• HSP: Hrvatska vlada mora razvrgnuti ugovor INA-MOL!


  sisak presicaPredsjednik Hrvatske stranke prava Daniel Srb rekao je danas na konferenciji za medije u Sisku da HSP dr. Ante Starčevića nema legitimitet govoriti o ‘pravaškom kišobranu’ jer mi (HSP) smo jedina istinska pravaška snaga.

  “HSP AS praktički ne postoji, oni nemaju legitimitet pa niti ne mogu govoriti o ‘pravaškom kišobranu’”, rekao je Srb ocjenjujući da se odlaskom Ruže Tomašić ta stranka raspala, te da im se gotovo svakodnevno gasi neka podružnica. Samo u zadnjih deset dana u Vukovarsko – srijemskoj županiji otišlo im je deset podružnica.
  Tamo praktički ne postoje. A tako je još u desetak županija. Pregovarati s nepostojećom strankom nije moguće.

  “Spominjanjem naših imena (Srb -Trgovčević) pokušali su nas zavaditi, ali u tome neće uspjeti. HSP je kroz povijest, a i danas, jedina stabilna domoljubna stranka. Druge pravaške stranke se javljaju, ali su kratkog vijeka. Neumjesno spominjanje moga imena je izraz primitivizma”, rekao je predsjednik HSP-a Daniel Srb i dodao da “gospodina” koji to rekao hrvatska javnost pamti po izjavi o “neukim divljacima s dva zuba koji glođu janjetinu i kapulicu”.

  Pejo Trgovčević, dopredsjednik HSP-a, pročitao Zahtjev, odnosno Proglas, koji je upućen hrvatskoj Vladi: „HSP traži od hrvatske Vlade da odmah, žurno, započne proceduru raskidanja Ugovora o prodaji INA-e mađarskom MOL-u. Za to ima jake pravne i druge argumente jer MOL se Ugovorom obvezao obaviti ulaganja u modernizaciju riječke i sisačke Rafinerije. Mađarska strana nije ispoštovala ugovorne obveze, stoga Hrvatska ima potpuno pravo započeti proceduru raskidanja Ugovora o prodaji INA-e i na kraju taj Ugovor proglasiti ništavnim, jer je mađarska strana prekršila glavne stavke toga Ugovora kojim se obvezala uložiti u modernizaciju sisačke Rafinerije, a ne bez donošenja strategije i plana ulaganja i bez ikakvog opravdanog razloga obustaviti proizvodnju što je, držimo mi u HSP-u, nažalost početak zatvaranja Rafinerije Sisak. Ukoliko hrvatska Vlada ne postupi po našem prijedlogu, mi u HSP-u, smatrat ćemo to činom izdaje hrvatskih nacionalnih interesa. Opravdano raskidanje Ugovora s MOL-om, jedina je opravdana i pravna bitka koja nam je preostala, jer onu političku bitku smo, nažalost, zbog neodlučnosti i nesposobnosti ove Vlade očito izgubili.”

  Dopredsjednik HSP-a Pejo Trgovčević rekao je danas da predstavnici drugih pravaških stranaka neupućeni dolaze u Sisak i “lupetaju gluposti”.
  “Mi smo se i za Račanove i za Sanaderove Vlade protivili prodaji Ine. I od Vlade Jadranke Kosor smo tražili zamrzavanje ugovora. Sada Vlada mora pronaći model kako modernizirati hrvatske rafinerije i sačuvati radna mjesta. Prestanak rada Rafinerije za Sisak bi bio tragedija – rekao je Srb i u nastavku se osvrnuo na najave prodaje dionica HEP-a građanima. “I prodaja INA-e MOL-u bila je upakirana kroz prepuštanje dijela dionica hrvatskim braniteljima, koje su poslije završile kod MOL-a. Pod krinkom brige o hrvatskim braniteljima provodila se izdaja nacionalnih interesa i prljava prodaja. Ovo sad s HEP-om je isti princip. Pod krinkom brige za građane priprema se nova prljava trgovina i prodaja tvrtke. Poručujem Vladi i Milanoviću – nema više rasprodaje. Za HEP ćemo ići u prosvjede”, rekao je Daniel Srb.

  Hina/hsp