• Korupcija i malverzacije u javnim nabavama su krivci


  SREDSTVIMA JAVNOG PRIOPĆAVANJA


  Korupcija i malverzacije u javnim nabavama su krivci

  za niske mirovine

  Hrvatska stranka prava (HSP) čestita svim umirovljenicama i umirovljenicima današnji 1. listopada – Međunarodni dan starijih osoba, odnosno umirovljenika. Iskreno želimo da se na današnji, ali i svaki drugi dan, osjećaju kao iznimno važni čimbenici društva i osobe koje su dale veliki doprinos onomu što danas ima Republika Hrvatska.

  Podatak o tomu da se godišnje preko 10 milijardi kuna gube zbog korupcije od čega četiri milijarde zbog korupcije u javnim nabavama, jasno govori kako bi se smanjenjem ove pošasti i kriminala mogao namaknuti novac za povećanje mirovina. 

  Za težak položaj umirovljenika je kriva aktualna vlast koja je godinama slijepo promatrala i djelom aktivno sudjelovala u pljački umirovljenika kao i „uzimanja od siromašnih i davanja bogatim“ po modelu „sto bogatih obitelji u Hrvatskoj“.

  Hrvatska država mora danas donijeti promjene u mirovinskoj i socijalnoj politici jer sutra je već kasno. Ova kategorija nema vremena za čekanje i hipotetička obećanja, nego konkretne programe pomoći i veće mirovine. Riječ je o osobama treće životne dobi koji su svoju mladost i radnu energiju utkali u ovu zemlju i društvo te živjeli u nadi boljega sutra i života za svoju djecu i nove generacije. U velikoj mjeri u tome su uspjeli ali ipak i osjetili gorčinu nepravedne društvene i političke raspodjele dobara prema kojoj su upravo umirovljenici financijski najugroženija kategorija društva. Prosječna mirovina od nekih dvije tisuće kuna ne može biti dostatna potrebe jednog umirovljenika te nije pošteno da dobivaju svega 40 posto prosječne plaće.

  Uzme li se u obzir cjelokupna gospodarska situacija i problemi u sustavu socijalne skrbi ali i zdravstva, dolazimo do ozbiljnih zamjerki na trenutačni odnos aktualne vlasti naspram ove kategorije ljudi, odnosno naših očeva i majki. Hrvatski branitelji su najviše iznijeli teret Domovinskog rata ali ne smijemo zaboraviti i na ljude treće životne dobi koji su u to vrijeme svojim logističkim djelovanjem i radom omogućili funkcioniranje Hrvatske.

  U konačnici i njihove mirovine su uvijek bile spremne za hitne intervencije i poznato je kako se još uvijek nije vratio dug umirovljenicima.

   

  Hrvatska stranka prava
  Daniel Srb, predsjednik