASPADA, ali je jedino tečaj Kune „stabilan“! Unatoč rastu hrvatskog vanjskog duga sa €10 milijardi iz 2000. godine, na današnjih €65 miiljardi! Ipak tečaj Kune je i dalje „stabilan“! Jasno, to je UMJETNA STABILNOST! Ne postoji valuta na svijetu koja može biti stabilna sa takvim rastom vanjske zaduženosti! Zaokret u monetarno-kreditnoj politici i DOKINUĆE VALUTNE KLAUZULE se MORA učiniti i SIGURNO ĆE SE DOGODITI, samo je pitanje trenutka! Što god se bude dalje odgađala promjena monetarno kreditne politike i dokinuće valutne klauzule, samo će posljedice te promjene biti još dublje i teže!

  dr Tihomir Janjiček