• Gospodarsko i socijalno stanje u RH – prvi potezi nove Vlade RH


  Predsjednik HSP-a Daniel Srb smatra kako je sadašnja vlada svoj mandat započela na sličan način kao i prethodna koja je više pozornosti posvetila dojmu o mjerama koje je donosila nego njihovim stvarnim učincima na gospodarstvo, te stoga ističe da su potrebne hitne mjere i da vlada nema vremena za čekanje.

  – Za sadašnju gospodarsku situaciju nije kriva sadašnja vlada ali postojeće stanje traži hitne mjere koje se ne vide, ocijenio je Srb na konferencji za novinare.

  Gospodarske probleme neće riješiti nikakva velika otpuštanja u državnoj upravi o kojima se govori, već reindustrijalizacija zemlje koja će omogućiti otvaranje novih radnih mjesta, pa Srb preporučuje vladi da sva svoja nastojanja usmjeri u tom pravcu.

  Državnu upravu pak treba odblokirati kako bi bila efikasnija umjesto da se vlada godinu dana bavi pitanjem ima li u njoj preveliki broj zaposlenih.

  Daniel Srb smatra dobrim korakom pokretanje investicijskog programa obnove škola radi povećanja energetske učinkovitosti, koji je najavio prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić, jer će to otvoriti poslove za građevinski sektor no to, napominje, nije dovoljno već treba pronaći način da se pokrenu i druge djelatnosti.

  Predsjednik HSP-a smatra i da je jedna od tema jučerašnjeg susreta ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem trebala biti i odnos prema hrvatskim navijačima u Srbiji, te očekuje da će to pitanje biti predmetom razgovora hrvatskog i srbijanskog predsjednika prilikom njihova susreta u petak.