• HSP Korčula: Prijedlog za davanje imena ulica / promjenu postojećih naziva ulica.


  korčula

   HSP Korčula sa žaljenjem konstatira da na području Grada Korčule ne postoje ulice čijim bi se nazivom odala počast Domovinskom ratu, kao ni Gradu Vukovaru,  simbolu stradanja hrvatskog naroda i mjestu posebnog pijeteta.

  O povijesnoj važnosti Domovinskog rata izlišno je trošiti riječi. Građani našeg grada u velikom broju aktivno su sudjelovali u obrani naše zemlje. Imajući u vidu navedeno smatramo da je potpuno opravdano i potrebno nazivom Ulice Domovinskog rata odati počast svima koji su svojim sudjelovanjem u Domovinskom ratu omogućili nastanak Republike Hrvatske kao samostalne i suverene države.

  Grad Vukovar zbog svoje uloge u Domovinskom ratu zaslužuje da mu se oda priznanje za sva stradavanja tijekom Domovinskog rata, na način da se jedna ulica nazove Ulica Grada Vukovara.

  Povijest hrvatskog naroda jako je bremenita. Da bi mogli zaklopiti stranicu povijesnih podjela potrebno je da bez ikakvih revizionističkih namjera odamo počast i svim žrtvama totalitarističkih režima i to kako onih fašističkih, tako i onog komunističkog.

  Mnogi naši sugrađani stradali su tijekom i nakon II svjetskog rata. Svaki zločin je zločin, bez obzira na njegov predznak, i ničim se ne može opravdati.

  Upravo zbog svega navedenog predlažemo da se jedna ulica u Gradu Korčuli nazove imenom Ulica žrtava komunizma.

  Korcula može biti ponosna na ulogu svojih sugrađana u borbi protiv fašizma.

  Nažalost dio naših sugrađana u godinama poraća postao je žrtva jednog drugog totalitarnog režima, onog komunističkog. I te žrtve zaslužuju svoj pijetet i traže da ih se ne zaboravi.

  Tek kad obilježimo obe navedene žrtve, moći ćemo se povijesno neopterećeni i pomireni okrenuti izgradnji bolje budućnosti.

  HSP Korčula!