• HSP: PORTAL INDEX.HR SE IZRUGUJE HRVATKOJ HIMNI, ZAHTJEVAMO REAKCIJU NADLEŽNIH DRŽAVNIH TIJELA


  krešimir vrpka
  Internetski portal Index.hr je na svojim stranicama 29.studenog 2015.godine objavio potpuno izmijenjen tekst hrvatske državne himne, čime je prekršio članak 4. ZAKONA O GRBU, ZASTAVI I HIMNI REPUBLIKE HRVATSKE TE ZASTAVI I LENTI PREDSJEDNIKA REPUBLIKE HRVATSKE koji kaže: Grb, zastava i himna Republike Hrvatske mogu se rabiti u obliku, opisu i tekstu koji su utvrđeni Ustavom Republike Hrvatske i uređeni ovim zakonom.

  U grbu i na zastavi Republike Hrvatske ne može se ništa mijenjati. Iznimno, ako je statutom ili drugim propisom pravnih osoba predviđeno, dijelovi grba ili zastave Republike Hrvatske mogu se rabiti kao sastavni dio drugih amblema odnosno znakova, pod uvjetom da se time ne vrijeđa ugled i dostojanstvo Republike Hrvatske.

  Kako je ovim činom navedeni portal grubo prekršio navedeni zakon, zahtijevamo od nadležnih državnih tijela da poduzmu Zakonom određene mjere zaštite državnih obilježja te istim Zakonom primjene određene kaznene odredbe prema navedenom portalu pošto se tu očito ne radi o umjetničkom i glazbenom stvaralaštvu i u odgojno-nastavne svrhe već se tim činom vrijeđa ugled i dostojanstvo Republike Hrvatske.

  Već smo imali primjer grubog kršenja ovoga zakona kada je glasilo Srpskog narodnog vijeća „Novosti” objavilo je 7. kolovoza izmijenjen tekst hrvatske himne u kojem se autor Nikola Bajto karikiranjem hrvatske himne Lijepe naše osvrće na vojni mimohod održan 4. kolovoza u Zagrebu u povodu 20. obljetnice vojno redarstvene akcije Oluja i hrvatsko pravosuđe nije reagiralo.

  Hrvatska stranka prava zahtjeva od hrvatskog pravosuđa da ovoga puta pokrene kazneni postupak protiv autora ovoga kaznenog djela i portala Index.hr, kako bi zaštitili državna obilježja od izrugivanja sukladno gore navedenom Zakonu.

  HRVATSKA STRANKA PRAVA
  Krešimir Vrpka