• HSP izlazi na izbore za Europski parlament


  Daniel Srb - predsjednik HSP-a

  “HSP će izaći na izbore za Europski parlament, a moguće je da će to učiniti zajedno sa strankama i udrugama koje su do sada, kao i HSP, zastupale euroskeptična stajališta”, rekao je novinarima na današnjoj konferenciji za medije u Osijeku predsjednik HSP-a, Daniel Srb.

  “Na izbore idemo jer smatramo da predstavnici Republike Hrvatkske u Europskom parlamentu ne trebaju biti oni koji slušaju upute od političkih grupacija unutar Europskog parlamenta i provode ih kod nas, nego trebamo imati predstavnike koji moraju zastupati hrvatske nacionalne interese u Europskoj uniji”, naglasio je Srb.

  “Budu li europski parlamentarci samo predstavnici političkih opcija koje su se zalagale za ulazak u EU, oni će se pretvoriti u dizače ruku kada im se kaže i povremene govornike tek toliko da se održi ritam govora bez jasnih politički prepoznatljivih stavova, što ste imali priliku vidjeti u onom čuvenom »pipl mast trast as« “, bio je slikovit Srb.

  Predsjednik HSP-a prokomentirao je i objavljenu listu kandidata HDZ-a za Europarlament. “Zanimljiva je”, kaže Srb, “pozicija Ruže Tomašić na listi HDZ-a, jer se tek jučer HSP Ante Starčević javno izjasnio da su oni bili za ulazak Hrvatske u Europsku uniju i da je to njihovo političko opredjeljenje.”

  Posebno je zanimljiva bila najava kandidature Milorada Pupovca na listi SDP-a, a današnja informacija govori da se neće kandidirati za Europarlament jer želi ostati zastupnik u Hrvatskom Saboru. To otvara jedno političko pitanje odnosa između SPD-a i SDSS-a, posebice u svjetlu najave uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru. Ovo se dovodi u vezu na način da SDP i SDSS grade strateško partnerstvo za nekoliko slijedećih godina.

  Predsjednik HSP-a je prokomentirao i sastanak hrvatskog i srbijanskog ministra pravosuđa, Orsata Miljanića i Nikole Selakovića, te napomenuo kako je propuštena prilika da se upozori na određene zakone kojima srbijansko pravosuđe ustrojava proširenu teritorijalnu jurisdikciju srbijanskih sudova na sve ratne zločine koji su se dogodili na prostoru bivše Jugoslavije.

  “Nismo vidjeli da je Republika Hrvatska povukla veleposlanika iz Beograda ili ga pozvala na konzultacije po ovim pitanjima”, izjavio je Srb i dodao da se sada bez ikakvih pravnih osnova svakog hrvatskog državljanina može uhititi na granici sa Srbijom i procesuirati.

  “Kao primjer, ponovno ističem slučaj Veljka Marića kojemu se nešto tako dogodilo i koji je za navodno djelo uhićen na Srbijansko-bugarskoj granici, za nešto što se navodno dogodilo u Hrvatskoj i procesuiran na srbijanskom sudu gdje je dobio 12 godina zatvora”, završio je Srb.

   

  Hrvatska stranka prava
  Drago Marković