• HSP BPŽ je protiv ishitrenih odluka Vlade i lokalnih vlasti o osnivanju azilantskog kampa u Slavonskom Brodu


  imigranti11

  Predsjedništvo ŽV HSP-a, održalo je radnu sjednicu u Slavonskom Brodu, 14.10.2015., na kojoj su definirane smjernice aktivnosti Koalicije Spremni (HSP – HKS – OS) u Brodsko-posavskoj županiji.
  Na zahtjev članova županijskog vodstva, raspravljalo se i o izvanrednoj situaciji oko pokretanja prihvatnog centru za imigrante u Slavonskom Brodu.
  Članovi Predsjedništva iznijeli su zabrinutost po pitanju pokretanja zimskog centra za imigrante u Slavonskom Brodu; bez jasno postavljenih smjernica i objašnjenja načina funkcioniranja kampa, plana rada kampa i broja maksimalnog prihvata. Brojne su nepoznanice i oko uvjeta i rokova zatvaranja kampa. Građani Slavonskog Broda nedovoljno su informirani, od strane lokalne uprave, o bitnim događajima koje utječu na njihov svakodnevni život i normalno funkcioniranje grada. Nameće se i pitanje sigurnosti Brođanki i Brođana.
  Zaključeno je, da lokalne institucije moraju odrediti jasne stavove i postaviti zahtjeve prema Vladi RH.
  Trebaju biti protiv donošenja brzopletih odluka, bez širih javnih rasprava, detaljnih sigurnosnih provjera i jasnih odluka koje zahtijevaju stručni pristup javnih, sigurnosnih i zdravstvenih institucija.
  Koliko je poznato brodskoj javnosti, govori se o planovima velikih razmjera i adekvatnom rješenju životnih pitanja i potreba tisuća imigranata, koji pristižu! Realizacija navedenog ne može biti ostavljena na volju pojedincima i njihovim brzopletim odlukama!
  HSP poziva nadležne da prije donošenja odluke o izgradnji zimskog centra za imigrante, razmotri opravdanost takve odluke, propitujući javno mišljenje građana i institucija u Slavonskom Brodu kroz niz javnih rasprava, a Gradsko vijeće Grada Slavonskog Broda i Županijsku skupštinu, Brodsko-posavske županije na zajednički istup protiv,ovakve, ishitrene odluke, koja drastično utječe na svakodnevni život svih građana Slavonskog Broda, a tako i naše županije. Ujedno, smatramo da zbog geografskog položaja, grad Slavonski Brod ne možemo smatrati tranzitnim centrom, jer se ne nalazi na ruti ekonomskih i političkih imigranta, nego daleko od tih puteva!

  Hrvatska stranka prava Brodsko-posavska županija