• Hoće li nova Vlada Republike Hrvatske pregovarati sa Srbijom o načinu proslave “OLUJE”?


  tenkoviPredsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je u ponedjeljak kako su Hrvatskoj u interesu dobri odnosi sa Srbijom, ali je i istaknuo da se moraju riješiti problemi koji postoje između dviju država.

  „Hrvatskoj je interes da sa Srbijom imamo dobre odnose, da dobro poslujemo i imamo ekonomske odnose. Ali, sa Srbijom moramo riješiti i probleme kao npr. proslave Oluje čemu se Srbija protivi i slično. Te stvari moramo riješiti, ali moramo imati dobre odnose“, kazao je Karamarko

  Hrvatskoj stranci prava nije sporno da sa Srbijom trebamo normalizirati odnose, da moramo gospodarski surađivati, trgovati i sl. U konačnici radi se o susjednoj državi i neke stvari je nemoguće izbjeći.
  O jednom dijelu izjave ne možemo se nikako složiti i nikako nije tema za bilo kakve razgovore i pregovore, a to je proslava vojno-redarstvene operacije „OLUJA“. O tome nema razgovora ni sa kime!
  „Oluja“ se ima proslaviti kako dolikuje, na najvišoj državnoj razini bez obzira smetalo to nekome ili ne. Pogotovo ako dolazi iz Srbije, zemlje koja je izvršila agresiju na Hrvatsku i koja je odgovorna za ogromne žrtve tijekom Domovinskog rata.

  Još jednom naglašavamo da prije bilo kakve normalizacije odnosa sa Srbijom, Srbija mora ispuniti neke preduvjete kao što su:
  – pronalazak svih stradalih i nestalih u Domovinskom ratu
  – kažnjavanje svih ratnih zločinaca
  – isplata ratne odštete
  – povratak otuđenog kulturnog blaga
  – rješavanje graničnog spora na Dunavu

  Iste uvjete Hrvatska mora postaviti i prilikom pregovora oko ulaska Srbije u Europsku uniju i ne smije popustiti ni za milimetar.
  Nadalje, naglašavamo da ne može Srbija odlučivati o tome kako će se i kojim naoružanjem opremati HV i uvjetovati bilo čime, kako to u zadnje vrijeme čine srbijanski premijer ili ministar inozemnih poslova. Hrvatska mora samostalno voditi svoju obrambenu politiku i opremati svoje oružane snage sukladno našim potrebama.

  Daniel Srb, predsjednik