• Ministre Jakovina koliko još nameta na hrvatskog seljaka?


  markica za prskalice 

  Ministarstvo poljoprivrede je uvelo još jedan dodatni namet na  hrvatske seljake pravdajući to zaštitom okoliša i  nekakvim  uredbama EU.  Jakovina postupa kao  da je  Mirela Holy ministrica poljoprivrede a  Hrvatska  kolonija EU što se po postupanju  ministra može zaključiti.

   Najnoviji namet je registracija  prskalica za poljoprivredne usjeve bez kojih seljaci ne mogu kupiti zaštitna sredstva za zaštitu poljoprivrednih kultura. Cijena baš i nije mala i iznosi 600 kuna, s time da  prskalica mora biti usklađena s nekim izmišljenim normama  i seljaci redovito moraju uložiti dodatna sredstva (ugraditi manometre i sl) da bi prošli „“tehnički pregled“.

   Cijeli proces je organiziran samo s jednim ciljem da neka ustanova zaradi  pristojnu sumu novaca na račun ionako osiromašenih seljaka što ilustriramo primjerom da je poljoprivrednik  za prskalicu staru godinu dana, uveženu iz Njemačke morao  kupiti manometar jer kao  nije u skladu s EU standardima.

  Hrvatska stranka prava postavlja pitanje što sa seljacima koji imaju registriran OPG a nemaju prskalice?  Na koji način će oni provoditi zaštitu  svojih kultura? Što je sa seljacima koji nemaju registriran OPG? Na koji način će oni  raditi na zaštiti svojih kultura?

  Iz svega proizilazi da je ministarstvo poljoprivrede po ko zna koji put krenulo u neki projekat bez da ga je   pripremilo i napravilo simulacije kako će  to funkcionirati na terenu.

  U svim ozbiljinim državama ozbiljni ljudi najprije testiraju projekte i tek onda  krenu u realizaciju istih.

  Slijedom rečenog pitamo ministra  Jakovinu –  što je slijedeće?
  Registracija plugova, drljača,  i svih ostalih priključaka  koji se koriste  u poljoprivredi!?

  Dokle više?

   

  Povjerenstvo  HSP-a  za selo i poljoprivredu            

  Tihomir Grdinić