• Moratorij na javno-privatno partnerstvo u zdravstvu


  “Hrvatska stranka prava traži uvođenje moratorija na potpisivanje novih ugovora o javno-privatnom partnerstvu u zdravstvu do završetka parlamentarnih izbora i postizanja nacionalnog konsenzusa o tako važnom pitanju zdravstvenog sustava”  – izjavio je prim.mr.sc. Antun Kljenak dr.med. predsjednik odbora za zdravstvo HSP-a na današnjoj tiskovnoj konferenciji koja se održala u prostorijama stranke u Zagrebu, u Primorskoj ulici.

  “Isto tako, tražimo od  Hrvatske Vlade i resornog ministarstva  da pod hitno predoče  na uvid  hrvatskoj javnosti sve dosadašnje državne obveze iz takvih ugovora” – nastavio je Antun Kljenak.

  Koncept javno-privatnog partnerstva u zdravstvu u  hrvatskoj praksi pokazao se nedovoljno jasno definiran,te zbog loše sastavljenih ugovora visoko rizičan za javnog partnera.  Suočeni i poučeni dosadašnjom političkom praksom da se najopasnije obveze sa prijepornim zakonskim i etičkim normama  ili čak  protivne javnom interesu najčešće ugovaraju neposredno pred kraj mandata.

  Utvrdi li se da je sadašnji ministar zdravstva dr. Milinović ,kako stoji u zapisniku Povjerenstva za radiologiju iz 2008. godine, bio jasno i cjelovito upozoren na moguće nepovoljne ishode  monopolističkog desetogodišnjeg ugovora o javno-privatnom partnerstvu Medicola i HZZO-a, s obzirom da takve opreme nema u javnim akademskim institucijama, a propustio je pravovremeno promijeniti naslijeđenu politiku, HSP drži da je ostavka ministra Milinovića primjerena standardima  demokratski uljuđenih društava.

  Odbor za zdravstvo Hrvatske stranke prava drži da  najnovija radiološka afera   razgolićuje „ do kosti“ brojne slabosti  u strategiji planiranja i  vođenja hrvatskog zdravstvenog sustava. I ovom prilikom upozoravamo da nedovoljna javna kontrola  uz “anemičnost” vođenja, zajedno s hotimično ili slučajno ugrađenim  nelogičnostima sustava stvara  plodno tlo za brojne devijacije i nepravde unutar nacionalnog  zdravstvenog sustava. Privatni sektor u zdravstvu ima svoj jasni poslovni interes, te sve dok posluje po zakonu i u skladu s etičkim normama medicinske struke može biti komplementaran javnom zdravstvenom sektoru. Hrvatska vlada u cjelosti, a posebice ministar zdravstva najodgovorniji su živost  nacionalnog zdravstvenog  sustava, te usklađenost javnog i privatnog sektora  u pružanju zdravstvenih usluga.

  Hrvatski građani zabrinuti vlastitim kriznim egzistencijalnim problemima  već su prezasićeni opetovanim HDZ-ovim unutarstranačkim  političkim obračunima, te prebacivanjem odgovornosti u ovoj aferi  u pentagonu  Ljubičić-Bergman-Hebrang-Strzirep-Milinović. Od prvorazrednog  je nacionalnog   interesa odmah i u  potpunosti razjasniti sve javno izrečene  brojne sumnje o nemaru u vrhu zdravstvenog sustava i sve okolnosti koje dovode u sumnju da se radilo o pogodovanju privatnom interesu protivno dobroj europskoj praksi, a na štetu javne dobrobiti, ma koliko utvrđena istina bila neugodna za pojedince ili vladajuću stranku HDZ  u cjelosti.  Bez konačnog odgovora ne smiju ostati niti javno izrečene tvrdnje vrhunskih medicinskih eksperata  o nepotrebno ozračenim bolesnicima, koje su dodatno u javnosti izazvale zabrinutost.

   

  Predsjednik HSP-ova Povjerenstva za zdravstvo
  Prim. mr.sc. Antun Kljenak, dr. med.