• Ministar Romić odgovorio na HSP-ov upit. Isplata poticaja od 4. do 15. travnja


  Željno očekujemo “Zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi” koji mora biti od strateškog interesa za poljoprivrednu proizvodnju u Hrvatskoj i predlažemo da se ugleda na austrijska rješenja
  poticaji
  Hrvatska stranka prava, točnije naše Povjerenstvo za selo i poljoprivredu je u svome priopćenju od 29. ožujka 2016. godine postavilo pitanje ministru poljoprivrede Romiću kada će biti isplata poticaja. U priopćenju smo konstatirali nužnost hitne isplate poticaja kako hrvatska polja ne bi ostala nezasijana, te ustvrdili da ukoliko hitno ne dođe do isplate to ćemo smatrati pogodovanjem uvozničkom lobiju i atakom na hrvatsko selo i seljake.

  Na današnjem otvaranju Poljoprivrednog sajma u Gudovcu ministar je implicitno odogovorio na naš upit i najavio je da već idući tjedan ide isplata poticaja te da će biti će gotova do 15. travnja. Riječ je o dijelu sredstava koja stižu iz europske omotnice, a istodobno će biti isplaćena i interventna potpora za mljekarski sektor. Ministar je ustvrdio kako se ovih dana intenzivno radi i na rješenjima da se pomogne, danas možda najranjivijem mljekarskom sektoru u nacionalnom agraru.

  Najavio je i Zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi kojom će se riješiti lanac problema primarne proizvodnje preko prerađivačkog sektora do polica trgovaca, i naglasio kako će se tim Zakonom konačno na tržištu uvesti red.

  Željno očekujemo “Zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi” koji mora biti od strateškog interesa za poljoprivrednu proizvodnju u Hrvatskoj i predlažemo da se ugleda na austrijska rješenja koja definiraju odnose “proizvodnja domaće hrane – uvoz”, na način da se ne može ništa uvoziti dok postoji i jedan kilogram hrane proizveden u Austriji.

  Samo na taj način možemo hrvatsku poljoprivrednu proizvodnju staviti u centar pozornosti i pošteno i fer se odnositi prema hrvatskim poljoprivrednicima.

  HRVATSKA STRANKA PRAVA
  povjerenstvo za selo i poljoprivredu.
  Tihomir Grdinić