• HSP obilježio početak obrane Vukovara: ‘U Hrvatskoj se premalo cijeni junaštvo’


  Paljenjem 87 svijeća u županijskim središtima, u kojima postoji Vukovarska ulica, Hrvatska stranka prava (HSP) danas obilježava početak obrane Vukovara od velikosprske agresije.

  Na početku Vukovarske ulice u Osijeku svijeće su upalili članovi stranke, koje je predvodio predsjednik HSP-a Daniel Srb.

  U izjavi novinarima Srb je kazao kako članovi HSP-a svake godine, na današnji datum, simbolično pale 87 svijeća, u znak sjećanja na junaštvo toga grada i početak obrane Vukovara, koja je trajala 87 dana.

  Obilježavajući ovaj trenutak želimo iskazati čast junaštvu, odlučnosti i spremnosti Vukovaraca da brane svoj grad i Hrvatsku, jer smatramo da se u Hrvatskoj premalo cijeni junaštvo, poručio je Srb.

  Zamoljen da komentira jučerašnje obilježavanje Dana vukovarskih branitelja, koje je, u tome gradu, po prvi put organizirala vukovarska Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Srb je kazao kako to smatra reakcijom na obilježavanje koje već godinama organizira HSP, ali kako mu je drago što se sve više značenje pridaje junaštvu vukovarskih branitelja.

  Na upit novinara da komentira izgrede, koje su, posljednjih dana, u Vukovaru izazvali srpski navijači, Srb je ocijenio kako to “nije slučajno”, ali da je “pravo pitanje zašto mnoge u hrvatskoj politici više smeta kad netko napiše hrvatsku domoljubnu pjesmu, nego kada se u Vukovaru, već godinama, ističu različite srpske i četničke parole”.

  Ocijenio je kako u reintegriranom dijelu hrvatskog Podunavlja još uvijek potpuno ne vladaju svi hrvatski zakoni, odnosno da proces reintegracije tog prostora još nije završen, jer, primjerice, na tome području i dalje nema Hrvatske vojske, iako nema više nikakvih sporazuma, koje Hrvatsku na to obvezuju.

  Počast vukovarskim braniteljima u Zagrebu

  HSP Grada Zagreba i Zagrebačke županije danas je paljenjem 87 svijeća u Vukovarskoj ulici u Zagrebu obilježio 87 dana junačkog otpora vukovarskih branitelja i sam početak oružanog otpora u herojskom gradu.

  Obilježavanju su nazočili predstavnici svih stranačkih podružnica u Županiji na čelu sa Povjerenicom HSP-a za Zagrebačku županiju Mirelom Bušljetom Felc, te predsjednikom HSP-a Grada Zagreba, Sinišom Šukundom, koji je tom prigodom održao i kratak govor.

   

  Počast vukovarskim braniteljima u Sisku

  Članovi sisačke podružnice HSP-a, s predsjednikom Zdenkom Korenom, priključili su se svojim stranačkim kolegama u drugim hrvatskim gradovima i u sisačkoj Ulici grada Vukovara zapalili 87 svijeća.

  obiljezavanje_pocetka_napada_vukovar_2013_sisak

  Na taj su način odali počast hrabrim i odlučnim braniteljima Vukovara u povodu početka borbe za grad-heroj, kada su ga 1991. godine, nakon topničke i zračne pripreme, napale postrojbe srpske vojske.

  Prije općega tenkovskog i pješačkoga napadaja, opsada grada trajala je 87 dana.

  Izvor: Politika Plus

  Počast vukovarskim braniteljima u Gospiću

  Predsjedništvo gospićke podružnice HSP-a , polaganjem vijenca i paljenjem svijeća, ispred ograde Gradskog groblja Sv. Marije Magdalene u Gospiću, obilježilo je Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritativnih režima.

  Gospićki pravaši predvođeni predsjednikom Milanom Mataijom te stranačkim vijećnicima u Gradskom vijeću Grada Gospića i članovima Kluba vijećnika HSP-HSLS  prisjetili su se žrtava komunističkog režima u vrijeme poraća gdje je,na do sada još uvijek neobilježenom mjestu stradanja civila, komunistički režim počinio zločin nad stotinama nedužnim Gospićana. 

  Mjesto stradanja ostalo je neobilježeno duže od cijelog jednog ljudskog vijeka s ciljem zaborava ovog zločina koji nije zaboravljen ponajprije zahvaljujući radu gospićke podružnice Društva političkih zatvorenika čiji su članovi i danas sudjelovali u obilježavanju Dana sjećanja.

  Nepoštivanje mrtvih i svakodnevna vožnja automobilima preko njihovih zemaljskih ostataka duboko je nekršćanski i necivilizacijski čin, za što odgovornost snosi i gradska vlast od stvaranja hrvatske države do danas a svojom politikom i radom u gradskom vijeću HSP će se nastaviti zalagati za dostojno obilježavanje ovog mjesta stradanja kao i drugih neobilježenih mjesta stradanja Hrvata s ovog područja koji su počinjeni u vrijeme poraća pa sve do stvaranja neovisne Hrvatske.

  Također je još jednom ukazano na potrebu provedbe lustracije bez koje se očito u demokratskoj Hrvatskoj državi ne mogu istraživati zločini komunističkog sustava jer je iluzorno očekivati da djeca i unuci zločinaca istražuju svoje članove obitelji a što je danas slučaj u Hrvatskoj gdje je pravosudni sustav kao i većina državnog aparata isprepletena ostacima komunističkog sustava unatoč činjenici da je danas Hrvatska članica Europske unije koja se jasno odredila prema totalitarnim režimima što je Hrvatska do sada uradila samo deklarativno, rekao je predsjednik Milan Mataija.

  Počast vukovarskim braniteljima u Slavonskom Brodu

  Hrvatska stranka prava Brodsko-posavske županije je 25.08.2013. godine u Slavonskom Brodu u Vukovarskoj ulici upalila lampione u znak sjećanja na početak obrane grada Vukovara, obrane koja je trajala osamdeset sedam dana.

  Vukovar je grad čije i samo spominjanje imena budi emocije u svakom hrvatskom domoljubu. Svi koji su ostavili dio svoga tijela na vukovarskim bojišnicama svjedoče kako su u Vukovaru ostavili i veliki dio svoje duše, jer su znali kako braneći grad, brane svoj dom i svoju domovinu.

  obiljezavanje_pocetka_napada_vukovar_2013_bpz2

  Naši poginuli branitelji i civili, svi oni zatvarani, mučeni, odvedeni, a mnogi i nikada pronađeni, zaslužuju od nas i naše domovine barem na današnji dan da ih se paljenjem lampiona sjetimo i da toplo svjetlo koje svijetli duž Vukovarske ulice kaže meni, tebi i svakom prolazniku: „Danas, u mraku svakidašnjice, svijetli za hrabre i ponosne, svijetli za VUKOVAR!”

  Počast vukovarskim braniteljima u Šibeniku

  Članovi Hrvatske Stranke Prava Šibensko-kninske županije 25.08.2013. prisjetili su se početka opsade grada Vukovara, i to na način da su u Šibeniku na početku ulice Grada Vukovara zapalili 87 svijeća koje simboliziraju 87 dana herojske borbe koliko je pod opsadom bio grad Vukovar.

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  Prva granata pala je točno na današnji dan, te je granatiranje Vukovara trajalo punih 87 dana. Ovim činom već petu godinu za redom HSP-ovci žele da grad Vukovar ostane zapamćen i po herojskoj borbi i branjenju grada, a ne samo po stradavanju.