• ‘HDZ je iskoristio branitelje za jačanje svoje političke pozicije’


  daniel srb

  U čak šest helikoptera natisnulo se u četvrtak poslijepodne interventnih i specijalnih policajaca iz istočne Slavonije koji su, na izričito traženje iz Zagreba, krenuli kao pojačanje na Markov trg. To možda i ne bi bilo sporno da među njima nije bilo i “integriranih” policajaca čiji angažman je dao posebnu dimenziju sukobu hrvatskih branitelja i aktualne vlasti, moglo se čuti na izvanrednoj konferenciji za novinare Hrvatske stranke prava koju su u Osijeku u subotu ujutro održali predsjednik stranke Daniel Srb i predsjednik osječkog ogranka HSP-a Drago Marković.

  Prema mišljenju čelnika HSP-a, ravnatelj policije Vlado Dominić i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić “moraju snositi odgovornost zbog policijskog postupanja na Markovu trgu te zbog toga razriješeni dužnosti”.

  – Na Markovu trgu je kulminirao dugotrajni prosvjed hrvatskih branitelja koji je došao do te točke da je hrvatska javnost zaboravila koji su razlozi zbog kojih je sve započelo. A do svega je došlo jer je cijeli taj braniteljski prosvjed i njihovi opravdani razlozi postao predmet sukoba HDZ-a i SDP-a.

  A zahtjevi, poput razrješenja ministra branitelja i njegova pomoćnika, potpuno su opravdani prije svega zbog činjenice što su oni naveli i tražili u svom programu izjednačavanje u pravima pripadnika srpskih paravojnih postrojbi i hrvatskih branitelja. Ministar Predrag Matić se od toga nikada nije ogradio, rekao je Daniel Srb.

  Prema Srbovim riječima, HDZ je podrškom braniteljima, koje je iskoristio za kritiku vlasti i jačanje vlastitih političkih pozicija, zapravo onemogućio takvim svojim ponašanjem ispunjavanje zahtjeva hrvatskih branitelja i time im napravio medvjeđu uslugu.

  izvor:24 sata